Disney Classic Dinsdag

Gebruikersavatar
Mama van prinsesjes
Moderator
Moderator
Berichten: 4990
Lid geworden op: 29 jun 2015, 19:52
Echte naam: Kitty

In Disneyland Paris vinden we ook Fantasia Gelati wat is gebaseerd op De Pastorale uit Fantasia.

Meer over Fantasia Gelati op de website van Disneyland Paris

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Foto: Photomagique
Volg onze avonturen op instagram
Gebruikersavatar
Mama van prinsesjes
Moderator
Moderator
Berichten: 4990
Lid geworden op: 29 jun 2015, 19:52
Echte naam: Kitty

Disney Classic Dinsdag

Vlak voor de ingang van Disneyland Paris, in Fantasia Garden staat dit standbeeld wat speciaal is geplaatst ter ere van Europese Disney legends.

In 1997 werd een speciale Disney Legends-ceremonie gehouden in Disneyland Parijs ter ere van Europese Disney Legends (voornamelijk personen die door de jaren heen een belangrijke rol hebben gespeeld in de distributie van Disney-films en merchandise-licenties in Europa): Lucien Adès, Angel Angelopoulos, Antonio Bertini, Armand Bigle, Poul Brahe Pedersen, Gaudenzio Capelli, Roberto de Leonardis, Cyril Edgar, Wally Feignoux, Didier Fouret, Mario Gentilini, Cyril James, Horst Koblischek, Gunnar Mansson, Arnoldo Mondadori, Armand Palivoda, André Vanneste, Paul Winkler.

In 2002 werden hier Ken Annakin, Hugh Attwooll, Maurice Chevalier, Phil Collins, John Mills, Robert Newton, Sir Tim Rice, Robert Stevenson, Richard Todd, David Tomlinson aan toegevoegd.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Volg onze avonturen op instagram
Gebruikersavatar
Mama van prinsesjes
Moderator
Moderator
Berichten: 4990
Lid geworden op: 29 jun 2015, 19:52
Echte naam: Kitty

Dit was alweer het einde van nog weer een Disney Classic Dinsdag, waarin we je meenamen naar de wereld van Fantasia. Bedankt voor het volgen en graag tot de volgende Disney Classic Dinsdag.

Afbeelding
Volg onze avonturen op instagram
Gebruikersavatar
Mama van prinsesjes
Moderator
Moderator
Berichten: 4990
Lid geworden op: 29 jun 2015, 19:52
Echte naam: Kitty

Dombo
De vierde klassieker in de rij is natuurlijk Dombo. Het verhaal over een pasgeboren olifantje wat gepest wordt voor zijn veel te grote oren. Uiteindelijk leert hij de verborgen kracht van zijn oren kennen door zijn beste vriend Timmie. Hierdoor vindt Dombo zijn zelfvertrouwen helemaal terug.

Afbeelding

In de voorafgaande jaren leverde Disney Fantasia en Pinokkio op. Beide waren films waarbij de productiekosten hoog waren opgelopen. Vanwege de beperkte inkomsten van de Europese en Aziatische markt, koos Walt voor het verhaal van Dombo. Het was een helder verhaal met duidelijk gevormde personages. Hierdoor was het scenario vlug gemaakt en vlotte ook het animatieproces erg goed. Daarbij was de film met een speelduur van 64 minuten ook een stukje korter dan eerdere films. Het totaal aan productiekosten was 'slechts' 812.000 Dollar. Op deze manier won Disney extra inkomsten die gespendeerd werden aan de ontwikkeling van de latere films.

Afbeelding

Ondanks dat Dombo, die op 23 oktober 1941 in de bioscoopzalen te zien was, in alle opzichten een tussendoortje leek, werd de film goed ontvangen. De vele liedjes bleven ook niet onopgemerkt. Zo sleepte Dombo namelijk een Academy Award binnen voor Best Score en werd het liedje Baby Mine genomineerd voor een award. Toen Walt in 1955 de film vertoonde in zijn Disneyland tv-show, vertelde hij dat dit zijn eigen favoriete film was die hij had geproduceerd.

Afbeelding

Het is de eind juli 1951 wanneer Dombo neerstrijkt in de Nederlandse bioscopen. In België had de première van de film al eerder plaatsgevonden te Brussel in 1948. Bioscoopbezoekers werden naast Dombo, ook getrakteerd op een tweede film getiteld Walt Disney's Geheim (The Reluctant Dragon). In 1949 werd begonnen aan de Nederlandse nasynchronisatie van Dombo. Zoals gewoonlijk was Cruys Voorbergh verantwoordelijk voor de vertaling en regie, maar hij sprak zelf ook de stem van de ooievaar en een kraai in. Normaliter staat Disney er bekend om, om met enige regelmaat de originele Nederlandse geluidsband te vernieuwen. Dombo heeft echter nog steeds zijn oorspronkelijke Nederlandse nasynchronisatie. Dit is dan ook één van de weinige klassiekers die dit nog heeft.

Afbeelding

In de jaren '80 vloog Dombo de woonkamers van Nederland binnen met de eerste VHS te huur in de videotheek. De eerste koopvideo liet nog op zich wachten tot 1991. Gelijk met de eerste DVD-release verscheen tevens een heruitgave op VHS. Dit gebeurde opnieuw in 2001 toen de film voor de laatste keer opnieuw werd uitgebracht op VHS.

Afbeelding

Vlak voor het nieuwe millennium brengt Warner Home Video de eerste DVD-uitgave. Het betreft een release van de film zonder bonusmateriaal. Twee jaar later brengt Disney zelf de DVD opnieuw uit, hierbij is het beeld opgepoetst en is er bonusmateriaal toegevoegd. In 2007 volgt een 'Special Edition'-uitgave van de DVD met een vernieuwde cover, echter blijft de inhoud van het schijfje exact gelijk aan de voorgaande uitgave. Na een nieuwe restauratie van de film volgt een andere 'Special Edition'-uitgave met nieuw bonusmateriaal in 2010.

Afbeelding

In hetzelfde jaar als de meest recente DVD-uitgave, 2010, bracht Disney ook de film Dombo voor het eerst uit in High Definition. Verder is het ook mogelijk om de film te streamen via Disney+.

Afbeelding

Verzamel je Disney films op DVD of Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Dumbo op DVD of Blu-ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, Disneyinfo.nl, Allesoverfilm.nl, Jeugdsentimentportaal.wordpress.com en Delpher.nl
Volg onze avonturen op instagram
Gebruikersavatar
Mama van prinsesjes
Moderator
Moderator
Berichten: 4990
Lid geworden op: 29 jun 2015, 19:52
Echte naam: Kitty

In Disneyland Paris vind je de attracties Dumbo the Flying Elephant en Casey Jr. - le Petit Train du Cirque, beiden zijn geïnspireerd op de Disney Klassieker Dombo.

Afbeelding

Sinds de opening van de Dumbo the Flying Elephant attractie, 65 jaar geleden, is het een zeer populaire attractie. Zo populair dat de attractie in elke Disney Resort wereldwijd te vinden is.

Afbeelding
Volg onze avonturen op instagram
Gebruikersavatar
Mama van prinsesjes
Moderator
Moderator
Berichten: 4990
Lid geworden op: 29 jun 2015, 19:52
Echte naam: Kitty

The Reluctant Dragon
Een echte officiële Disney Classic is The Reluctant Dragon niet, maar aangezien de film toch een best aardig is en in Nederland, onder de naam Walt Disney's Geheim, samen werd vertoond met Dombo in de bioscopen, zullen we toch even kort ook deze film bespreken. De film verscheen tussen Fantasia (november 1940) en Dombo (oktober 1941) voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen op 20 juni 1940. Walt hoopte met deze film nog wat extra budget te realiseren voor andere klassiekers, zoals Dombo, Bambi en Peter Pan, die nog in productie waren. Helaas was dit niet het geval, critici waren enthousiast, maar het gewone publiek had een echte volledig geanimeerde klassieker verwacht, waardoor inkomsten tegenvielen.

Afbeelding

De film opent met Robert Benchley die in het zwembad ligt, terwijl zijn vrouw het verhaal voorleest van The Reluctant Dragon. Ze vind het een perfect verhaal om te laten verfilmen door Walt Disney. Ze stuurt haar man dan met het boek naar de Walt Disney Studio's om Walt te overtuigen een film te maken van dit boek. Maar voordat hij Walt te spreken krijgt komt hij nog op vele afdelingen van de studio's, waardoor we een inkijkje krijgen in het productieproces van een animatiefilm.

Afbeelding

Deze productie was een combinatie van live-action beelden, zowel in kleur als zwart-wit, maar ook werd er gebruik gemaakt van korte animatiefilmpjes. Zo zien we een fragment met Donald Duck gebaseerd op Old MacDonald Duck, Goofy met How to Ride a Horse, Casey Jr. uit Dombo, Baby Weems en uiteraard The Reluctant Dragon.

Afbeelding

Alhoewel Walt ervoor koos om een deel van het studiopersoneel te laten spelen door acteurs en actrices, zien we ook een aantal echte tekenaars aan het werk. Onder andere Ward Kimball en Norman Fergunson maken hun opwachting. Daarnaast zien we de stemacteurs van Donald Duck (Clarence Nash) en Klaartje Kip (Florence Gill) aan het werk. Overigens was het studiopersoneel wat op de studio lot rondliep maakt het filmen soms wel uitdagender. Aangezien iedereen nieuwsgierig was naar wat er allemaal gebeurde, stonden soms personeelsleden massaal tegen de ramen gedrukt om te zien wat er gebeurde. Iets wat niet de bedoeling was als het in de achtergrond van een scène was.

Afbeelding

Uiteindelijk ontmoet Robert Benchley dan toch nog Walt Disney, wanneer Walt net een filmscreening wilde kijken. En je raad het al van welke film... juist! The Reluctant Dragon. De film eindigt dan ook met de kortfilm over een draak die liever gedichten maakt, dan mensen verjaagd. Sir Giles komt in eerste instantie om de draak te verjagen, maar dan komt hij erachter dat de draak geen slechte bedoelingen heeft. Aangezien Sir Giles ook van dichten houdt, gooit hij het op een akkoordje met de draak. Ze gaan een gevecht aan, maar doen alsof. Op deze manier kan het volk zien dat de draak eigenlijk een vriendelijke dichter is.

Afbeelding

Op het terrein van de Walt Disney Studio's in Burbank staat ook een van de meest bekende wegwijzers van Disney, namelijk die van Mickey Avenue en Dopey Drive. Vele Disney-fans zullen deze wegwijzer wel herkennen, maar niet allemaal zullen ze weten dat deze er staat dankzij The Reluctant Dragon. Deze is namelijk speciaal voor de film geplaatst en is daarna nooit meer verdwenen. In de pre-productie werd er overigens gesproken over Snow White Lane en Pinocchio Road.

Afbeelding

Deze 73 minuten durende film is na zijn bioscooprelease in 1941 (en 1951 in Nederland) nooit meer landelijk teruggebracht in de bioscopen. Wel is enkel het animatiegedeelte van The Reluctant Dragon, onder dezelfde naam, nog heruitgegeven als korte animatiefilm. Hetzelfde geldt voor de short How to Ride a Horse met Goofy. Uiteindelijk werd de volledige film in Amerika alsnog uitgebracht op VHS in 1998 en later op DVD in de Walt Disney Treasures-serie, getiteld Behind the Scenes at the Walt Disney Studio.

Afbeelding

Voor zover bekend is de gehele film niet in het Nederlands nagesynchroniseerd. Ook is de volledig film nooit volledige uitgegeven op een Nederlandse release voor thuisgebruik. Met de komst van Disney+ is de film wel in zijn volle glorie te bekijken. De korte animatiefilm is, onder de Nederlandse titel De Vriendelijke Draak echter wel uitgegeven, met Nederlandse nasynchronisatie, op compilatie-uitgaves met korte films. Zo verscheen hij in de jaren '90 een VHS met Mickey en de Bonestaak en later komen beide films weer terug in de Sprookjes-serie op VHS en in 2004 ook op DVD.

Afbeelding

Bronnen: D23.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl
Volg onze avonturen op instagram
Gebruikersavatar
Mama van prinsesjes
Moderator
Moderator
Berichten: 4990
Lid geworden op: 29 jun 2015, 19:52
Echte naam: Kitty

Wil je ook thuis knuffelen met Dumbo? Bij ShopDisney is hij verkrijgbaar is diverse soorten en maten.

Afbeelding
Volg onze avonturen op instagram
Gebruikersavatar
Mama van prinsesjes
Moderator
Moderator
Berichten: 4990
Lid geworden op: 29 jun 2015, 19:52
Echte naam: Kitty

We besluiten deze Disney Classic Dinsdag met een klein beetje wijsheid uit Dumbo:

“The very things that held you down are gonna carry you up and up and up.”

Dat wat het leven nu even moeilijk maakt, is uiteindelijk een les waardoor je later sterker uit komt.

Tot weer een volgende Disney Classic Dinsdag!

Afbeelding
Volg onze avonturen op instagram
Plaats reactie

Terug naar “Disney Films en Series algemeen”