Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Spotlight op de films die een inspiratie vormden voor Fantasyland (Deel 2)

februari 11, 2021 450
In deze periode vol jubilea en verjaardagen (Pinokkio vierde zijn 80ste verjaardag op 7 februari) vervolgen we onze wandeling door Fantasyland via de eerste gouden eeuw producties van de Walt Disney Animation Studios (1937-1942).

De eerste Disney prinses
Onze collectie begint met Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen (1937), de allereerste lange animatiefilm van de Studios. De gelijknamige attractie, de winkel La Chaumière des Sept Nains en Storybook Land verwijzen allemaal naar deze film.


Eén van de sterke punten van de film is het perfecte evenwicht tussen verwondering en sensatie, dankzij spectaculaire animatie en de nieuwste speciale effecten uit die tijd, met name in de ontsnappingsscène naar het bos en later in de transformatie van de Koningin.De attractie en de winkel zijn opgebouwd rond hetzelfde idee. In de attractie is de gast telkens vol bewondering als hij in het gezelschap van Sneeuwwitje vertoeft... of het nu aan het begin is in het huisje van de Zeven Dwergen of aan het eind met de prins van Sneeuwwitje. De spanning grijpt de gast aan die verdwaald is in het bos, net als onze prinses die achtervolgd wordt door de Boze Koningin.

Daarom is de winkel La Chaumière des Sept Nains ook in twee delen verdeeld. Aan de ene kant het intimiderende kasteel van de koningin, met hetzelfde thema als in de attractie, en aan de andere kant het beroemde huisje. Om het huisje nog warmer en gastvrijer te maken, hebben Imagineers de scène van de dieren die de was doen in de vijver op de melodie "Whistle While you Work" minutieus nagebouwd. Er werd ook speciale aandacht besteed aan de details van het interieur van het huisje, waaronder divers keukengerei en de namen van de dwergen die uit de bedden zijn gehouwd.

De etalage heeft zijn eigen verhaal dat verbonden is met verschillende Disney-klassiekers. In Disneyland Paris vormen de architectuur in de vorm van een klokkentoren en de karakteristieke glas-in-loodramen de perfecte overgang tussen de esthetica van het kasteel van Doornroosje en dat van de Boze Koningin. Al in 1954 hadden de ontwerpers van het Disneyland Resort plannen voor een kinderkledingboetiek, Fantasia of Disneyland genaamd. In de jaren 2000 werd het de Bibbidi Bobbidi Boutique, waar jonge bezoekers worden omgetoverd tot prinsessen of ridders, onder begeleiding van de Fairy Godmother van Assepoester.

Van Toscane tot Beieren
In 1940 kwam Pinokkio uit op de Amerikaanse schermen en zijn liedje "When you Wish Upon a Star" werd het Disney-anthem bij uitstek. In Disneyland Paris vinden we de film terug in Pinocchio’s Fantastic Journey, in La Bottega di Geppetto en in Au Chalet de la Marionnette. Opnieuw hebben de imagineers zich ingespannen om de warme sfeer van de film te reproduceren, vooral die van Geppetto's werkplaats, zowel in de attractie als in de boetiek. De klokken en muziekdozen werden nagemaakt door Albert Hurter, een Zwitserse illustrator aan wie Walt Disney het ontwerp van veel Europees geïnspireerde elementen had toevertrouwd.


Net als bij Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen en Peter Pan's Flight werd ook hier bijzondere aandacht besteed aan een zo getrouw mogelijke weergave van de oorspronkelijke kleuren in de tekenfilms, waarbij rekening werd gehouden met de zwarte lichteffecten.

Meer in het algemeen is de esthetica van Fantasyland rechtstreeks geïnspireerd op die van Geppetto's dorp. Zoals animatiehistoricus Robin Allan opmerkt voor deze tekenfilmklassieker, werd illustrator Gustaf Tenggren grotendeels geïnspireerd door het stadje Rothenburg in Beieren, Duitsland. De stad stond bekend voor het intact houden van de middeleeuwse architectuur en Tenggren voegde er een "geanimeerd" tintje aan toe.  Imagineer Tom Morris en zijn team namen dezelfde principes over voor Fantasyland, en bootsten zelfs de "squash and stretch" elasticiteit van animatiefiguren na in de architectuur zelf, waardoor de gasten de indruk kregen dat ze in een tekenfilm liepen.Variaties op een Fantasie
Een ander meesterwerk dat in hetzelfde jaar als Pinokkio werd uitgebracht was Fantasia, een echt geanimeerd concert, waarvan twee segmenten te zien zijn in Disneyland Paris. " Night on a Bald Mountain", gebaseerd op het symfonische gedicht van Modeste Moussorgski, wordt perfect weergegeven in het miniatuur universum van Storybook Land. De weergave is trouw aan Walt Disney's visie van het personage Chernabog, immens in het midden van een Lilliputiaans dorp – alleen lijken de gasten hier de reuzen te zijn!


"The Pastoral Symphony" in Fantasia, die de muziek van Beethoven transponeert in dit mythologische universum, wordt ook opgeroepen aan het begin van Storybook Land en bij Fantasia Gelati in de vorm van een fresco dat zowel elegant als grappig is en waarop Bacchus en de Centauren zich tegoed doen aan de ijsjes van de winkel. Hier vinden we de geest van - onder andere - de legendarische kunstenaar Ken Anderson, die zich liet inspireren door de idyllische landschappen van het Lago Maggiore. Een waar paradijs op aarde!

"Zijn we klaar, Casey?"
De laatste film uit dit gouden tijdperk die je in Fantasyland vindt, is de altijd aanwezige Dumbo (1941). Disneyland Paris Imagineers hebben twee mythische momenten nagemaakt, te beginnen met Casey Jr. Maar wist je dat Casey al in films was verschenen vóór Dumbo? Dit iconische personage verscheen vier maanden voor de release van de film in Walt Disney's Secrets (The Reluctant Dragon), een gescripte rondleiding door de Walt Disney Animation Studios waarin verschillende stadia van het maken van een animatiefilm werden getoond. Op de afdeling geluidseffecten ontmoette onze bezoeker een team dat de geluidseffecten maakte voor een sequentie gebaseerd op een leuk klein locomotiefje. Casey was geboren!


Dumbo the Flying Elephant is een verbazingwekkende circusact die de film waardig is, waarin onze kleine olifant door de lucht vliegt, met een beetje hulp van zijn vriend Timothy Q. Mouse en een veer... magie!
We zien je snel terug voor ons laatste bezoek aan Fantasyland!
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op donderdag 25 februari 2021 09:47