Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Treasure Island

februari 20, 2021 155

Het jaar 1950 was een jaar waarin Disney na lange tijd weer met een echte Disney Classic terugkwam in de bioscopen, maar dat was niet de enige nieuwigheid op filmgebied dat jaar. De Disney Studio’s hadden namelijk ook de eerste volledige live-action film geproduceerd met de naam Treasure Island.


In Treasure Island, naar het gelijknamige boek van Robert Louis Stevenson, zien we de jonge Jim Hawkins die in het bezit is van een schatkaart. Deze schat ligt verborgen op Schateiland en Jim is vastberaden de schat te gaan vinden. Wanneer er een bemanning verzameld is, kan de zoektocht beginnen. Long John Silver heeft echter een dubbele agenda, want hij wil het schip muiten en de schat voor zichzelf houden. Zo belanden Jim en de rest van de bemanning in verschillende avonturen op hun tocht naar de schat. De vraag is of en wie hem ooit zal vinden.

Na de oorlogsperiode had Disney opbrengsten uit filmdistributie binnen het Verenigd Koninkrijk. Echter door bepaalde regelingen en beperkingen was het op dat moment niet mogelijk om het geld naar Amerika te krijgen. Daarop besloot Walt dat, als het geld niet naar Amerika kon komen, hij wel de filmproductie naar het Verenigd Koninkrijk kon brengen. Met het geld had hij namelijk voldoende budget om een aantal films te laten produceren. Hiermee werd Treasure Island de eerste in het Verenigd Koninkrijk geproduceerde film. Daarnaast was het ook de eerste volledige live-action film ooit gemaakt door Disney. Dit had te maken met het feit dat hij in het Verenigd Koninkrijk geen getrainde tekenaars kon vinden voor het gebruikelijke animatiewerk, zoals we eerder al zagen in Song of the South en So Dear To My Heart.


In de daaropvolgende jaren liet Walt Disney in het Verenigd Koninkrijk nog drie andere films produceren. Dit waren The Story of Robin Hood and His Merrie Men, The Sword and the Rose en Rob Roy, the Highland Rogue. In de Denham Film Studio’s vonden de opnames plaats voor Treasure Island en The Story of Robin Hood and His Merrie Men. Ook werden sommige scènes op locatie geschoten. Voor Treasure Island werden opnames gemaakt aan de kust van Cornwall en bij Falmouth Bay.

Het produceren van films in het Verenigd Koninkrijk was overigens niet altijd zonder problemen. Tijdens de opnames van Treasure Island kwam Disney namelijk in de problemen met de ter plaatse geldende wetten wat betreft kinderarbeid, die anders waren dan in Amerika. Bobby Driscoll, die de rol van Jim Hawkins speelde, was tijdens de opnames nog maar twaalf jaar oud, twee jaar te jong volgens de wet. Naast enige vertraging bij het opnemen van de film, werd een boete opgelegd van 1000 Nederlandse Guldens, aldus een krantenartikel uit 1949. Uiteindelijk lukte het Disney toch om, met wat moeite en creatieve omwegen, de film af te ronden met Bobby Driscoll.

Walt Disney en Robert Newton als Long John Silver.
Naast de Amerikaanse Bobby Driscoll, die al eerder verscheen in Song of the South, Melody Time en So Dear To My Heart, werd de cast gevuld met lokaal acteertalent. Zo verscheen Robert Newton (foto) als Long John Silver in de film, maar later speelde hij hetzelfde personage in niet-Disney filmproducties. Andere namen zijn Basil Sydney, Finlay Currie, Walter Fitzgerald, Denis O’Dea en Geoffrey Wilkinson. Een aantal zijn later nog in andere Disneyproducties te zien.


In Nederland verscheen de film voor het eerst in de bioscopen met het paasweekend van 1951. In een aantal landelijke dagbladen verschenen meerdere advertenties. Deze waren niet alleen ter promotie van de film, maar waren ook een onderdeel van een wedstrijd. Wie namelijk de advertenties uitknipte en opstuurde naar RKO Radio Films, de filmdistributeur, maakte kans om een prijs te winnen. De hoofdprijs bestond uit een pakket met een kamerjas in een reis-etui, dassen, zakdoeken, ondergoed en een shawl. Het prijzenpakket destijds was zoals je kunt zien anders dan tegenwoordig.


De film werd voor het eerst uitgebracht op video in de Nederlandse videotheken onder de vertaalde titel Schateiland. Een koopvideo, met de originele Engelstalige titel Treasure Island, verscheen halverwege de jaren ’90.


Vlak voor het nieuwe millennium verscheen de eerste DVD in 1999, uitgegeven door Warner Home Video. Walt Disney Home Entertainment bracht later nog een eigen uitgave uit in 2003. Een uitgave op Blu-Ray is tot op heden niet verschenen in Nederland. Wel is de film te zien via Disney+.


Verzamel je Disney films op DVD? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Treasure Island op DVD is te koop bij onder andere Bol.com.
(Let op! De DVD van Treasure Island is een geïmporteerd product en bevat geen Nederlandse ondertiteling)

Bronnen: D23.com en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)