Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Bungalow Race (09/02 - 18/02) (BENL)

Het Partners standbeeld in het Walt Disney Studios Park

januari 04, 2021 473

Je kan er niet naast kijken. Het Partners standbeeld staat majestueus aan de uitgang van Studio 1. Het betuigt eer aan Walt en Mickey en heeft meer dan één verhaal te vertellen.

Dit iconische standbeeld is gemaakt door de legendarische Walt Disney Imagineering beeldhouwer Blaine Gibson. Van 1939 tot 1961 werkte Gibson als tussenpersoon en vervolgens als animator bij Disney Studios, terwijl beeldhouwen slechts een hobby was. Na het zien van een aantal van zijn stukken tijdens een tentoonstelling, bood Walt Disney hem aan om de afdeling beeldhouwen bij Walt Disney Imagineering te openen en er verantwoordelijk voor te zijn - een functie die hij tot 1983 bekleedde. Tot zijn meest opmerkelijke werken behoren de geesten van Haunted Mansion en de vrijbuiters in de Pirates of the Caribbean attractie.

Oorspronkelijk was het idee om Mickey's 65ste verjaardag te vieren door een levensgroot standbeeld te maken van Walt die Mickey's hand vasthoudt. Gibson was al bekend met Walt's gelaatstrekken omdat hij al een paar beelden van hem had geleverd - het eerste voor een persoonlijk project in 1962 en het tweede voor de Academy of Television Arts and Sciences in Los Angeles. Dit stuk werd nagemaakt voor The Academy of Television Arts & Sciences Hall of Fame Plaza (1994-2016) in Disney's Hollywood Studios in het Walt Disney World Resort. Gibson werkte een jaar lang aan dit project - met name om de uitdrukking op het gezicht van Walt te creëren. Hij wilde met het standbeeld overbrengen wat Walt zijn hele leven had geprobeerd te doen - het creëren van geluk. Als zodanig is de uitdrukking van het beeld Blaine's interpretatie van Walt die kijkt naar gelukkige mensen die van het park genieten.

Op het standbeeld zijn de initialen op Walt's das "STR," wat staat voor "Smoke Tree Ranch", een gebied in Palm Springs waar Walt en Lillian ooit een vakantiehuis hadden in de jaren ‘30.

De ring aan zijn rechterhand is een Ierse Claddagh trouwring die hij in 1946 in Ierland had gekocht tijdens een vakantie met zijn vrouw. Walt was diep gehecht aan zijn roots en aarzelde niet om zich voor te stellen als deels Iers. Aan het einde van de 17e eeuw besloten enkele Disney-familieleden Engeland te verlaten om zich in Ierland, in het graafschap Kilkenny, te vestigen. Walt's overgrootvader, Arundel Disney, verhuisde in 1834 naar Noord-Amerika. Walt bezocht Ierland opnieuw in juni 1959 om de release van Darby O'Gill and the Little People te vieren - een levendig eerbetoon aan de Ierse cultuur.

Gibson had verschillende opties in zijn hoofd voor Mickey. Hij overwoog zelfs gedurende enige tijd om het beroemde personage uit te beelden met een ijshoorntje in zijn hand. Hij creëerde zelfs een model van deze versie, maar het project werd uiteindelijk verworpen om meer in lijn te zijn met het "partners" idee. Voor de schaal van Mickey's standbeeld liet hij zich inspireren door de kortfilm The Pointer uit 1939, die genomineerd was voor een Academy Award en gevierd werd om zijn spectaculaire ontwerp. Om de manier waarop Walt en Mickey elkaars handen zouden vasthouden zo realistisch mogelijk te maken, wendde de kunstenaar zich tot een scène uit Fantasia die traditioneel "The Sorcerer's Apprentice" wordt genoemd, waar Mickey de hand van dirigent Leopold Stokowski schudde.

Als zodanig is het standbeeld in Disneyland Parijs het vijfde dat onthuld wordt, na die van het Disneyland Resort (18 november 1993), het Magic Kingdom in het Walt Disney World Resort (19 juni 1995), Tokyo Disneyland (15 april 1998) en Disney Legends Plaza in de Walt Disney Studios in Burbank (5 december 2001 - om te herdenken wat Walt Disney's 100ste verjaardag zou zijn geweest). Het standbeeld werd niet lang voor de opening van het Walt Disney Studios Park gemaakt met de originele mal die door Blaine Gibson werd gebruikt.

Sinds 2002 inspireert het standbeeld van de Partners de gasten om magische momenten te beleven en te delen.

 

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op dinsdag 05 januari 2021 07:48