Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Zootropolis

november 30, 2021 153

In 2016 verschijnt een heel nieuw komisch avontuur in de bioscopen. Disney brengt ons de avonturen van Judy Hopps, het eerste konijn bij de politie van Zootropolis. Zootropolis, ook wel bekend onder zijn Amerikaanse titel Zootopia, is alweer de 55e animatiefilm geproduceerd door Walt Disney Animation Studios.Zootropolis, een enorme stad bewoont door dieren, de plek waar Judy Hopps graag bij de politie wil. Ondanks dat ze afkomstig is uit een klein dorpje in de buurt, is ze vastberaden om zichzelf te bewijzen als het eerste konijn als lid van het politiekorps van Zootropolis. Wanneer ze de kans krijgt om haar eerste zaak op te lossen grijpt ze deze met beide poten aan, ook al moet ze samenwerken met de sluwe vos Nick Wilde. Het levert een hilarisch, spannend maar ook hartverwarmend avontuur op.


Het oorspronkelijk idee voor het verhaal, waarin dieren praten, rechtop lopen en kleren dragen, komt van regisseur Byron Howard, die we onder andere kennen van Bolt en Rapunzel. Hij bracht zijn idee op tafel bij John Lasseter, die op dat moment hoofd van de creative afdeling van zowel Pixar als de Walt Disney Animation Studios was. Lasseter zag wel wat in het idee en Howard kreeg groen licht om zijn plannen verder uit te werken. Zo werd er een team opgericht, waarbij een tweede regisseur werd aangesteld, namelijk Rich Moore onder meer bekend van Wreck-It Ralph.


Lasseter stuurde het team op pad voor inspiratie op te doen voor de film. De eerste stop was Disney’s Animal Kingdom, waarbij de focus met name lag op de dieren. Vervolgens werd er ook wat verder van huis inspiratie op gedaan. Zo ging de tweede reis naar Afrika, waar je natuurlijk nog meer ondergedompeld wordt in de wereld van de dieren en hun natuurlijke leefomgeving.


De creatieve talenten van de filmstudio’s hebben zich in de jaren na Bolt ook steeds verder ontwikkeld. Zo werd er in Bolt nog zoveel mogelijk open ramen vermeden, aangezien het wapperen van haren in de wind erg lastig te animeren was in die tijd. Terwijl nu dierenvachten bestaan uit duizenden haren, waardoor er bijna alles mee gedaan kan worden. Een enorme vooruitgang in nog geen tien jaar tijd.


Voor het ontwerp van Zootropolis werden diverse stadsdelen ontwikkeld en bedacht. Zo zijn er plekken waar juist grote of kleine dieren wonen, ieder met hun eigen bijbehorende type woonomgeving zoals de toendra, het regenwoud of de woestijn. Alles zit aan elkaar verbonden met treinen van diverse maten en wegen met alle soorten en maten auto’s. Deze verschillen tussen muis en olifant zorgden voor een leuke uitdaging voor het design team van de film. De filmmakers grapten dan ook dat ze blij waren met het toendragebied, aangezien ze daarvoor mooi alle overgebleven sneeuw van Frozen kwijt konden.


De film werd voorzien van muziek door de bekende componist Michael Giacchino, die naast vele films en series, onder meer voor Disney, ook werk afleverde voor parkmuziek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Ratatouille: The Adventure, maar ook voor Space Mountain: Mission 2. Shakira werd gestrikt voor de rol van Gazelle, de populairste zangeres van heel Zootopia. Zij is daarmee verantwoordelijk voor de hit Try Everything.


De met een Oscar voor Beste Film bekroonde animatiefilm verscheen voor het eerst in de filmzalen op 17 februari 2016, zowel in Amerika, Nederland als België. Op 13 februari 2016 werd de film echter al vertoond tijdens het internationaal animatiefilmfestival van Brussel. Op 22 juni 2016 verscheen Zootropolis in de winkelrekken, zodat liefhebbers van de film hem in huis konden halen. De film werd, zoals gewoonlijk in die tijd, uitgebracht op DVD, Blu-Ray en 3D Blu-Ray, waarbij de laatste tevens de film op Blu-Ray in 2D bevatte. Verder is via Disney+ de film te streamen door de abonnees van deze streamingsdienst.


Bronnen: D23.com, DisneyAnimaton.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laagste prijs kalender