Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De soundtrack van Buzz Lightyear Laser Blast

januari 22, 2022 342
De attractie Buzz Lightyear Laser Blast plaatst gasten in het hart van een ongelooflijke strijd om het sterrenstelsel van speelgoed te redden van de kwaadaardige keizer Zurg. In dit meeslepende en interactieve avontuur speelt muziek een sleutelrol om nieuwe rekruten mee te nemen naar het hart van deze epische strijd.

Om de originele soundtrack van deze iconische attractie in Discoveryland te componeren, deden Imagineers een beroep op de diensten van een muzikant die gewend is muziek te componeren voor de Disney Parken - George Wilkins. Als opvolger van pionier Buddy Baker - die enkele van de allereerste liedjes arrangeerde en componeerde die in Disneyland te horen waren - maakte hij zichzelf bekend dankzij de muziek die hij creëerde voor verschillende paviljoens en attracties in Epcot in Florida, waaronder Horizons, The Land en The Living Seas. Hij componeerde ook muziek voor Roger Rabbit's Car Toon Spin in Disneyland en verschillende originele attracties in Disney California Adventure.  


De soundtrack van Buzz Lightyear Laser Blast werd oorspronkelijk gecomponeerd voor de Japanse versie van de attractie, in Tokyo Disneyland, waardoor hij erg als een filmscore klonk.   

De muzikale score is gebaseerd op de melodieën van twee liedjes die Randy Newman schreef voor de Toy Story-film - het iconische "You've Got a Friend in Me" en "Strange Things", die het mogelijk maken om de attractie te koppelen aan de Disney Pixar-franchise die de inspiratiebron ervoor vormde - en die onze gasten een reis door het verleden bieden. Hoewel de soundtrack van Buzz Lightyear Laser Blast volledig instrumentaal is, kunnen Space Rangers die bekend zijn met deze films toch echo's horen van de originele teksten van deze liedjes - die perfect passen in dit nieuwe avontuur. "Strange Things", dat te horen is zodra men in de rij stapt, geeft hen een idee van de "vreemde dingen" die ze tijdens hun reis zullen ontdekken, of het nu gaat om de robots van Zurg (door het refrein van het nummer te gebruiken), of de wezens van Planeet Z (door dit keer het couplet te gebruiken). Wat "You've Got a Friend in Me" betreft - dat aan het einde van de rit wordt gespeeld - dit viert natuurlijk de samenwerking tussen Buzz, de Aliens en de nieuwe rekruten die het mogelijk maakte om de Evil Emperor te verslaan.

De uitdaging voor George Wilkins was om deze beroemde melodieën aan te passen aan het specifieke verhaal van de attractie. Voor de liedjes uit de originele film had Randy Newman een jazzy/New Orleans- en rockstijl gepland, die perfect aansloot bij de geest van Buzz en Woody's eerste avonturen. Maar als onderdeel van onze laserstrijd moesten ze op een heel andere manier worden gearrangeerd – als een combinatie tussen een sci-fi film en een videogame.


George Wilkins koos daarbij voor een combinatie tussen live-instrumenten en elektronische geluidssamples. In dit ongewone orkest worden strijkers bespeeld op een synthesizer, terwijl kopergeluiden synthesizergeluiden, zoals gespeeld op een keyboard door de componist, combineren met akoestische piccolotrompet. Voor de wachtrij werd het nummer "Strange Things" omgetoverd tot een dramatische en pakkende ruimtemars, versterkt door het gebruik van een snaredrum, bespeeld door niemand minder dan Don Williams, een befaamd percussionist en broer van de beroemde componist John Williams. Het lied "You've Got a Friend in Me" is voor deze attractie gecomponeerd in een versie die is geïnspireerd door "marching bands" en andere militaire fanfares om de overwinning van Star Command op Zurg en zijn kwaadaardige agenten te vieren. Bovendien, om een vleugje humor toe te voegen dat typisch is voor deze films, heeft de componist theremin geluiden toegevoegd. Dit instrument was erg populair in sci-fi B-films in de jaren '50 en '60, wat een erg leuk "vintage" aspect geeft aan onze strijd tegen Zurg's robots, in het eerste deel van de attractie. 
 
Bij het maken van zijn arrangementen wilde George Wilkins ook rekening houden met de geluidseffecten van de attractie, en met name met de hoge tonen van de lasers. Daarom koos hij voor geluiden met een lagere frequentie om de afgeschoten geluiden van de gasten niet te verstoren en zo de helderheid van het geluid te behouden. Om de overgang van de ene wereld naar de andere zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen, werden alle muzikale secties geschreven in complementaire toonsoorten en tempo's. In navolging van Buddy Baker was het voor de componist belangrijk dat de muziek "transparant" bleef - dat ze bijdraagt tot de ontwikkeling van de verhaallijn, dat ze emoties losmaakt, zonder dat ze in het middelpunt van de belangstelling komt te staan, zodat niets de aandacht van de Rangers tijdens hun missie kan beïnvloeden, en ze dus hun beste scores kunnen halen!

Nu de soundtrack van Buzz Lightyear Laser Blast geen geheimen meer voor je heeft, ben je klaar om aan een nieuw avontuur te beginnen. "Gevechtstations! Meld je op het vliegdek voor onmiddellijke lancering
Naar oneindig ver en verder!"


Afbeelding

Aanvullende informatie

  • Minimale lengte: 81cm
  • Interesses: Extreme Sensaties
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op zaterdag 22 januari 2022 08:33

Laagste prijs kalender