Klik hier voor meer aanbiedingen.


 
Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   - Nog niet geregistreerd?
Reageren op dit onderwerp  [ 1 bericht ] 
Doornroosje: 60 jaar inspiratie voor de Disney-parken 
Auteur Bericht
Gebruikers-avatar
Moderator
Offline

Berichten: 525
Woonplaats: op 4,5 uur rijden van DLP
   Reageer met citaat
Bericht Doornroosje: 60 jaar inspiratie voor de Disney-parken
Doornroosje: 60 jaar inspiratie voor de Disney-parken

Afbeelding

Zestig jaar geleden werd Doornroosje uitgebracht, één van Disney's meest bekende geanimeerde meesterwerken. Het kasteel van de film is vandaag nog steeds het icoon van meerdere Disney-parken, en in de eerste plaats van het Disneyland Park in Californië, dat vier jaar vóór de release van de tekenfilm werd geopend. Laten we de geschiedenis van dit kasteel eens van naderbij bekijken ...

Afbeelding

Wanneer Walt Disney aan de plannen begint voor zijn "kleine, magische park" dat Disneyland wordt in Anaheim in Californië, is hij van plan een sprookjeskasteel in het midden van het park te bouwen. Sinds 1955 is Sleeping Beauty Castle, het kasteel van Doornroosje dat zich in het midden van het Disneyland Park bevindt, het symbool van dromen en magie en is het sindsdien een Disney-icoon geworden. Deze versie is gebaseerd op Europese kastelen en meerbepaald dat van Neuschwanstein in Beieren. Omdat het kasteel eerder bescheiden van omvang is, gebruikt hij gedwongen perspectief om het groter te laten lijken dan het is. Het kasteel van Disneyland wordt dan in 2005 identiek nagebouwd in Disneyland Hong Kong (het ondergaat daar momenteel een ingrijpende verbouwing).

Het kasteel van Assepoester in Magic Kingdom in Walt Disney World in Florida en de kopie ervan in Disneyland Tokio, zijn geïnspireerd door Europese kastelen waaronder de kastelen van de Loire. Voor Disneyland Parijs keerden de ontwerpers van Walt Disney Imagineering terug naar het concept van het kasteel van Doornroosje, maar Frankrijk wilde natuurlijk een ander kasteel bouwen dan diegenen die er al in Europa te zien zijn. Door architecturale, natuurlijke en grillige elementen te combineren, hebben ze een tijdloze en indrukwekkende structuur gecreëerd die de realiteit tart. Enerzijds geïnspireerd door het sprookje van Charles Perrault en anderzijds door de animatiefilm van de Disney-studio's die in 1959 werd uitgebracht, roept dit mythische kasteel de hoop en dromen op van de jeugd in een majestueuze, gotische architectuur. In het kasteel staan een attractie, The Sleeping Beauty Gallery en twee winkels: Merlin l’Enchanteur en La Boutique du Château.

Afbeelding

Verwijzingen naar de film
Het ontwerp is deels geïnspireerd op illustraties uit het boek “Les Très Riches Heures du Duc de Berry”. Het verlichte middeleeuwse manuscript van dit boek had in die tijd de tekeningen van de Disney-kunstenaar Eyvind Earle al beïnvloed voor de Disney Classic Doornroosje.

Afbeelding

Kubusvormige bomen, die doen denken aan die in de film, zijn gegroepeerd rond het kasteel in bosjes van drie of vier, verschillend in hoogte van twee tot vijf meter (van 6 ½ tot 16 ½ voet). Gespecialiseerde kunstenaars hebben ervoor gekozen om cipressen uit Arizona en taxussen te gebruiken omwille van hun dichtheid en groenblijvende bladeren om deze karakteristieke kubusvormige bomen te creëren die het landschap mooier maken.

Afbeelding

Boven de ingang van het kasteel schijnt een "gepolariseerd" venster. Een polarisatiefilter draait rond achter het ovale venster, waardoor er voortdurend veranderende caleidoscopische effecten onder het getinte glas ontstaan. Binnenin toont dit magische glas-in-loodraam de geschenken die prinses Aurora van de feeën Flora en Fauna kreeg tijdens haar doop; zo wisselen een roos (symbool van de schoonheid) en een paar duiven (die het lied symboliseren) elkaar af op dit glas-in-loodraam. Op de top van de hoofdtoren blijft een ovaal glas-in-loodraam altijd verlicht, wat de aanwezigheid van de prinses in het kasteel aangeeft, verwijzend naar het licht dat werd aangestoken in het kasteel van Chambord als de koning aanwezig was.

De personages uit het verhaal van Doornroosje staan in het kasteel in versteende vorm. Ze verschijnen ook in de glas-in-loodramen die zowel van binnen als van buiten te zien zijn. De eekhoorns, de vogels, de raaf van Maleficent (Diablo), en de drie goede feeën Flora (in het roze in de film), Fauna (in het groen) en Merryweather (in het blauw) zijn terug te vinden in vele architectonische details, evenals op de glas-in-loodramen en wandtapijten van de Sleeping Beauty Gallery op de eerste verdieping.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Het interieur van La Boutique du Château bevat een stenen open haard, die de scène uit de film Doornroosje weergeeft, waarin de vrienden van de prinses (de uil, een eekhoorn, twee vogels en twee konijnen) die ze ontmoet in het bos zich vermommen als een prins. Aan het plafond zijn de tongewelven, versierd met florale ornamenten, vergelijkbaar met die aan de plafonds van de gotische kathedralen van Europa en werden ze met name geïnspireerd op die van de Sainte-Chapelle in Parijs.

Afbeelding

Buiten, aan de voet van het kasteel, vind je Le Théâtre du Château, dat dient als een podium voor shows met verschillende Disney-characters. De eerste productie die op dit podium werd gebracht, is het verhaal van Doornroosje. Een gigantisch boek met landschapsscènes die zich op elke pagina ontvouwden, diende als kader voor de verschillende scènes van de show. Andere shows zoals Winnie de Poeh en zijn vrienden vonden ook plaats in dit theater, waar je ook Disney-characters kan ontmoeten. Dit openluchttheater werd ontworpen naar het voorbeeld van de Franse tuinen uit de 18e en 19e eeuw, zoals bijvoorbeeld de tuinen van het paleis van Versailles. De ruimte waar de bezoekers gaan zitten is gemaakt van platte stenen banken en omringd door struiken.

Afbeelding


De muziek
Wanneer ze het kasteel binnengaan, kunnen bezoekers verschillende liedjes herkennen, allemaal over ‘wensen’, zoals 'When you wish upon a star’, beroemd geworden door de vriend en het geweten van Pinocchio, Jiminy Cricket, of ‘Once upon a dream’, de ballad die wordt gezongen door prinses Aurora terwijl ze droomt over prins Philip. De nieuwe orkestrale arrangementen werden speciaal opgenomen voor Disneyland Parijs. De muziek binnen in de boetiek komt van het ballet "Sleeping Beauty" en andere Disney-thema's en wordt gespeeld in de toonaard van een muziekdoos. Liederen over middeleeuwse muziek dragen bij aan de betoverende sfeer van de boetiek.

Enkele feiten en cijfers
Het Kasteel is 43 meter hoog (141 voet). De hoogste toren is 16,8 meter hoog (55 voet) en weegt 15 ton.
Om het Kasteel te schilderen had men de toenmalige grootste kraan in Europa nodig. De kraan was 91 meter hoog (bijna 300 voet).

Afbeelding

Toen het Disneyland Park openging, was de Draak onder het Kasteel de grootste AudioAnimatronic® ter wereld; hij is 3 meter hoog (10 voet), 24,07 meter lang (79 voet) en weegt 2.250 kilo (5.000 pond).

Afbeelding

Sleeping Beauty Castle (de vertaling van Château de la Belle au Bois Dormant ) is ook de naam van de kastelen in Disneyland Anaheim en Hong Kong Disneyland. De kastelen van Magic Kingdom in Walt Disney World in Florida en Tokyo Disneyland heten Cinderella Castle (vertaling van Château de Cendrillon).

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Zoals alle Disney-kastelen, is Le Château de la Belle au Bois Dormant gericht op het noorden. Hierdoor verdwijnt de zon nooit achter het kasteel en kunnen bezoekers er een foto van maken vanaf Main Street, U.S.A.


Wo 30 Jan 2019, 15:33
Bericht 1 Top
Profiel   
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 1 bericht ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  Interessante links

 © 2009-2019 Café Mickey V.Z.W - Privacybeleid - Cookiebeleid
Café Mickey is een fansite en heeft geen enkele verbintenis met The Walt Disney Company, Disneyland Paris of Euro Disney SCA.

Powered by phpBB