Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Disney Junior Dream Factory - Ontmoet Lighting Designer Tim Lutkin

augustus 05, 2021 601
Tim, je hebt aan veel projecten voor Disneyland Paris gewerkt: Mickey and the Magician, Marvel: Super Heroes United, Frozen: A Musical Invitation, The Lion King: Rhythms of the Pride Lands en nu Disney Junior Dream Factory. Wat is jouw kijk op deze indrukwekkende reis?

Het is echt opwindend om te kunnen werken en creëren in Disneyland Paris. Ik heb het geluk dat ik een zeer eclectische carrière heb, waardoor ik vaardigheden uit het muziektheater, liveconcerten en toneelstukken kan combineren. Ik hou ervan deel uit te maken van de prachtige teams die de Disney-magie creëren. Het is een droom die is uitgekomen voor mij, want toen ik veertien was, wilde ik Imagineer worden.


Welke rol speelt het licht in deze nieuwe show?
Het speelt een dubbele rol. Aan de ene kant draagt het bij aan de verschijning van deze prachtige fabriek voor dromen, met allerlei kleine elementen die oplichten en interageren met de Characters en de verhaallijn.
Anderzijds ondersteunt het de muzikale dimensie van de show. Bij elk nummer verandert het licht deze Factory in een ware concertzaal, een sprookje van lichtjes dat de hele ruimte doet vibreren op het energieke ritme van de muziek.

Het licht brengt ons al in de stemming voordat de show begint. Hoe heeft u dit voor elkaar gekregen?
Wanneer het publiek voor het eerst het theater binnenkomt, krijgt het het gevoel dat het een prachtige ruimte ontdekt die lijkt te leven. Je ziet allerlei details, zoals tandwielen die bewegen en rook die uit de machines komt. Omdat we voor het begin van de voorstelling geen toneelgordijn hadden dat het decor zou verbergen, heb ik gekozen voor een diepblauwe wereld, een soort ingetogen sfeer. Dit creëert een enigszins mysterieuze sfeer. Er zijn ook kleine amberkleurige lichtjes die door de ruimte vliegen, wat een beetje magie creëert. Je merkt ze niet meteen op, maar als je de show een paar keer ziet, is het het soort extra detail dat je waardeert. Wanneer het fabrieksteam arriveert, vult de fabriek zich met gouden licht en komt ze tot leven. Dit is onze versie van het gordijn te openen.

De komst van Mickey en Minnie brengt nieuwe nuances in de kleur.
In het begin, met de blauwe kleur, is het een manier om te zeggen dat de Fabriek slaapt. Wanneer Mickey en Minnie arriveren, wordt er goud toegevoegd aan het blauw; we bevinden ons in de kleurschakeringen die we associëren met de Fabriek wanneer deze in volle werking is.


Van Vampirina tot Timon en Fancy Nancy Clancy, de Disney Junior Characters zijn het middelpunt van deze show. Hoe was je in staat om ze te belichten?
Elk Character heeft zijn eigen kleurenpalet, ontworpen met inspiratie uit de Disney Junior TV series waar zij de helden zijn. Wanneer elk Character arriveert, wordt de hele Factory getransformeerd en neemt het de kleuren van de serie / dat character aan.

In een tweetalige productie als de onze vroegen we ons af welke visuele elementen het meest geschikt zouden zijn om deze personages weer te geven. We hebben over allerlei oplossingen gesproken, maar we waren het al snel eens over de kleuren. Fancy Nancy Clancy's wereld is roze, Vampirina's wereld is donkerder, met tinten paars, groen en blauw, en Timon's wereld heeft de prachtige gele en groene kleuren van The Lion King:  Rhythms of the Pride Lands. Op die manier heeft elk personage een zeer heldere wereld, die in schril contrast staat met de andere. We hebben ons gericht op eenvoud en helderheid.

Met elke Character-interventie gaan we van theater naar concert. Hoe heb je die twee aspecten voor elkaar gekregen?
Ik heb het geluk gehad om in mijn carrière zowel aan muziektheater als aan concerten te kunnen werken. Veel van de shows in Disneyland Paris spelen in op deze twee aspecten. Enerzijds moeten de dialogen begrijpelijk en goed uitgelicht zijn, anderzijds moet de sfeer van een spannend concert gecreëerd worden, zodat het publiek zich helemaal ondergedompeld voelt. Voor het nummer van Vampirina gebruik ik veel bewegende lichten met opwaartse bewegingen en stroboscoopeffecten. Het is net een U2 concert!

Hoe werkt het licht samen met de speciale effecten?
Charles Saulais, de Special Effects Designer van de show, heeft geweldig werk geleverd. We gebruiken rook- en neveleffecten doorheen de show om de sfeer op te bouwen. Tijdens het rockconcert van Vampirina hebben we bubbels gevuld met rook die over het publiek zweven om die feeststemming te creëren!

De finale van de show is een festival van kleuren!
Om het universum van elk personage zo goed mogelijk te belichamen, waren we tijdens de hele show erg strikt wat kleurenpaletten betreft. De finale was een kans om alles door elkaar te gooien door een grote regenboog te creëren. Het symboliseert het feit dat ieders dromen uiteindelijk samenkomen en magie creëren. Het is een moment waarop iedereen weer met elkaar in contact komt, op het podium en in het publiek.


Hoe ben je omgegaan met de zeer originele Steampunk-kant van de Factory?
Vanaf het begin, toen ik samenwerkte met Scott Shaffer, de Senior Art Director voor het project, vonden we dat de set van kleur moest kunnen veranderen, en om dat te doen, vertrouwde ik op talloze Steampunk-stijl details. Elk element, zoals de bogen, is gevuld met kleine LED-lampjes, en daarachter is nog meer LED-verlichting verborgen , om nog maar te zwijgen van de achterwand met al zijn patronen. In totaal zijn er bijna 8000 individuele LED's geïntegreerd in de decors om deze Factory tot leven te brengen!  Dus zelfs als je de toneelverlichting uitzet, gloeit het decor nog steeds. Het enige wat je hoeft te doen is een kleur kiezen en het neemt de hele ruimte in beslag.

Wat zijn de verlichtingsuitdagingen in Studio D?
De uitdaging van Studio D is zijn ronde vorm, als een amfitheater. We moesten ervoor zorgen dat het publiek dat aan de zijkanten zit, de performers en de Characters net zo duidelijk zou kunnen zien als wanneer ze in het midden zouden zitten. In een gewoon theater ziet iedereen de show vanuit dezelfde hoek. In Studio D ziet iedereen de show vanuit een andere hoek!

Hoe ontwerpt u het lichtprogramma voor een show als deze?
Ik besteed veel tijd aan het praten met de ontwerpers en het ontwikkelen van ideeën en concepten, daarna is het tijd voor repetities met de artiesten en de regisseur. Zodra alle verlichting op zijn plaats is, verhuizen we naar het midden van het amfitheater en beginnen we met het programmeren van de lichten. We beginnen met de basisverlichting en voegen dan meer en meer lagen licht toe in samenhang met de verschillende scènes en personages.

Hoe wordt de belichting van de show dagelijks beheerd?
De fantastische belichtingsteams van Disneyland Paris zorgen ervoor dat ze dag in dag uit de belichting nabootsen die wij hebben ontworpen. Het lichtprogramma wordt afgedrukt op papier en vastgelegd op onze computers. De operators werken vanuit beide om ervoor te zorgen dat alles perfect is voor elke show.

Naast uw werk aan de show, was u betrokken bij het ontwerp van Studio D.
Ja, dat klopt. Ik heb samengewerkt met de teams van Disneyland Paris om het lichtplatform en de verschillende portalen te ontwerpen. Ik heb ook alle verlichtingsapparatuur gekozen en nieuwe apparaten ontwikkeld. We hebben meer dan 200 spots, waaronder bewegende lichten en washlights voor sfeerverlichting op grote oppervlakken.
We hebben een plaats gecreëerd die het milieu respecteert dankzij de verlichting met een laag verbruik, wat heel belangrijk is als je bedenkt dat de lichten 12 tot 14 uur per dag kunnen branden. Het is ook een modulaire ruimte, die ook voor evenementen kan worden gebruikt. Bovendien kunnen we, voor het eerst in Disneyland Paris, ook de kleuren van de verlichting in de openbare ruimte veranderen. Dit biedt nog meer mogelijkheden!

Wat was je favoriete deel van de ervaring?
Voor mij is het sterkste moment wanneer het publiek voor het eerst het theater binnenloopt. Ik ken de show van binnen en van buiten en toch, als het publiek er is, zie ik het anders. Ik ontdek zelfs dingen die me eerst niet waren opgevallen.  Maar bovenal, al die gezichten zien oplichten, er is niets magischer!


Afbeelding
Beoordeel dit item
(0 stemmen)