Deze pagina afdrukken

Mulan

augustus 03, 2021 254

In 1998 kwam er opnieuw een Disney Classic in de bioscopen, dit keer was het de beurt aan Mulan om de bioscoopbezoekers te boeien met een bijzonder verhaal. Een film gebaseerd op een eeuwenoude Chinese volksvertelling.


Mulan doet haar best om de ideale dochter te zijn en probeert alles perfect te doen, maar ze voelt zich vaak een teleurstelling voor haar ouders. Wanneer China aangevallen wordt door de Hunnen, worden er in heel het land mannen opgeroepen om te dienen in het keizerlijk leger. Als haar vader ook opgeroepen wordt voor dienst, besluit ze zich te vermommen als man en gaat onder de naam Ping in haar vaders plaats naar het leger. Tijdens haar avonturen wordt ze bijgestaan door een erg aanwezig draak, genaamd Mushu en de gelukskrekel Krikkie. De vraag blijft natuurlijk of Mulan samen met de andere soldaten de Hunnen kan verslaan en zo het keizerrijk kan beschermen.


De regie van deze animatiefilm was in handen van Barry Cook en Tony Bancroft. Beide werkten al verschillende jaren bij de Walt Disney Animation, echter was dit voor beide hun regiedebuut voor een lange animatiefilm. Cook had eerder al twee korte shorts, waaronder een van Roger Rabbit, geregisseerd. Tony Bancrofts tweelingbroer Tom werkte eveneens mee aan de film Mulan. Hij was namelijk supervisor van de animatie van Mushu.


Ter voorbereiding op het productieproces reisde een select gezelschap af naar de andere kant van de wereld, waar ze zoveel mogelijk referentiemateriaal verzamelden. In de drie weken durende reis maakten ze schetsen en foto’s van bijzondere omgevingen en probeerden ze zo goed mogelijk de cultuur op beeld vast te leggen. Hans Bacher, productie-ontwerper van de film, creëerde de unieke grafische stijl van de film. Hierbij haalde hij vooral inspiratie uit van de traditionele Chinese kunst.


Alhoewel voor verschillende films op rij Alan Menken haast de vaste huiscomponist van Disney leek te zijn, werd dit keer Matthew Wilder aangesteld als componist voor de film. Hij werkte samen met tekstschrijver David Zippel, die samen met Menken de muziek schreef voor de film Hercules. Samen produceerden Wilder en Zippel een vijftal prachtige nummers, waaronder Reflection, True to Your Heart en I’ll Make a Man Out of You. De rest van de filmmuziek kwam uit de koker van Jerry Goldsmith. Uiteindelijk ontvingen deze drie artiesten een Oscarnominatie in de categorie Beste Muziek voor hun muzikale prestaties.


De productie van Mulan vond voor het grootste gedeelte plaats in Walt Disney World. Hier was namelijk de Disney Feature Animation Studio gevestigd op dat moment. Het was voor het eerst dat een Disney Classic daar voor het grootste gedeelte geproduceerd werd. Ook gebruikte het productieteam een aantal nieuwe software, om de kwaliteit van bepaalde filmonderdelen naar een nog hoger niveau te tillen. Zo werd er Faux Plane gebruikt, wat nog meer diepte toevoegde aan scènes als die in de Verboden Stad en bij de Chinese Muur. Daarnaast werd er ook gebruik gemaakt van RenderMan software, die afkomstig was uit de Pixar Animation Studios. Hiermee werd bijvoorbeeld een nog realistischere uitstraling gegeven aan de verschillende scènes met grote groepen mensen.


Voor de stemmencast koos Disney Ming-Na Wen als de spreekstem van Mulan. Wen was een nieuwkomer als stemactrice, in tegenstelling tot haar collega Lea Salonga, die de zangstem van Mulan voor haar rekening nam. Salonga was namelijk eerder al te horen als de zangstem van Prinses Jasmine in de film Aladdin. Legerkapitein Shang ontving ook zijn stem van twee acteurs, B.D. Wong was verantwoordelijk voor de spreekstem en de zang was afkomstig van Donny Osmond. De energieke stem van Eddie Murphy werd toebedeeld aan de eigenzinnige draak Mushu.


De filmproductie kwam in 1998 tot een einde, wat werd gevierd met een wereldpremière op 5 juni datzelfde jaar. Deze première vond plaats in de Hollywood Bowl. Op 19 juni 1998 kon heel Amerika genieten van Mulan. Vanwege de vertaling naar het Nederlands en Vlaams verscheen deze klassieker, zoals gebruikelijk, later in de Nederlandse en Vlaamse bioscopen.


De stemmenregie van de Vlaamse versie was in handen van Raf Verpooten en maakte gebruik van de vertalingen van Guy Bernaert, die ook de vertaling voor De Klokkenluider van de Notre Dame deed. Peter De Smet en Mitta Van der Maat verzorgden de muziekregie en liedjesteksten. Er werd gekozen voor de stemmen van Karina Mertens (Mulan), Lucas Van den Eynde (Shang), Gene Bervoets (Mushu) en Vic De Wachter (Shan-Yu). De filmpremière in België vond ongeveer een week eerder plaats dan in Nederland, namelijk op 25 november 1998.


Voor de Nederlandse versie werd er opnieuw een beroep gedaan op Maria Lindes, die de regie deed. De vertaling was ditmaal afkomstig van Hanneke van Bogget. De Nederlandse stem van Mulan was afkomstig van Linda Wagenmakers. Opvallend is dat zij, net als Lea Salonga, beide de rol van Kim in Miss Saigon gespeeld hebben en nu ook beide Mulan (deels) van een stem voorzien. Verder behoren tot de Nederlandse stemmencast Stanley Burleson (Shang), Carlo Boszhard (Mushu), Eric Corton (Shan-Yu) en Bram van der Vlugt (Fa Zhou). Uiteindelijk vond de Nederlandse première van de film plaats op donderdag 3 december 1998.


Uiteraard kon een uitgave van de film op videoband niet achter blijven. Daarom werd het jaar na de bioscooprelease de film voor het eerste uitgebracht op koopvideo en konden de fans de film voor het eerst in huis halen. Enkele jaren later verschijnt, waarschijnlijk tegelijkertijd met de release van een DVD-versie van de film, de film voor het laatst op videoband.


De eerste keer dat de film op DVD uitgegeven wordt is in maart 2000. Hiermee is Mulan één van de eerste Disney Classics die op DVD uitgebracht werd, destijds nog door Warner Home Video. Later, in 2004, verscheen een nieuwe DVD-uitgave. Deze speciale uitvoering bestond uit een dubbeldisc uitgave met extra bonusmateriaal. In 2010 volgde nog een derde DVD-variant, dit keer onder de noemer Musical Masterpiece Edition.


Meest recent verscheen de film op Blu-Ray. Deze uitgave in HD-kwaliteit verscheen in 2013 voor het eerst in de winkelrekken. Uiteraard ontbreekt de film niet in de Disney+ catalogus en kunnen Disney+ abonnees de film dan ook eenvoudig streamen waar en wanneer ze maar willen.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Mulan op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Gerelateerde items