Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Big Hero 6

november 23, 2021 91

De filmmakers van Disney nemen de bioscoopbezoekers in 2014 mee naar San Fransokyo voor een heel nieuw avontuur gevuld met actie en humor. We hebben het natuurlijk over Big Hero 6, waarin we kennismaken met Hiro, Baymax en vele andere personages.


In San Fransokyo woont Hiro Hamada, een echt wonderkind dat uitblinkt in robottechnologie. Door zijn broer Tadashi leert hij andere een groep bijzondere techneuten kennen. Go Go Tamago, Wasabi No-Ginger, Honey Lemon en Fred belanden door een bizarre samenloop van omstandigheden in een gevaarllijk plot. Samen met de beste vriend van Hiro, de geavanceerde robot Baymax en de rest van de technische groep vrienden proberen ze het raadselachtige mysterie op te lossen en zo San Fransokyo te behoeden voor al het kwaad.


Big Hero 6 is gebaseerd op de Marvel strip met de gelijknamige titel. Marvel gaf Disney de mogelijkheid om hun eigen ding te doen met het verhaal en de bijbehorende personages. Don Hahn, één van de twee filmregisseurs (Chris Williams is de andere regisseur), zei dat Marvel heel open en ondersteunend was wat betreft de rechten en mogelijkheden, zodat Disney helemaal hun eigen wereld konden creëren voor deze bijzondere personages. Enkele Marvel medewerkers waren zelfs in het eerste stadium van de filmontwikkeling betrokken geweest, aldus filmproducer Roy Conli. Hahn vond het een geweldig verhaal, omdat het de hele familie kan aanspreken. Zijn 8-jarige zelf zou het actiegedeelte geweldig vinden, maar de relatie en chemie tussen Hiro en Baymax spreekt niet alleen de jonge kijkers, maar ook de oudere kijkers aan.


Om tot San Fransokyo en de verdere ontwikkeling van de film te komen werd er gekeken naar specifieke kenmerken en herkenbare punten van zowel San Francisco als Tokyo. Voor het meer technische aspect van de film gingen de filmmakers ook weer even terug naar school. Hier deden ze verder onderzoek naar de wetenschap van robots, zodat ook van deze specifieke wereld een realistisch beeld gevormd kon worden. Op deze manier konden ze dat weer gebruiken voor de verdere ontwikkeling van het verhaal en de wereld waarin dit verhaal zich afspeelt.


Niet alleen de techniek van de wereld van Big Hero 6 was belangrijk. Ook de filmtechnieken die nodig zijn om een met de computer geanimeerde film te produceren vraagt steeds nieuwe mogelijkheden. Voorgaande films in deze categorie bevatten slechts enkele hoofdpersonages. In Frozen waren dit er al wat meer met zes hoofdpersonages. Big Hero 6 had er zelfs wel zo’n vijftien. Daarom werd een nieuwe software, met de naam Denizen ontworpen, hiermee konden de makers meer dan 700 personages creëren die ieder uniek zijn en hun eigen bewegingen hebben. Dit zorgt ervoor dat alles er nog realistischer uit gaat zien.


Daarnaast vroeg Big Hero 6 eveneens om uitgebreidere visual effects, door de vele actiescènes. Binnen de Walt Disney Animation Studios werd deze visual effects afdeling dan ook in rap tempo uitgebreid. Aan de film werkten namelijk een veertigtal medewerkers mee binnen deze afdeling. In vergelijking met Rapunzel zijn dat er 27 meer, een aanzienlijke stijging. Dit zorgt er dan wel voor dat de mogelijkheden voor de film veel groter worden dan dat ze al waren.


De film werd voor het eerst vertoond op het Tokyo International Film Festival op 23 oktober 2014. De grote release in Amerika volgde op 7 november van dat jaar. In Nederland en België moesten we echter nog eventjes wat langer geduld hebben, hier draaide de film namelijk pas in de bioscopen vanaf 11 februari 2015, waarbij de film zowel in de originele Engelse versie, als de Nederlandse en Vlaamse versies te zien was.

Enkele maanden na de eerste bioscooprelease verscheen de film op DVD en Blu-Ray, om precies te zijn op 24 juni 2015. Naast de gewone Blu-Ray versie verscheen de film ook op 3D Blu-Ray, waarbij een normale Blu-Ray versie van de film werd meegeleverd. De film is eveneens terug te vinden in de catalogus van Disney+.


Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laagste prijs kalender