Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

(AVENGERS: POWER THE NIGHT) Maak kennis met de video- en showcontroleontwerper Martin Clérel

februari 09, 2023 331
Gepassioneerd door het Marvel-universum en nieuwe videotechnologieën, vond Martin een creatieve uitlaatklep die zijn stoutste dromen te boven ging in Avengers: Power the Night. Hij vertelt ons over zijn ongelooflijke ervaring als onderdeel van het creatieve team van de show.


Martin, vertel ons over je werk in Disneyland Paris.
Ik werk aan het technisch ontwerp van nieuwe ervaringen. Dit kan in een binnen- of buitentheater zijn, of zelfs tijdens een optocht. De artistieke teams hebben het idee, de visie, en het is mijn taak om het om te zetten in een technisch concept zodat de magie kan werken.

Hoe ben je in deze rol terechtgekomen?
Ik heb eerder veel in Canada gewerkt. Ik begon als videotechnicus en kreeg uiteindelijk de leiding over een hele afdeling van een groot bedrijf gespecialiseerd in evenementen. Ik deed veel aan mapping, maar ook aan politieke, sport- en bedrijfsevenementen. Toen ik terugkwam in Frankrijk, kwam ik een vacature tegen voor Disneyland Paris en ik besloot ervoor te gaan. Ik ben altijd een fan geweest en bij het bedrijf komen is als een droom die uitkomt. Ik ben iets meer dan drie jaar geleden begonnen als Video Stage Manager voor Shows. Ik gaf leiding aan het team van videotechnici van de parken en beheerde het operationele gedeelte van onze verschillende producties. Zo heb ik meegedaan aan Star Wars: A Galactic Celebration, wat een geweldige ervaring was. Sinds mei 2022 werk ik als Video en Show Control Designer voor de afdeling Disneyland Paris Shows.

Wat was je rol in Avengers: Power the Night?
Mijn rol was om op te treden als schakel tussen de mensen die de verschillende media ontwikkelden, die in de show werden gebruikt en Arnaud, onze showdirecteur. Hiervoor vertrouwden we op het systeem dat zich al had bewezen tijdens het Legends of the Force-seizoen en dat we vervolgens hebben bijgewerkt met de onderhoudsteams. Daarna hebben we veel tests op locatie gedaan om een echte synergie te bereiken tussen de video, de speciale effecten, de verlichting, de lasers en natuurlijk de drones. Dit gebeurde allemaal om 4 uur 's ochtends zodat het een verrassing zou blijven tot de avond van de première!

Wanneer ben je aan het project begonnen?
Ik was er al heel vroeg bij betrokken, zodra het project echt op gang kwam en de regisseur zijn eerste ideeën aan de Marvel-teams presenteerde. Hierdoor kon ik de ideeën tijdens de ontwikkeling van dichtbij volgen en zien wat er technisch haalbaar was. Op Avengers: Power the Night werkte alles vanaf het begin, wat het een stuk eenvoudiger maakte.

Hoe was het om met Arnaud te werken?
Tijdens de testen op locatie werkten we vooral samen. Onze discussies waren gericht op karakterbewegingen en hun plaatsing op The Twilight Zone Tower of Terror. We moesten ook rekening houden met het feit dat de mening van gasten verschilt wanneer ze zich volledig aan de rechter- of linkerkant van Production Courtyard bevinden, dus we hebben ons best gedaan om ervoor te zorgen dat iedereen in het publiek de best mogelijke ervaring zou hebben.

Hoe worden de video's van de show gemaakt?
Het is allemaal te danken aan het talent van onze interne motion design-teams, die gewend zijn om met The Twilight Zone Tower of Terror te werken. Ze hebben een 3D-model van de attractie in hun machines en ze tekenen er rechtstreeks op, dus ze hebben iets geleverd dat klaar was voor gebruik. Ik verzamelde de mediamontage in onze videoservers en deed de programmering, de openingsovergangen, de F.R.I.D.A.Y. aankondigingen en het einde van de show, maar de essentie was aanwezig.

Hoe ga je van computermodellering naar testen op volledige schaal?
Media kunnen er perfect uitzien op een monitor, maar de okertinten van The Twilight Zone Tower of Terror vereisen wat aanpassingen aan de kleuren. Evenzo kunnen sommige overgangen werken op een monitor, maar als je eenmaal de pyrotechniek en andere effecten hebt toegevoegd, krijg je mogelijk niet het beoogde effect. Het is aan mij om in realtime aan te passen, met name de plaatsing van de personages op de toren, om te zien hoe ze kunnen schieten of objecten kunnen gooien, of welke pyrotechniek ze moeten gebruiken zodat alles in harmonie werkt met de video.

Om nog efficiënter te zijn, hebben we de motion design machine rechtstreeks op ons systeem aangesloten, net als een live camera, en hierdoor kon de motion designer direct tijdens de tests de nodige wijzigingen aanbrengen, wat veel tijd bespaarde.

Wat is er uniek aan het gebruik van de toren als platform?
Het voordeel is dat het erg vierkant is, dus er is een goede ruimte om te gebruiken. De uitdaging was om ervoor te zorgen dat het naar de achtergrond kon verdwijnen om plaats te bieden aan de geprojecteerde personages. Dit betekende dat we aan de media moesten werken, zodat kijkers de toren konden vergeten en volledig konden worden ondergedompeld in het Marvel Super Hero-universum.

Hoe heb je de interacties tussen de verschillende media georganiseerd?
Lasers zijn een goed voorbeeld. In veel scènes worden ze gebruikt om bepaalde bewegingen te markeren, zoals het schieten van pijlen. We moesten daarom al vroeg de video-elementen leveren, zodat de ontwerper die verantwoordelijk was voor dit effect zo dicht mogelijk bij het visuele kon werken. Pas dan gaan we over tot testen op volledige schaal, om er zeker van te zijn dat wat we ons in ons hoofd en op onze computers hebben voorgesteld, ook echt werkt in de echte wereld.

Hoe heb je de balans tussen video en drones beheerd?
Avengers: Power the Night is een droneshow. Dat is wat deze ervaring zijn 'wauw'-factor geeft. Dus als de drones verschijnen, moesten we ervoor zorgen dat de video zo ingetogen mogelijk is, vooral wat betreft beweging. Tijdens deze momenten vervaagt de video een beetje om te voorkomen dat hij de aandacht trekt en om de drones te laten presteren. Het is een echt ballet tussen elke discipline en elk vak.

Welke rol speelde muziek bij het ontstaan van de show?
Het is de dirigent van de show - het bepaalt de duur en het ritme van alle individuele momenten. We hebben allemaal de soundtrack, vooral de bewegingsontwerpers, en dat houdt iedereen synchroon.

Hoe draagt jouw operationele ervaring bij aan je huidige werk?
Als je je een show voorstelt, moet je er ook rekening mee houden dat deze elke avond, soms meerdere keren per avond, wordt opgevoerd met dezelfde kwaliteit en elke keer hetzelfde resultaat. Dit betekent dat de apparatuur duurzaam moet zijn en dat de operators vertrouwd moeten zijn met de manier waarop het werkt. Door eerder in operaties te zijn geweest, kon ik rekening houden met de realiteit van de show en met dat in gedachten werken om elke avond een identieke ervaring te garanderen.

Een show van deze omvang vereist dagelijks veel voorbereiding.
Het vereist dagelijks veel controles vooraf. De videotechnici arriveren minstens 4 uur voor aanvang van de show en ze moeten een hele procedure volgen om elke videoprojector te controleren en ervoor te zorgen dat de mediaservers, de machines die de videomapping doen, correct werken. We beschikken ook over allerhande veiligheidsvoorzieningen en back-upsystemen om ervoor te zorgen dat de show toch in de beste omstandigheden kan worden opgevoerd als er zich een technisch probleem voordoet.

Hoeveel mensen zijn betrokken bij de video?
Qua video-ontwerpers zijn we met z'n tweeën. Het operationele team bestaat momenteel uit een tiental operatoren, hun aantal verandert naargelang de noden en gebeurtenissen. De onderhoudsteams zijn veel groter, omdat ze verantwoordelijk zijn voor veel apparatuur – er zijn ongeveer 60 mensen.

Welke uitdagingen kwam u tegen bij het ontwikkelen van deze nieuwe show?
De grootste uitdaging was het tijdsbestek. We hadden twee maanden om de hele show af te maken, wat erg krap is. Er is ook de synchronisatie tussen alle componenten. Ik geloof dat we nog nooit zoveel interacties hebben moeten beheren, zoals het geïntegreerde gebruik van lasers. De drones zijn ook ontworpen als voortzetting van de video, zoals wanneer Captain America zijn schild gooit. Er is onmiddellijke continuïteit in de lucht met de drones, en dat is precies wat deze show zo verbluffend en uniek maakt.

In dit soort situaties is teamwork essentieel.
Ik denk dat het een band tussen ons heeft gecreëerd. We hebben ongelooflijke middelen in huis. Door rechtstreeks samen te werken met onze collega's, zonder een externe studio, konden we laten zien waartoe we samen in staat zijn. Het zorgde er ook voor dat er een aantal zeer opwindende ideeën ontstonden, wat leidde tot een fantastisch resultaat.

Wat is je favoriete onderdeel van de show?
Aangezien ik een Marvel-fan ben, ben ik dol op de hele show, maar als ik één moment zou moeten kiezen, zou ik de reeks met Vision kiezen. Er zijn geen drones, het effect is gebaseerd op de laser die uit zijn voorhoofd komt en hij wegvliegt. Het is ons gelukt om het personage zo op de toren te plaatsen dat de laser precies op de goede plek stond. We wisten niet zeker of we dit onderdeel zouden behouden, maar uiteindelijk ontdekten we dat het perfect werkte. Ik ben blij dat we het bewaard hebben!

Ik zal de première van de show ook nooit vergeten. We zaten allemaal met het publiek midden op Production Courtyard en ik was vooral geraakt door de reacties van de kinderen. Ze waren dolblij hun favoriete helden te zien en lachten om de aanblik van de Wasp die rond zoemde en Groot die platen krabbelde op The Twilight Zone Tower of Terror! Dan weet je dat je iets echt magisch ervaart!


Afbeelding
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op donderdag 09 februari 2023 18:53

Laagste prijs kalender