Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

The Reluctant Dragon

december 22, 2020 2548
Een echte officiële Disney Classic is The Reluctant Dragon niet, maar aangezien de film toch best aardig is en in Nederland, onder de naam Walt Disney's Geheim, samen werd vertoond met Dombo in de bioscopen, zullen we toch even kort ook deze film bespreken.
De film verscheen tussen Fantasia (november 1940) en Dombo (oktober 1941) voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen op 20 juni 1940. Walt hoopte met deze film nog wat extra budget te realiseren voor andere klassiekers, zoals DomboBambi en Peter Pan, die nog in productie waren. Helaas was dit niet het geval, critici waren enthousiast, maar het gewone publiek had een echte volledig geanimeerde klassieker verwacht, waardoor inkomsten tegenvielen.

De film opent met Robert Benchley die in het zwembad ligt, terwijl zijn vrouw het verhaal voorleest van The Reluctant Dragon. Ze vind het een perfect verhaal om te laten verfilmen door Walt Disney. Ze stuurt haar man dan met het boek naar de Walt Disney Studio's om Walt te overtuigen een film te maken van dit boek. Maar voordat hij Walt te spreken krijgt komt hij nog op vele afdelingen van de studio's, waardoor we een inkijkje krijgen in het productieproces van een animatiefilm.

Deze productie was een combinatie van live-action beelden, zowel in kleur als zwart-wit, maar ook werd er gebruik gemaakt van korte animatiefilmpjes. Zo zien we een fragment met Donald Duck gebaseerd op Old MacDonald Duck, Goofy met How to Ride a Horse, Casey Jr. uit DomboBaby Weems en uiteraard The Reluctant Dragon.

Alhoewel Walt ervoor koos om een deel van het studiopersoneel te laten spelen door acteurs en actrices, zien we ook een aantal echte tekenaars aan het werk. Onder andere Ward Kimball en Norman Fergunson maken hun opwachting. Daarnaast zien we de stemacteurs van Donald Duck (Clarence Nash) en Klaartje Kip (Florence Gill) aan het werk. Overigens was het studiopersoneel wat op de studio lot rondliep maakt het filmen soms wel uitdagender. Aangezien iedereen nieuwsgierig was naar wat er allemaal gebeurde, stonden soms personeelsleden massaal tegen de ramen gedrukt om te zien wat er gebeurde. Iets wat niet de bedoeling was als het in de achtergrond van een scène was.

Uiteindelijk ontmoet Robert Benchley dan toch nog Walt Disney, wanneer Walt net een filmscreening wilde kijken. En je raad het al van welke film... juist! The Reluctant Dragon. De film eindigt dan ook met de kortfilm over een draak die liever gedichten maakt, dan mensen verjaagd. Sir Giles komt in eerste instantie om de draak te verjagen, maar dan komt hij erachter dat de draak geen slechte bedoelingen heeft. Aangezien Sir Giles ook van dichten houdt, gooit hij het op een akkoordje met de draak. Ze gaan een gevecht aan, maar doen alsof. Op deze manier kan het volk zien dat de draak eigenlijk een vriendelijke dichter is.

Op het terrein van de Walt Disney Studio's in Burbank staat ook een van de meest bekende wegwijzers van Disney, namelijk die van Mickey Avenue en Dopey Drive. Vele Disney-fans zullen deze wegwijzer wel herkennen, maar niet allemaal zullen ze weten dat deze er staat dankzij The Reluctant Dragon. Deze is namelijk speciaal voor de film geplaatst en is daarna nooit meer verdwenen. In de pre-productie werd er overigens gesproken over Snow White Lane en Pinocchio Road.

Deze 73 minuten durende film is na zijn bioscooprelease in 1941 (en 1951 in Nederland) nooit meer landelijk teruggebracht in de bioscopen. Wel is enkel het animatiegedeelte van The Reluctant Dragon, onder dezelfde naam, nog heruitgegeven als korte animatiefilm. Hetzelfde geldt voor de short How to Ride a Horse met Goofy. Uiteindelijk werd de volledige film in Amerika alsnog uitgebracht op VHS in 1998 en later op DVD in de Walt Disney Treasures-serie, getiteld Behind the Scenes at the Walt Disney Studio.

Voor zover bekend is de gehele film niet in het Nederlands nagesynchroniseerd. Ook is de volledig film nooit volledige uitgegeven op een Nederlandse release voor thuisgebruik. Met de komst van Disney+ is de film wel in zijn volle glorie te bekijken. De korte animatiefilm is, onder de Nederlandse titel De Vriendelijke Draak echter wel uitgegeven, met Nederlandse nasynchronisatie, op compilatie-uitgaves met korte films. Zo verscheen hij in de jaren '90 een VHS met Mickey en de Bonestaak en later komen beide films weer terug in de Sprookjes-serie op VHS en in 2004 ook op DVD.

Bronnen: D23.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laagste prijs kalender