Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Bungalow Race (09/02 - 18/02) (BENL)

Grote Opening Euro Disney Resort

januari 04, 2021 2334
Al sinds de jaren 70 ontstonden plannen om een Disney park te bouwen in Europa. Het was echter pas nadat Tokyo Disneyland in 1983 als eerste park buiten Amerika de deuren opende dat de plannen vorm kregen.

Door het succes van Tokyo Disneyland begonnen ze halverwege de jaren 80 met het zoeken naar een locatie in Europa. In december 1985 werd de eerste overeenkomst getekend voor de grond rond Marne-la-Vallée waar nu het park gelegen is. Enkele jaren later op 2 augustus 1988 begon de bouw van het park.
Afbeelding


Op 12 april 1992 zou Euro Disney Resort opengaan. Er werd hiervoor een grote publiciteitscampagne gehouden in de lokale tijdschriften over de bouw van het Disneyland Park. Daarnaast verschenen in de reisbureaus grote kartonnen kastelen en op elke VHS met Disney films stond reclame voor de nieuwe magische vakantiebestemming in het hart van Europa. In maart, nog voor de officiële opening mochten de cast members samen met hun familie het park al uittesten.

Het grote openingsweekend begon op 10 april en de meeste pers werd met de RER naar het park gebracht. Er was veel protest van de Franse  plaatselijke bevolking tegen de komst van het park, elektriciteitskabels werden zelfs beschadigd waardoor het treinverkeer verstoord was. Daardoor moesten voor de laatste kilometers naar het park bussen ingezet worden.

De Disney hotels (behalve het Disneyland Hotel) en Festival Disney (Disney Village) openden officieel al op 10 april. Een dag later, op 11 april kwamen de VIP's aan voor de grote opening van het park en toen opende ook het Disneyland Hotel de deuren om hen te kunnen ontvangen. De grote openingsshow was door heel Europa te volgen op televisie en er waren optredens van internationale gasten.
De openingsshow van Euro Disneyland in 1992 werd voor de Nederlandse televisie voorzien van commentaar door Jochem van Gelder.

Afbeelding
Daarna kwam de langverwachte dag, 12 april 1992, waarop Euro Disneyland stipt om 9u01 opende voor het grote publiek. Tegen alle verwachtingen in bleef het op de openingsdag van het park rustig. De bezoekers waren afgeschrikt door de protesten van de omwonenden en de verwachte massa volk. Er kwamen 'slechts' 20.000 bezoekers op de eerste dag naar het park.

Vlak na de grote opening verschenen de eerste problemen voor het park: veel personeel nam ontslag uit onvrede over de arbeidsomstandigheden in die tijd. Ook kreeg het park veel minder bezoekers, gemiddeld 25.000 in de plaats van de verwachte 60.000 en deze bezoekers spendeerden dan nog eens ongeveer 25% minder dan verwacht.
De 7.000 hotelkamers bij de opening van Euro Disney raakten niet vol omdat de meeste bezoekers maar 1 dag bleven. Met Parijs en haar vele hotels, net om de hoek was er ook geen nood aan. Daardoor werd Disney's Newport Bay Club hotel, dat de meeste kamers heeft, het eerste winterseizoen gesloten.

Op 1 oktober 1994, 2 jaar na de opening werd de naam van Euro Disney Resort veranderd naar Disneyland Paris. Met de komst van het Walt Disney Studios Park in maart 2002 veranderde de naam opnieuw, dit keer werd het Disneyland Resort Paris. De huidige naam, Disneyland Paris, wordt opnieuw gebruikt sinds september 2009.

Bron: designing Disney
Rate this item
(1 Vote)
Last modified on Maandag, 12 april 2021 09:32