Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Heropening van de Franse grenzen vanaf 9 juni 2021

juni 10, 2021 1334
Vanaf 9 juni 2021, wordt de flux van reizigers tussen Frankrijk en het buitenland heropend.

Een classificatie van de landen werd opgesteld op basis van de sanitaire indicatoren. De landenlijst kan aangepast worden naar gelang de evolutie van hun lokale epidemiologische situatie.

Voor meer informatie: www.gouvernement.fr/info-coronavirus (externe link).

Classificatie van de landen vanaf 2 juni 2021, op basis van de sanitaire indicatoren:

    “Groene” laden: geen actieve circulatie van het virus, geen gekende zorgwekkende varianten. Het betreft de volgende landen: Europese Ruimte (waaronder België en Nederland), Australië, Zuid-Korea, Israël, Japan, Libanon, Nieuw-Zeeland, Singapore.
    “Oranje” landen: actieve circulatie van het virus op beheerste wijze, zonder verspreiding van zorgwekkende varianten. Het betreft alle landen van de wereld, met uitzondering van de landen gedefinieerd als “groen” en “rood”.
    “Rode” landen; actieve circulatie van het virus, met aanwezigheid van zorgwekkende varianten. Het betreft de volgende landen: Zuid-Afrika, Argentinië, Bahrein, Bangladesh, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Suriname, Turkije en Uruguay.
    Voor meer informatie: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/questions-reponses (externe link).

Concreet, voor een reiziger komende van een “groen” land (Europese Ruimte, waar België en Nederland deel van uitmaakt):

    Indien de reiziger gevaccineerd is: geen PCR- noch antigeentest, geen quarantaine.
    Indien de reiziger (ouder dan 11 jaar) niet gevaccineerd is: negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 72 uur voor vertrek, geen quarantaine.
    De door Frankrijk aanvaarde vaccins zijn diegene erkend door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA): Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson.
    Het bewijs van vaccinatie kan slechts aanvaard worden op voorwaarde dat ze het doorgaan van een volledig vaccinatieschema aantoont, namelijk:
        2 weken na de 2de injectie voor de vaccins met dubbele injectie (Pfizer, Moderna, AstraZeneca);
        4 weken na de injectie voor de vaccins met één enkele injectie (Johnson & Johnson);
        2 weken na de injectie voor de vaccins bij personen met een geschiedenis van COVID-19 (slechts 1 injectie nodig).
    Met ingang van 1 juli zal de sanitaire pas, onder de vorm van een Europees certificaat, erkend worden voor interne verplaatsingen binnen de Europese ruimte.
 
Algemene nationale maatregelen

De sanitaire noodtoestand is uitgeroepen op het gehele Franse grondgebied sinds 16 oktober 2020.

De beperkingsmaatregelen rond verplaatsingen zijn overdag opgeheven en een verplaatsingsattest is niet meer vereist tussen 6.00 uur en 23.00 uur. Een avondklok blijft evenwel ingesteld van 23.00 uur tot 6.00 uur over het volledige Franse vasteland.

De avondklok wordt strikt gecontroleerd, met mogelijkheid tot beperkte uitzonderingen (voor professionele, medische, of dwingende familiale reden). Een attest van uitzonderlijke verplaatsing blijft noodzakelijk voor eenieder die zich tijdens de avondklok zou verplaatsen. U vindt dit attest terug op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (externe link). Een forfaitaire boete van 135 € wordt aangerekend als de avondklok niet wordt gerespecteerd. In geval van recidive kan de boete oplopen tot 3.750 €. U vindt meer informatie over de avondklok op de volgende website (externe link).

Vanaf 09 juni  2021, zijn bepaalde maatregelen verlicht:

    Cafés en restaurants binnen: beperking tot 50% van de capaciteit, tafels van maximaal 6 personen. Buitenterrassen: 100% capaciteit, tafels van maximaal 6 personen.
    Cinema’s, theaters, spektakelzalen open met toelating tot 65% van de capaciteiten een maximaal plafond van 5.000 personen. Het gebruik van de sanitaire pas zal verplicht zijn voor elk evenement van meer dan 1.000 personen.  
    Capaciteit van de musea: 4m² per bezoeker.
    Organisatie van de festivals in open lucht: mogelijk onder voorwaarde gezeten te zijn, met beperking tot 65% van de capaciteit en een plafond van maximaal 5.000 personen, met gebruik van de sanitaire pas boven de 1.000 personen. Staande festivals in open lucht blijven verboden.
    Evenementen in buitensportfaciliteiten (stadia) zijn mogelijk, met een beperking tot 65% van de capaciteit en een plafond van maximaal 5.000 personen, met gebruik van de sanitaire pas boven de 1.000 personen.
    Bibliotheken dienen de regel van één zitplaats op twee te respecteren.
    Zoo’s in open lucht mogen bezoekers ontvangen tot 65% van hun capaciteit.
    De parken, tuinen, stranden en waterpartijen zijn toegankelijk. De prefecten kunnen evenwel bepaalde samenscholingen in de publieke ruimte verbieden.
    Handelszaken en overdekte markten mogen openen mits respect van een strikt sanitair protocol (4m² per klant).
    Telewerk wordt verlicht.
    Scholen, colleges en lycea: terugkeer naar de klassen met een strikt sanitair protocol.
    Hoger onderwijs: afwisseling tussen fysiek en afstandsonderwijs, met maximaal 50% bezetting.
    Ceremonies:
        Diensten in gebedshuizen zijn toegelaten en de gelovigen moeten, om aanwezig te mogen zijn, de regel van één zitplaats op twee respecteren.
        Huwelijken en PACS worden georganiseerd volgens dezelfde regels als hierboven vermeld.
        Bij begrafenissen wordt de aanwezigheid beperkt tot 75 personen.
    Bezoek in EHPAD en rusthuizen zijn toegelaten, mits strikte naleving van de hygiënische voorzorgsmaatregelen.

Geleidelijke uitstap uit de lockdown:

De Franse President heeft een geleidelijke uitstap uit de lockdown aangekondigd, gaande van 3 mei tot 30 juni, maar afhankelijk van de gezondheidssituatie in elk departement.

Vanaf 30 juni 2021: Einde van de avondklok.

Deze nationale maatregelen kunnen echter getemperd worden door “noodremmen” in de gebieden waar het virus teveel circuleert.

U vindt meer informatie op de volgende website (externe link).

Het dragen van een mondmasker blijft verplicht in alle gesloten ruimtes waar zich meerdere personen bevinden, zij het bijvoorbeeld een trein, een vergaderzaal of een supermarkt. Wanneer het nodig is in functie van de situatie van de epidemie, kunnen de prefecten de mondmaskerplicht uitbreiden naar alle relevante plaatsen, dus ook de publieke ruimte, met uitsluiting van woonpanden. Deze maatregel werd afgekondigd in een groot deel van het Franse grondgebied.

Wij nodigen u uit om de website van de prefectuur en het regionaal gezondheidsagentschap (ARS) van het betrokken departement te bekijken om op de hoogte te blijven van de laatste gezondheidsmaatregelen die tijdens uw verblijf in acht moeten worden genomen.

Zelfs met het vaccin tegen het coronavirus, is de beste bescherming voor u en uw naasten het voortdurend in acht houden van de beschermingsmaatregelen en de fysieke afstand. Draag aanvullend een masker/mondkapje wanneer de afstand van anderhalve meter niet in acht kan worden genomen.

Voor meer informatie, zie: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/comprendre-la-covid-19 (externe link).

Bron: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/frankrijk

Opgemaakt op 10 juni 2021, kijk voor je vertrekt ALTIJD na of de regels aangepast zijn!
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op donderdag 10 juni 2021 07:47