Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

True-Life Adventures

februari 27, 2021 323

In 1948 zag Walt Disney een natuurfilm van Al en Elma Milotte. Hij was hier zo door gefascineerd, dat hij direct contact met ze zocht, zonder een specifiek project in gedachten gingen ze een samenwerking aan en met succes. Het resultaat was het begin van de True-Life Adventures serie.


Al en Elma (foto) werden door Walt gevraagd om naar Alaska te gaan en daar wat filmopnames te maken van de natuur. Zonder een duidelijk plan gingen ze op pad gewapend met hun camera-uitrusting. Bij terugkomst bekeek Walt de filmopnames. Wat hem het meest aantrok waren de opnames van de zeehonden. Hij wilde daarom ook dat de nadruk op de levenscyclus van de zeehonden lag en het allerbelangrijkste, dat er geen aanwijzingen waren naar het menselijk bestaan.


James Algar werd aangesteld als de regisseur en ging aan de slag met de opnames van Al en Elma Milotte. Uiteindelijk was de eerste korte natuurfilm een feit en droeg de naam Seal Island. De film welke een speelduur had van 27 minuten, werd gezien als short, welke prima zou kunnen worden gedraaid in een voorprogramma van een Disneyfilm. Echter zag RKO, op dat moment de distributeur van de Disneyfilms, er geen brood in. Wie zou er immers een half uur lang naar een film over dieren willen kijken?

Gelukkig was Walt goed bevriend met de eigenaar van het Crown Theater in Pasadena. Hij regelde met hem dat zijn film Seal Island vanaf 21 december 1948 een week lang gedraaid zou worden in de bioscoop van zijn vriend. Hiermee kwalificeerde Walt de film voor een Oscarnominatie. En daar bleef het niet bij, want de film won de Oscar voor Beste Korte Film. Volgens de verhalen zou Walt de Oscar naar Roy hebben gebracht en gezegd hebben: “Hier, Roy, neem deze mee naar RKO en sla ze er mee om hun oren.”. Met het winnen van de Oscar was RKO overtuigd van de populariteit van Seal Island en de rest van de films die gemaakt zouden worden in de True-Life Adventures serie. Op 4 mei 1949 werd de film voor het eerst vertoond onder de distributie van RKO.


Naast dat RKO de film nu wel wilde distribueren, stuurde Walt zijn twee filmers Al en Elma er weer op uit om nieuw filmmateriaal te schieten. Beaver Valley was een tweede short in de serie, welke verscheen in 19 juli 1950 in de Amerikaanse bioscopen. Met deze short werd eveneens een Oscar voor Beste Korte Film gewonnen. In de jaren daarna worden nog meerdere delen aan de True-Life Adventures reeks toegevoegd en raakten ook meer mensen betrokken bij de productie. In totaal liet Walt Disney zeven True-Life Adventures Featurettes produceren, namelijk:
- Seal Island (1948), winnaar Oscar voor Beste Korte Film.
- Beaver Valley (1950), winnaar Oscar voor Beste Korte Film.
- Nature’s Half Acre (1951), winnaar Oscar voor Beste Korte Film.
- The Olympic Elk (1952)
- Water Birds (1952), winnaar Oscar voor Beste Korte Film.
- Bear Country (1953), winnaar Oscar voor Beste Korte Film.
- Prowlers of the Everglades (1953)


Na zeven korte natuurfilms werd de serie gecompleteerd door een zestal lange films. De eerste daarvan was The Living Desert, waarbij ingezoomd werd op het leven in de woestijn. Deze film draaide in de Amerikaanse bioscopen vanaf 10 november 1953. Opnieuw was RKO er niet van overtuigd dat de bioscoopbezoekers zaten te wachten op natuurfilms, zeker niet nu ze als hoofdfilm vertoond zouden worden. Dit probleem leidde tot de oprichting van de Buena Vista Distribution Company.

Via de Buena Vista Distribution Company werden uiteindelijk alle lange natuurfilms in de True-Life Adventures reeks uitgebracht, waarvan er een aantal bekroond werden met een Oscar.
- The Living Desert (1953), winnaar Oscar voor Beste Documentaire.
- The Vanishing Prairie (1954), winnaar Oscar voor Beste Documentaire.
- The African Lion (1955)
- Secrets of Life (1956)
- White Wilderness (1958), winnaar Oscar voor Beste Documentaire en nominatie voor Beste Muziek.
- Jungle Cat (1959)


Met de release van Jungle Cat in de Amerikaanse bioscopen werd de serie afgesloten. De serie met in totaal dertien delen, waarvan er acht een Oscar ontvingen, leverde zeker geen slechte prestatie. Dit bewees ook maar dat RKO niet de juiste inschatting had gemaakt over wat het grote publiek van de serie zou vinden. Ook al werden er in de jaren daarna geen natuurfilms meer geproduceerd door Disney, namen ze geen definitief afscheid van de natuurfilms. In 2000 werden in Amerika nog enkele afleveringen uitgezonden op televisie van de New True-Life Adventures. Op 21 april 2008 kondigde Disney een nieuw filmlabel aan met de naam Disneynature. Onder dit label begon Disney opnieuw met het uitbrengen van natuurfilms, met Earth als eerste film.

Bron: D23.com

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Gerelateerde items