Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Drie Caballeros

januari 12, 2021 257
In het kader van het Good Neighbor-programma kwam Walt Disney in 1944 met een tweede lange animatiefilm, getiteld De Drie Caballeros. Deze bestond, net als zijn voorganger Saludos Amigos, uit een bundeling van korte filmpjes.

Op 21 december 2944 zien de bioscoopbezoekers Donald Duck voor het eerst zijn verjaardag vieren met twee van zijn beste vrienden, namelijk de Braziliaanse papegaai José Carioca en de Mexicaanse haan Panchito. Waarbij de laatstgenoemde voor het eerst zijn opwachting maakt. Samen vormen zei de drie caballeros, waarmee ook direct de filmtitel duidelijk is.


Voor zijn verjaardag krijgt Donald een filmprojector. Het eerste filmpje wat hij daarop afspeelt is van pinguïn Pablo. De short is getiteld The Cold-Blooded Penguin, wat meteen duidelijk maakt dat Pablo geen normale pinguïn is. Hij is namelijk de enigste op de hele zuidpool die niet tegen de kou kan en daarom droomt van een heerlijk warm eiland. Hij neemt daarom ook verwoede pogingen om zijn droom waar te maken. De tekenaars hergebruikte ook enkele korte scènes uit andere shorts, waaronder Peculiar Penguins (1934) en Polar Trappers (1938). Verder voegden ze hier en daar nog wat kleine verborgen grapjes toe, zoals een silhouet van Mickey op een emmer.


Vervolgens kijkt Donald The Flying Gauchito, een verhaal over een gaucho, genaamd Gauchito, die over één van zijn avonturen in zijn jonge jaren vertelt, waarin hij een gevleugelde ezel temt. Wanneer hij met zijn ezel wil meedoen aan een race wordt hij uitgelachen door de andere gauchos, maar wie het laatst lacht… Alhoewel het idee van een verhaal rond een gevleugelde ezel al eerder ontstond, werd voor Saludos Amigos toch gekozen voor El Gaucho Goofy en bleef het oorspronkelijke idee nog even op de plank liggen. Uiteindelijk werd het idee werkelijkheid en werd het toegevoegd aan De Drie Caballeros.


Wanneer Donald opnieuw een cadeau uitpakt krijgt hij een boek getiteld ‘Brasil’. José Carioca verschijnt in het boek en neemt Donald mee op reis naar Baía, tevens de titel van dit fragment. Tevens markeert dit filmfragment ook het debuut van de Aracuan Bird, een Braziliaanse vogel die erg op de zenuwen van Donald (en de kijkers) werkt. We zien hem later nog enkele keren terug, waaronder in de short Clown of the Jungle.


Het Baía-fragment is in zekere zin speciaal, Disney deed namelijk voor het eerst weer een poging om de echte en animatiewereld samen te brengen tot één wereld, nadat hij dat al eens eerder deed in de Alice Comedies uit de jaren ’20. Donald en José dansen de samba samen met Aurora Miranda onder begeleiding van de muzikale klanken van de band Bando da Lua.


In het laatste deel van de film maken we dan eindelijk kennis met de Mexiaanse Panchito. In de loop van de jaren was Mexico namelijk ook toegevoegd aan het Good Neighbor-programma. Hierdoor werd er voor De Drie Caballeros ook nog een aantal tradities en gewoontes van Mexico aan de film toegevoegd. Panchito neemt Donald en José, die samen de drie caballeros vormen, mee op reis door Mexico in het fragment met de titel La Piñata.
Voor La Piñata werden daadwerkelijke beelden uit Mexico gebruikt, maar voor de strandscène, waar Donald geen genoeg van de vrouwelijke aandacht kan krijgen, werden opnames gemaakt op het terrein van de Walt Disney Studio’s. Hier werden vele vrachtwagens vol zand gestort, zodat het een echt strand leek. Een muur aan de achterzijde moest het zicht op het Amerikaanse landschap verbergen en zo zag de filmkijker niet dat het in feite een nepstrand ergens op het studioterrein was.


Voor het Nederlandse publiek werd, zoals bij de meeste andere Disney films, een Nederlandse nasynchronisatie gemaakt in de Porfilti Studio’s. Cruys Voorbergh verzorgde de regie. De film verscheen kort na Kerstmis 1949 in de bioscopen van Nederland. Als voorfilm werd op veel plekken Robbeneiland vertoond, een film uit de Disney’s True-Life Adventures-serie.


In 1996 verschenen de Drie Caballeros op koopvideo voor het Nederlandse publiek. Speciaal voor de VHS-uitgaves werd in de jaren ’90 een nieuwe nasynchronisatie gemaakt, onder regie van Olaf Wijnants. In 2003 verscheen een heruitgave van de VHS, met een vernieuwde cover.
Afbeelding
De eerste, en enige, Nederlandse DVD-uitgave van De Drie Caballeros verscheen in 2003. De cover was gelijk aan de heruitgave van de VHS. Vooralsnog is er geen uitgave op Blu-Ray verschenen van deze film. Hij is wel te streamen via Disney+, echter is op het moment van schrijven de Nederlandse nasynchronisatie nog niet beschikbaar.Verzamel je Disney films op DVD? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. De Drie Caballeros op DVD is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl
Rate this item
(0 votes)