Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Peter Pan

maart 02, 2021 707

In 1953 vliegt een nieuwe Disneyklassieker de bioscopen in, recht vanuit Nooitgedachtland was daar Peter Pan. Disney's 14e klassieker die in de loop der jaren een grote schare fans heeft opgebouwd.


Peter Pan is gebaseerd op James M. Barrie’s toneelstuk uit 1904 met de titel Peter Pan or The Boy Who Wouldn’t Grow Up. Het personage Peter Pan verscheen twee jaar eerder al in Barrie’s boek getiteld The Little White Bird. Het verhaal vertelt over Peter Pan, een jongen die niet volwassen wil worden. Op een avond leert hij Wendy, Jan en Michiel vliegen en neemt hij ze mee naar Nooitgedachtland. Daar maken ze verschillende avonturen mee en nemen ze het op tegen de gemene Kapitein Haak, de aartsvijand van Peter Pan.


Nog voordat Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen afgerond was, speelde Walt Disney al met het idee om een filmadaptie van het door Barrie geschreven toneelstuk te maken. Na het overlijden van Barrie, kwamen de rechten van Peter Pans verhaal bij het Great Ormond Street Hospital in Londen. Barrie had dit namelijk in zijn testament vastgelegd. In 1939 had Disney al een overeenkomst gesloten met dat ziekenhuis, zodat hij kon beginnen met de productie van zijn versie van het verhaal. Echter zou de start van de productie nog op zich laten wachten tot 1949.


De film zou uiteindelijk verschillende zeer geliefde Disneyfiguren toevoegen aan de steeds groeiende lijst. Een favoriet die we nog regelmatig op vele verschillende plekken terug zien is Tinkerbel. Ondanks dat de productie pas echt op gang kwam in 1949, werden er al schetsen gemaakt sinds dat Walt de filmrechten had bemachtigd in 1939. Zo ook voor Tinkerbel. Nooit eerder, tot dan toe, werden er meer schetsen en concepten getekend van een filmfiguur als van Tinkerbel. Doordat Tinkerbels stem bestond uit belgerinkel, was Tinkerbel in feite een pantomimefiguur. Margaret Kerry, tevens de stem van de roodharige zeemeermin, werd ingezet als live-action versie van Tinkerbel. Marc Davis, de tekenaar verantwoordelijk voor dit specifieke karakter, haalde heel veel inspiratie uit de fysieke bewegingen. Alhoewel Kerry dus rolmodel was voor de bewegingen, was het iemand anders binnen de Ink & Paint Departement die grote inspiratie gaf voor het gezicht van Tinkerbel. Ginni Mack was namelijk volgens Davis het perfecte voorbeeld met haar blonde haren, twinkelende ogen en elfachtige verschijning.


In 1952, een jaar voor de première, werd er in de Disney Studio’s hard gewerkt aan Peter Pan. Walt schreef dat jaar dat ze al twee jaar bezig waren met het animatieproces en met een budget van zo’n drie miljoen Dollar er al bijna een miljoen tekeningen waren verwerkt door honderden Disney-artiesten. Hij was ervan overtuigd dat Barrie het geweldig had gevonden om zijn verhaal verfilmd te zien worden, aangezien met animatiefilm veel meer mogelijk was dan op het toneel. Barrie had namelijk al eens gezegd dat hij eigenlijk nooit echt tevreden was over de mogelijkheden om zijn verhaal op het toneel tot leven te laten komen.


Op 5 februari 1953 is de wereldpremière van de film. De Amerikaanse bezoekers zullen vast een aantal herkenbare stemmen hebben gehoord tijdens het bekijken van de film. Peter Pans stem was namelijk afkomstig van Bobby Driscoll, die zijn Disneydebuut maakte met Song of the South en met Peter Pan zijn laatste filmrol voor Disney had. Wendy’s stem kan eveneens herkend worden, want Kathryn Beaumont sprak namelijk de stem van Alice in, in de voorgaande Disney Classic Alice in Wonderland. Het Nederlands publiek kreeg, zoals gebruikelijk, de Nederlandstalige versie van de film voorgeschoteld. In de zomer van 1953 werd deze versie opgenomen in de Nederlandse Profilti Studio’s. De regie was wederom in handen van Cruys Voorbergh die al sinds Pinokkio menig Disneyklassieker voorzien had van de Nederlandse nasynchronisatie. De Nederlandstalige versie verscheen 13 augustus 1954 in de bioscopen, met Disney’s True-Life Adventure Bear Country in het voorprogramma. Welke de laatste door een enkele filmrecensent verkozen werd boven de hoofdfilm.


In 1986 keerde Peter Pan nog eenmaal landelijk terug naar de Nederlandse Bioscopen. Hierbij werd een nieuwe nasynchronisatie gebruikt. Dit is ook de versie die bij het grote publiek bekend zijn. De regie werd gedaan door Vivian Pieters en voor de stemmen werden vele bekende Nederlanders gebruikt, waaronder Ted de Braak, Johnny Kraaijkamp Sr., Coen Flink en Laura Vlasblom.


De eerste release op koopvideo verscheen in 1993 in de winkelschappen. De film kon op video nog twee keer rekenen op een heruitgave. Deze kwamen uit in 1998 en 2002. De 1998-release van de VHS bevatte naast de band ook nog een memoryspel. De laatste keer dat de film op VHS uitgebracht werd, was ook direct de eerste keer dat de film op DVD verscheen.Bijna 50 jaar na de oorspronkelijke bioscooprelease verscheen de film voor het eerst op DVD. Een Platinum Edition van de Peter Pan verscheen vijf jaar later, in 2007. Deze 2-disc uitvoering was aangevuld met extra nieuw bonusmateriaal. Een Special Edition DVD werd in 2012 uitgegeven. Ondanks dat dit een Special Edition is, bestaat deze slechts uit één DVD en niet uit twee zoals zijn voorganger.


Op 12-12-’12 verscheen de eerste Blu-Ray uitgave. Met deze uitgave was het mogelijk om Peter Pan in nog beter kwaliteit thuis op te bank te bewonderen. Een alternatief om de film te bekijken is Disney+, daar staat de film uiteraard ook in de catalogus.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Peter Pan op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)