Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Victory Through Air Power

januari 08, 2021 83
In 1943, hetzelfde jaar als Saludos Amigos, verscheen ook een ander soort film van de Walt Disney Studio's, getiteld "Victory Through Air Power". Geen echte Disney Classic, mede door het thema van de film, maar dat maakt de film wel uniek.
Victory Through Air Power is oorspronkelijk een boek geschreven door de Russisch-Amerikaanse Majoor Alexander de Seversky (1894-1974), die zelf ook te zien is in de gelijknamige film. De Seversky schreef zijn boek met het idee de Amerikanen te overtuigen van de kracht van de luchtmacht. Iets wat in die tijd nog niet zo ontwikkeld was. Hij was ervan overtuigd dat het belangrijk was om in de luchtmacht te investeren, zodat de vijand makkelijker en sneller verslagen kon worden, dan via land of zee. De film kwam in de Amerikaanse bioscopen op 17 juli 1943. Normaliter werden de films in die periode gedistribueerd door RKO Radio Pictures, maar zij besloten deze film niet uit te brengen, aangezien ze niet verwachtten dat de film winstgevend zou zijn. Daarom werd United Artists voor deze film de distributeur.


De film opent met History of Aviation, een kort overzicht van de geschiedenis van het vliegtuig. Beginnend bij de gebroeders Wright worden vanaf 1903 tot aan de Tweede Wereldoorlog de belangrijkste momenten van de ontwikkeling van het vliegtuig in beeld gebracht. De tekenaars van de Walt Disney Studio's waren al bezig met de productie van dit onderdeel van de film, voordat er gestart werd met Victory Through Air Power. Het was daarom een ideale inleiding voor deze film. History of Aviation is verder ook het enige onderdeel van de hele film dat in eerste instantie opnieuw gebruikt zou worden door Disney in specifieke specials.


Na de introductie van de geschiedenis van het vliegtuig, zien we Majoor De Seversky. Hij bespreekt zijn theorie over de luchtmacht en waarom dit een niet te onderschatten meerwaarde kan hebben bij het verslaan van Duitsland en Japan. Met korte geanimeerde fragmenten wordt De Seversky's verhaal ondersteund.


Voor zover bekend, verscheen de film niet in de Nederlandse of Belgische bioscopen. De film was met zijn bijzondere boodschap natuurlijk ook meer gericht op de Amerikaanse markt. De onderstaande krantenadvertentie, uit Amigoe di Curaçao, laat in ieder geval zien dat daar de film wel in de bioscoop verschenen is.


Met de komst van de Walt Disney Treasures DVD-collectie in Amerika, kwam de film opnieuw uit de archieven. Een onbewerkte versie van de film verscheen voor de eerste keer sinds de bioscooprelease in de oorlogsjaren. Met deze bijzondere DVD-uitgave, getiteld Walt Disney On The Front Lines: The War Years, krijg je een uniek kijkje in de filmgeschiedenis van Walt Disney. Deze DVD-uitgave is enkel uitgegeven voor de Amerikaanse markt.


Bronnen: D23.com, Victory Through Air Power (film), IMDB.com en delpher.nl
Beoordeel dit item
(0 stemmen)