Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen

december 01, 2020 3213

Wie kent haar niet? De klassieker van alle Disney klassiekers: Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Op 21 december 1937 maakten de Amerikaanse bioscoopbezoekers van het Carthay Circle Theater in Hollywood kennis met deze eerste volledig getekende film. Het verhaal van een jonge prinses die terecht komt in een huisje in het bos wat toebehoord aan de zeven dwergen.

Walt Disney nam het grote risico om 1,4 miljoen Dollar te investeren in een volledig nieuw soort film, een avondvullende tekenfilm. Meer dan 750 mensen werkten zo'n drie jaar lang aan de film. Walt had als 15-jarig jongetje een film gezien over Sneeuwwitje en sindsdien bleef dit verhaal hem boeien. Hij had er dan ook alle vertrouwen in dat deze film een succes zou worden. Uiteindelijk verbaasde hij menig critici toen de film een groot succes was.


Walt was vrij perfectionistisch en deed daarom ook veel moeite om de echte stem van Sneeuwwitje te vinden. Tijdens zijn zoektocht hadden al zo'n 150 jonge vrouwen auditie gedaan, maar Walt vond niet wat hij zocht. Op een dag kreeg Guido Caselotti, een muziekleraar, een telefoontje van een Disney Casting Director. Deze vroeg of hij mogelijk zangstudenten had die geschikt zouden zijn voor de rol. Zijn dochter Adriana overhoorde het gesprek en vroeg of zij niet geschikt was en uiteindelijk bleek dat het geval. Adriana was dé stem van Sneeuwwitje en voorzag haar van spraak en zang. Daarnaast werden haar bewegingen ook bestudeerd door de animators, waardoor Adriana nog meer Sneeuwwitje werd dan ze al was. Ze was dan ook erg trots op haar bijdrage aan dit stukje Disney-geschiedenis en was ze haar hele leven actief bij de promotie van de film. In 1994 werd Adriana Caselotti (1916-1997) door haar stemwerk ook opgenomen in de lijst van Disney Legends.


In 1938 mocht ook het Nederlandse publiek kennis maken met 's werelds eerste Disney prinses. Op 11 november 1938 ging de film in première in de Nederlandse bioscopen. De reden van de vertraging van bijna één jaar was dat er eerst een nasynchronisatie moest worden opgenomen. Voor de Nederlandstalige uitvoering kregen we niet één, maar twee Sneeuwwitjes. Hoewel de enige echte Engelstalige Sneeuwwitje, Adriana Caselotti, haar voorzag van zowel spraak als zang, was dit niet het geval voor de Nederlandse taal. Cecilia Bach sprak namelijk de stem in voor haar rol als Sneeuwwitje, echter werden de liedjes ingezongen door Frieda van Hessen. Zo hebben we dus twee Nederlandse Sneeuwwitjes (en later werd Bernadette Kraakman de derde bij de vernieuwde nasynchronisatie).

Hoewel het Nederlandse publiek uitkeek naar Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, was de film niet toegankelijk voor iedereen. Ook al denken we bij het horen van de naam dat het een familiefilm is, dacht de keuringsinstantie in 1938 er anders over. Zij vonden de film te eng voor jonge kinderen, waardoor de film verboden werd voor kinderen tot 14 jaar. Daarom verscheen de film in het daaropvolgende jaar in gecensureerde vorm in de bioscoop. Hierbij was er geknipt in bepaalde scènes en werd de film toegelaten voor alle leeftijden. Momenteel vindt Kijkwijzer dat de film geschikt is vanaf 6 jaar.


Ondanks dat Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen niet genomineerd was voor een Oscar, ontving Walt in 1939 Walt uit handen van de kleine Shirley Temple alsnog een Oscar. En dit was niet zomaar een Oscar. Naast de gewone Oscar stonden namelijk nog zeven kleine Oscars. Walt ontving deze Oscar vanwege zijn pionierswerk op het gebied van de avondvullende tekenfilms, voor die tijd een volledig nieuwe filmbeleving.


In 1984 kreeg de Nederlandse versie van de film een volledig vernieuwde nasynchronisatie. Zes jaar later werd deze nasynchronisatie nog eens aangepast. Enkele stemmen werden vervangen door andere stemacteurs. Dit is uiteindelijk ook de versie die later verscheen op VHS en dus ook degene die bij de meeste van ons bekend in de oren zal klinken.

De film zelf werd voor het eerst volledig gerestaureerd in 1993 voor een her-release in de bioscopen. Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen was hiermee de eerste film die volledig gedigitaliseerd werd met de computer, volledig hersteld werd en vervolgens weer opnieuw op film gezet werd. Een jaar later was het voor het eerst mogelijk om de film op videoband aan te schaffen en met het hele gezin thuis te genieten van de film.

Afbeelding

Uiteindelijk verscheen Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen in 2001 voor het eerst op Disney DVD en verscheen er tevens een heruitgave van de videoband met een vergelijkbare cover. Later werd de film opnieuw uitgebracht met een tweede schijf met vele extra's. De actuele DVD-versie bevat enkel de DVD met de hoofdfilm van zijn voorganger en mist dus diverse extra's.


Eind 2009 werd de eerste Disney klassieker opnieuw uitgebracht in HD-kwaliteit op Blu-Ray (inclusief DVD). De eerste Disney klassieker uit de 'Diamond Edition'-serie op Disney Blu-Ray was hiermee een feit. Momenteel is de film enkel verkrijgbaar als 1-disc Blu-Ray Uitvoering. Naast alle DVD's en Blu-Ray's is het ook mogelijk om Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen te streamen via Disney+.


Verzamel je Disney films op DVD of Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen op DVD of Blu-ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, Disneyinfo.nl, Non-disneyinternationaldubbingcredits.com en Delpher.nl
Beoordeel dit item
(0 stemmen)