Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Jungle Boek

april 06, 2021 112

De laatste Disney Classic die gemaakt werd onder de supervisie van Walt Disney zelf is Jungle Boek. De film over het mensenjong Mowgli die opgroeide in de jungle.


Een roedel wolven, diep in de jungle, vindt op een dag Mowgli. Hij wordt in de roedel opgenomen alsof het één van de hen is. Echter wanneer de gevaarlijke tijger Shere Khan terugkeert in dat deel van de jungle waar hij woont, wordt het te gevaarlijk voor hem. Shere Khan is namelijk van plan hem te doden. De zwarte panter Bagheera zal Mowgli terugbrengen naar het mensendorp in de buurt, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan.


Op een dag riep Walt een aantal van zijn vaste medewerkers op zijn kantoor, waaronder Woolie Reitherman, Frank Thomas, Ollie Johnston en de Sherman Brothers. Walt had een nieuw idee voor een animatiefilm. Toen hij vroeg wie allemaal het boek Jungle Book van Rudyard Kipling hadden gelezen, was het antwoord niemand. Walt antwoordde hierop dat dit het verhaal zou zijn voor een nieuwe animatiefilm, maar dan wel verteld op de Disney-manier. En zo geschiedde.


Woolie Reitherman werd, net als bij Merlijn de Tovenaar, aangesteld tot regisseur. De gebroeders Sherman schreven een groot deel van de liedjes, waaronder I Wan’na Be Like You, Trust in Me en Colonel Hathi’s March. Het lied Bare Necessities was van de hand van Terry Gilkyson, waarvoor hij een Oscar nominatie ontving. George Bruns leverde zijn bijdrage door het instrumentele gedeelte van de filmmuziek te schrijven.


Richard M. Sherman vertelde dat hij samen met zijn broer, Robert B. Sherman, zijn favoriete nummer uit de film hadden geschreven, getiteld I Wan’na Be Like You. Voor dit nummer hadden ze Louis Prima in gedachten als geschikte kandidaat om dit nummer in te zingen. Hij was immers The King of the Swing. Ze nodigde Louis met zijn band uit en maakten opnames, samen met Phil Harris die Baloe van zijn stem voorzag.


Op 15 december 1966 overleed Walt op 65-jarige leeftijd. Jungle Boek is daardoor de laatste film die onder zijn supervisie gemaakt werd. Hij heeft nooit meegemaakt dat de film helemaal volledig af was. De film had zijn première op 18 oktober 1967 in de Amerikaanse bioscopen. De film werd één van Disney’s best bezochte films in de box-office en werd zeer gewaardeerd door het publiek en de critici, welke het zelfs het afscheidscadeau van Walt aan de wereld noemden.


De Nederlandse filmpremière was ruim een jaar later dan de Amerikaanse. In Nederland was het één van de films die voor het eerst in de bioscopen verscheen tijdens de kerstvakantie. Opnieuw werd gekozen om de film in de originele Engelse versie te vertonen, met Nederlandse ondertiteling. Opvallend is dat een Nederlands gesproken versie van het filmverhaal werd uitgegeven op een langspeelplaat, enkele weken na de filmpremière. De vertaling werd gedaan door Bram Brugmans.


Bij een tweede bioscooprelease in 1979 werd gekozen om de film wel in de Nederlandse taal uit te brengen. Harrie Geelen deed de vertaling en regie van de Nederlandse nasynchronisatie. Enkele bekende (stem)acteurs verleenden hun stemmen aan de film, waaronder Lex Goudsmit, Coen Flink en Arnold Gelderman. Opvallend is dat Lex Goudsmit, die eerder als Baloe te horen was op de voornoemde LP, dit keer de stem van Kolonel Hathi voor zijn rekening nam.

In 1993 verscheen Jungle Boek voor het eerst op koopvideo. Nadat de film weer enkele jaren in de Disneykluis verdween, verscheen de film vlak na de millenniumwisseling opnieuw in de winkelschappen, met een gemoderniseerde videohoes.


De eerste DVD-uitgave van de film verscheen in 2000, hetzelfde jaar als de laatste VHS-uitgave. Deze DVD werd uitgegeven door Warner Home Video. In 2007, ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de film, verscheen de film opnieuw op DVD. Disney gaf toen Platinum Edition versie van de film uit, welke naast een losse uitgave ook verscheen in diverse boxsets met andere Disneyfilms met een Jungle-thema. Zes jaar later werd de DVD-uitgave geüpgraded naar een Diamond Edition.


De Blu-Ray-versie van Jungle Boek verscheen voor het eerst in 2013. Verder is met de komst van Disney+ de film ook eenvoudig te streamen voor de abonnees van deze streamingsdienst.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Jungle Boek op DVD is te koop bij onder andere Bol.com.
Bronnen: D23.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)