Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vaiana

december 07, 2021 167

In 2016 verschijnt een heel nieuw Disney-avontuur in de bioscopen, van de hand van het regisseursduo Ron Clements en John Musker. We hebben het natuurlijk over Moana, veelal Vaiana genoemd in Europa.


Enkele duizenden jaren geleden trokken de grootste zeevaarders ter wereld over de stille oceaan om de vele eilanden van Oceanië te ontdekken. Tot daar op een dag een einde aan kwam en nog steeds weet niemand hoe dat ooit kon gebeuren… de avontuurlijke tiener Vaiana heeft één grote missie: de oceaan over zeilen om de eeuwenoude tradities van haar voorouders te herstellen. Op deze spannende ontdekkingsreis ontmoet Vaiana halfgod Maui, die haar begeleidt in haar zoektocht. Samen zeilen zij de oceaan over op een waanzinnig avontuur. Onderweg nemen zij het op tegen vreselijke monsters die hun missie proberen te dwarsbomen en ontdekt Vaiana iets waar zij altijd al naar heeft gezocht: haar identiteit.


Na eerdere Disney films zoals De Kleine Zeemeermin, Aladdin, Hercules, Piratenplaneet: De Schat van Kapitein Flint en De Prinses en de Kikker nemen John Musker en Ron Clements opnieuw samen plaats op de regisseursstoel. Met Viana weten ze opnieuw een succes te maken van deze animatiefilm, waarbij het verhaal gebaseerd is op de vertelde verhalen van mensen en culturen van de eilanden in de Stille Oceaan, een combinatie van zowel computeranimatie als klassieke handgetekende animatie, en dat alles aangevuld met prachtige muziek.


Voor het verhaal werd er veel gebaseerd op de bestaande verhalen die al generatie op generatie doorgegeven worden over onder andere Maui. Enkele teamleden waren zelf (deels) afstammelingen van families die oorspronkelijk van een eiland uit de Stille Oceaan kwamen, zoals story artist David Derrick die voorouders heeft van Samoa. Daarnaast werd er veelvuldig samengewerkt met het Oceanic Story Trust, een groep antropologen, taalkundigen en andere experts op het gebied van de specifieke culturen die het verhaal van de film beïnvloeden.


Hoewel de animatietechnieken steeds verder ontwikkelden en er zo nieuwe technieken ontstaan waren om bepaalde animaties nog levensechter te maken, zoals het water van de oceaan en de prachtige haren van bijvoorbeeld Viana en Maui, werd er ook nog gebruik gemaakt van traditionele handgetekende animaties. Eric Goldberg, een van Disney’s beste tekenaars, werd bij de film betrokken om de mini-versie van Maui, die te zien is als tattoo op Maui’s lichaaam, te animeren op traditionele wijze. Aangezien het personage werd weergegeven in 2D leek dit de filmmakers de beste manier. Goldberg werkte samen met de CGI-artiesten om de frames van beide animaties gelijk afgestemd te krijgen, zodat de interactie tussen de handgetekende mini-Maui en de echte digitaal geanimeerde versie van Maui perfect op elkaar inspeelde.


De sterrenhemel speelt een grote rol in Moana, want dit is namelijk al voor vele generaties lang een hulp bij het vinden van de weg, zo ook voor Maui en Moana, wanneer ze over de oceaan reizen. Om de sterrenhemel te creëren, gaven filmmakers astronomen de opdracht om te onderzoeken welke sterren er meer dan 2000 jaar geleden zichtbaar zouden zijn geweest aan de hemel in de Stille Oceaan. Op deze manier kon de sterrenhemel zo waarheidsgetrouw mogelijk nagemaakt worden.


Naast de vele details die te zien zijn in de film zoals de sterrenhemel die met behulp van deskundigen is nagemaakt, zijn er door de filmmakers ook diverse easter eggs in de film verwerkt. De oplettende kijker kan namelijk het sneeuwmonster van Frozen zien of Botje uit De Kleine Zeemeermin, één van de eerste Disney-successen van Clements en Musker. Daarnaast is in de aftiteling Ralph uit Wreck-It Ralph op te merken. En voor de echt oplettende kijker is Baymax van Big Hero 6 ook nog ergens in de film verstopt. De volgende keer dat je de film nog eens kijkt dus extra goed opletten.


Op 23 november 2016 verscheen de film, na een vijftal jaar in ontwikkeling te zijn geweest, overal in Amerika in de bioscopen. Voor de Belgen en Nederlanders was de film exact een week later voor het eerst te zien in de lokale bioscopen. De film werd in totaal wereldwijd in 45 verschillende talen vertaald, waaronder ook het Nederlands en Vlaams. Zo horen we in de Engelse versie de van Hawaii afkomstige Auli'i Cravalho, maar in de Nederlandse versie is het Vajen van den Bosch en voor de Vlaamse versie Laura Tesoro. Disney Character Voice Departement is de afdeling die toeziet op de vertalingen en keuzes van stemmen voor de animatiefilms, sinds de oprichting van deze afdeling in 1988.


Nadat de film in de bioscopen te zien was geweest, werd de film zoals zijn voorgangers, ook uitgebracht op DVD en Blu-Ray. Op 5 april 2017 werden er de ondertussen gekende varianten van de beelddragers uitgebracht. Zo verscheen er een DVD, Blu-Ray en een 3D Blu-Ray versie, waarbij de laatste tevens een normale 2D versie op Blu-Ray meegeleverd kreeg. De film is ook te zien via de streamingsdienst Disney+.


Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laagste prijs kalender