Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Spotlight op de films die een inspiratie vormden voor Fantasyland (deel 1)

februari 05, 2021 231
De films Doornroosje (29 januari 1959) en Peter Pan (5 februari 1953) vieren hun verjaardag... de perfecte gelegenheid om terug te blikken op deze producties die de Imagineers inspireerden om Fantasyland te creëren! We beginnen vandaag met een blik op de Disney kortfilms waarnaar verwezen wordt in Fantasyland.

Er zijn duizend en één manieren om het "Land van de Eeuwige Betovering" te bezoeken, zoals Walt Disney het graag noemde. Eén daarvan is een reis door de sprookjes van Europa, van het Frankrijk van Charles Perrault naar het Duitsland van de gebroeders Grimm, met een tussenstop in het Italië van Collodi en het Groot-Brittannië van Lewis Carroll.
Net zo opwindend is de mogelijkheid om ons door Disney-films te laten leiden, door de geschiedenis van de beroemdste animatiestudio.

IT ALL STARTED WITH A MOUSE!
Net als het verhaal van de Walt Disney Animation Studios, beginnen we onze reis helemaal aan het begin met Mickey! Het was inderdaad vanzelfsprekend dat hij in Fantasyland werd geëerd. Hij is te zien in Meet Mickey Mouse en op het grote scherm in Steamboat Willie, uitgebracht op 18 november 1928 als de eerste tekenfilm in de geschiedenis met een perfect gesynchroniseerde soundtrack.


Veel van Mickey's andere rollen worden hier opgeroepen - in de vorm van films of schilderijen - door de Italiaanse kunstenaar Fabrizio Petrossi, een groot kenner van de beroemde muis. Een ervan, aan het begin van de lijn, toont Mickey in de rol van het Dappere Kleermakertje, dat hij in 1938 speelde in een tekenfilm geïnspireerd op een sprookje van de gebroeders Grimm, te zien in Sir Mickey's Boutique. Er zijn veel naaigereedschappen en -accessoires, rollen stof, vingerhoedjes die in lichtjes zijn veranderd en zijn beroemde schaar. Dit verhaal van een reuzenjacht wordt in verband gebracht met een ander verhaal dat bekend staat als Mickey en de Bonenstaak, een middellange film die oorspronkelijk werd voorgesteld in Fun and Fancy Free (1947). In feite wordt de winkel overvallen door de beroemde reuzenplant die Mickey dapper probeert te beklimmen.


The Happy Valley, waar dit sprookje zich afspeelt, is afgebeeld in het reusachtige boek bij de ingang van de attractie Le Pays des Contes de Fées. Het wordt gedomineerd door een prachtig kasteel, dat ook is afgebeeld in het glas-in-loodraam van het Prinsessenpaviljoen.


In dit verhaal worden Mickey, Donald en Goofy voor de gelegenheid bij elkaar gebracht en moeten ze het opnemen tegen Willie de Reus, die te zien is in de boetiek van Sir Mickey, turend uit een raam! Wat zijn maatje in Het Dappere Kleermakertje betreft, die eindigt dit verhaal vastgebonden. Diep in slaap maakt zijn gesnurk het mogelijk een heel middeleeuws feest te runnen door de wieken van een windmolen te laten draaien die is aangesloten op een aantal fantasierijke machines... Er is zelfs een draaimolen die aan Lancelot doet denken!

Dat is alles wat nodig is om ons bezoek voort te zetten aan de andere kant van Fantasyland, in het gebied gewijd aan Holland, inclusief zijn kanalen en molens!

OP DE VLEUGELS VAN DE VERBEELDING
The Old Mill is een voedselkiosk die zich tussen "it's a small world" en Alice's Curious Labyrinth bevindt. Het is geïnspireerd op een gelijknamige muzikale tekenfilm uit de Silly Symphonies-collectie die op 5 november 1937 werd uitgebracht en in meer dan één opzicht emblematisch is. Het was een waar meesterwerk van productie, speciale effecten, dramatische belichting en animatie, met als thema een verlaten molen die door een storm werd weggevaagd. Bovenal is het de eerste productie  die gebruik maakt van de multiplane camera (een van de drie is te vinden op Animation Celebration) die door de Disney Studios was ontwikkeld om de beelden een ongekende scherptediepte te geven. Al deze innovaties werden gebruikt in de speelfilms die volgden, te beginnen met Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, die in 1938 de Oscar voor beste langspeelfilm won.


Voor de molen baseerden de Imagineers zich op het werk van Gustaf Tenggren, een in Zweden geboren tekenaar die Walt vooral had opgemerkt vanwege zijn illustraties voor de sprookjes van de gebroeders Grimm. Het lijkt er dus op dat de Europese cultuur de plaats heeft gekregen die haar toekomt in Disneyland Parijs!


Dit is niet de eerste keer dat de Imagineers zich hebben laten inspireren door The Old Mill. In de jaren 1950 stelde Bruce Bushman, een van de ontwerpers van Fantasyland in het Disneyland Resort, een reuzenrad concept voor dat de esthetiek van deze molen had, met gondels aan de uiteinden. Hij nam dit concept zelfs weer op in 1960 met kleine wijzigingen. Hoewel dit project nooit het licht zag, was de oude molen niettemin vele jaren te zien in het Nederlandse gedeelte van de Storybook Land Canal Boats attractie, die gasten van het Disneyland Resort meeneemt op een reis door een miniatuur universum met eerbetoon aan folklore en verhalen van over de hele wereld.

Imagineers in Disneyland Parijs waren in staat om deze iconische windmolen te integreren in het Nederlandse Fantasyland gebied zodra de bestemming werd geopend in 1992. Het begon als The Old Mill, de thuisbasis van een quick service restaurant, en het was niet ongewoon om de wieken te zien draaien. In juni 1993, met een reuzenrad geïnstalleerd aan de achterkant van het gebouw als erkenning van Bruce Bushman's oorspronkelijke project, werd het omgetoverd tot de attractie Les Pirouettes du Vieux Moulin. Deze attractie werd in 2002 gesloten en vandaag heeft de molen zijn oorspronkelijke functie teruggekregen en ontvangt hij bezoekers die op zoek zijn naar een hapje of een drankje in een rustige en vredige omgeving.

Wist je dat er naast deze molen nog een tweede molen in Fantasyland is die geïnspireerd is op de film? Hij staat net na de toren in Tangled, als je door de attractie Le Pays des Contes de Fées vaart, geïnspireerd op de Storybook Land Canal Boats attractie in Californië. Een mooier eerbetoon kun je je niet wensen!
Lees ook: Spotlight op films die het tot stand komen van Frontierland beïnvloed hebben
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op vrijdag 05 februari 2021 16:11