Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Saludos Amigos

januari 05, 2021 690
Om inspiratie op te doen voor nieuwe projecten, bezocht Walt met een team van zijn medewerkers de zuiderburen in diverse Zuid-Amerikaanse landen. Één van de resultaten van deze Zuid-Amerikatour was Saludos Amigos, Disney's zesde klassieker.
Het was de eerste Disney Classic die zijn wereldpremière had in Zuid-Amerika. Op 24 augustus 1942 ging Alô, Amigos (de Portugese titel) in première in Rio de Janeiro, in vijf bioscopen tegelijk. Met zijn speelduur van 42 minuten is het tevens de kortste film in de Disney Classic reeks.

Met de Tweede Wereldoorlog in volle gang in Europa, werd op verzoek van Nelson Rockefeller, aan diverse filmstudio's gevraagd om meer Zuid-Amerikaanse invloeden en onderwerpen te verwerken in hun films. Hiermee hoopten de Amerikanen de verstandhouding tussen hen en de inwoners van de Zuid-Amerikaanse landen te verbeteren. Zeker in oorlogstijd maakte de oologspropaganda voor de Duitsers hun opmars. In Argentinië was dit sterk het geval. Via onder andere de filmwereld, hoopten ze de vriendschapsband te versterken en daarmee ook een vriend en geen vijand te hebben, mocht de Tweede Wereldoorlog zich nog verder uitbreiden. Helaas slaagden diverse pogingen niet, films met een Zuid-Amerikaans verhaal werden slecht uitgevoerd en de Zuid-Amerikanen voelden zich eerder voor de gek gehouden, dan dat ze het idee kregen dat Amerikanen hen en hun cultuur serieus namen. De twijfel was daarom sterk aanwezig of Walt Disney überhaupt nog met een Zuid-Amerikaans filmproject moest starten of niet.


In 1941 vertrok Disney toch met een vijftiental medewerkers, waaronder tekenaars en schrijvers. Ze maakten hun reis onder het motto van studie en werk, een link met het Good Neighbor-programma van Nelson Rockefeller werd geheim gehouden in angst van een negatieve invloed op de reis. Alhoewel de focus van de reis op de ABC-landen lag (Argentinië, Brazilië en Chili), werden er ook andere plekken aangedaan door Walt en El Grupo, zoals zijn Zuid-Amerikateam bekend stond. Hier werden tekeningen, film- en geluidopnames gemaakt en kregen ze allerhande souvenirs mee naar huis. Walt en zijn team werden op handen gedragen door de Zuid-Amerikanen en de reis liet daarmee dan ook een zeer positieve indruk achter. Maar het werk was nog niet gedaan.


Bij terugkomst in de Disney Studio's werd alle verzamelde referentiemateriaal en ideeën verzameld en gesorteerd. Van daaruit gingen diverse teams aan de slag met de uitwerking van de ideeën voor nieuwe shorts. Oorspronkelijk werd namelijk het idee opgepakt om een twaalftal shorts met een land of regio uit Zuid-Amerika als thema te maken. Uit te brengen in bundels van vier filmpjes, echter wel als vier losstaande filmpjes.


De eerste short waaraan gewerkt werd was Lake Titicaca. Het bezoek van Lee en Mary Blair, Herb Ryman en Jack Miller aan dit meer en de omgeving was de inspiratie voor dit filmpje. Lake Titicaca ligt op de grens met Peru en Bolivia, in het filmpje wordt de locatie verder bewust niet genoemd, zodat dit filmpje direct representatief was voor beide landen. In de short Lake Titicaca zien we Donald Duck als Amerikaanse toerist het meer en de omgeving bezoeken, waarbij uiteraard diverse lachwekkende situaties ontstaan. Om niet de fout te maken die andere filmstudio's hadden gemaakt, koos Disney ervoor om gebruik te maken van hun bekende karakter Donald. Op deze manier is het de toerist uit Noord-Amerika die zorgt voor de lachwekkende situaties, waardoor de Zuid-Amerikaanse met respect en eerbied voor hun cultuur worden weergegeven. De spot werd wordt immers gedreven met de Noord-Amerikaanse toerist en Donald, die staat uiteraard al bekend als de ongelukseend waarbij altijd alles mis gaat.


Het idee voor het tweede filmpje was al geboren voordat de reis überhaupt al gemaakt was. Bij het voorbereidende werk, waarbij al diverse boeken en andere materialen bijeen verzameld werden als naslagwerk, ontstond al het idee voor een verhaal met een vliegtuigje met de naam P-T O-2-L, oftewel Petey O'Toole. Aangezien het korte verblijf in Chili niet zo vruchtbaar was qua vergaarde informatie als de andere reizen, werd dit idee verder uitgewerkt en kreeg Petey de naam Pedro, wat tevens de filmtitel werd. Op de vliegreis vloog het team van tekenaars dwars door een gebergte, wat niet de meest comfortabele reis bood. Het verhaal van Pedro, het kleine vliegtuigje, die zijn verkouden vader vervangt bij het ophalen van de post en hiermee door het gevaarlijke gebergte moet vliegen, was gelinkt aan het land Chili. Echter was het Chileense publiek hierin wel teleurgesteld, niet over de kwaliteit van het filmpje of over de schattige Pedro, maar over dat er eigenlijk niets van hun cultuur en gebruiken te zien was in het filmpje.


Goofy was de ster van het derde filmpje wat werd ontwikkeld. Ook in dit geval stond Goofy gelijk aan de Noord-Amerikaan, in dit geval een cowboy, die terecht komt in Argentinië en daar probeert een echte gaucho te zijn. Opnieuw wordt de spot gedreven met de Noord-Amerikaan met alle respect voor de echte gaucho's en hun gebruiken. In eerste instantie werd de ontwikkeling gestart voor een andere short, getiteld The Flying Donkey. Maar de ontwikkeling van een Goofy-short waarin hij als cowboy te zien is, werden het idee omgegooid en kwam The Flying Donkey (tijdelijk) op de plank te liggen. Jack Kinney was verantwoordelijk als regisseur van deze short. Hij regisseerde onder andere ook de How to-serie van Goofy shorts waarin Goofy een bepaalde sport of activiteit demonstreert. Dit verklaard mede de overeenkomsten tussen El Gaucho Goofy met de short How to Ride a Horse, welke eerder al te zien was in The Reluctant Dragon en later als short uitgebracht.


Het vierde filmpje van de eerste bundel van vier filmpjes was Aquarela do Brasil, eveneens de naam van één van de populairste liedjes in die tijd in Brazilië, welke in deze short is verwerkt. De ontwikkeling was, in tegenstelling tot de eerdere drie shorts, erg lang. In eerste instantie werd gedacht aan een soort van Silly Symphonie met een Braziliaans thema. Na diverse vergaderingen werd het filmpje aangevuld met Donald Duck, die Rio de Janeiro bezoekt, en daar de beste vrienden wordt van een geheel nieuw Disney-personage, genaamd José Carioca, ook wel Joe genoemd. Carioca is een Portugees woord wat gebruikt werd voor een inwoner van Rio de Janeiro. José Carioca leert Donald meer over Rio de Janeiro op de populaire Braziliaanse klanken van Aquarela do Brasil en Tico-tico


Uiteindelijk wordt het idee opgepakt om de vier shorts niet als losse filmpjes te gaan uitbrengen, maar als één geheel, aangevuld met filmmateriaal geschoten tijdens de reis. Walt had, samen met een paar andere teamleden, namelijk diverse 16mm-opnames gemaakt van de reis. Bij de montage van de films was het de bedoeling om de reis in elkaar te zetten zoals hij daadwerkelijk was verlopen, dus van Brazilië, via Argentinië en Chili, naar Lake Titicaca. Doordat Aquarela do Brasil als hoogtepunt gezien werd, werd besloten om de volgorde om te gooien. Tijdens het monteren bleken er ook bepaalde onderdelen van de reis niet te zijn gefilmd, welke wel nodig waren voor het verhaal van de film. Daarom werden er bepaalde scènes, alsnog in scène gezet en opgenomen. Zo trok iedereen zijn vakantiekleren weer aan en stapte in het vliegtuig om de begin van de reis alsnog op film vast te leggen, echter vertrok het vliegtuig dit keer dus niet echt naar Brazilië.


Het filmpubliek in Nederland kreeg de film voor het eerst te zien in augustus 1948. Cruys Voorbergh verzorgde wederom de Nederlandse nasynchronisatie. Vanwege de korte speelduur werd de film niet altijd vertoond als hoofdfilm, maar in het voorprogramma van een andere film. Alhoewel de film in andere landen op diverse uitgaves op VHS en DVD heeft kunnen rekenen, was het voor de thuiskijker in Nederland wat lastiger om de film te zien in zijn of haar eigen woonkamer. Saludos Amigos verscheen in Nederland, zover bekend, enkel op VHS in de videotheek, maar niet op koopvideo. Voor de DVD-uitgave moesten we nog wachten tot 2010. Gelukkig is de film met de komst van Disney+ weer eenvoudig beschikbaar, mits je over een abonnement op Disney+ beschikt natuurlijk.Afbeelding
Bronnen: South of the Border with Disney (boek), D23.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl.
Rate this item
(0 votes)