Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Frank en Frey

mei 11, 2021 436

Frank en Frey was de eerste Disney Klassieker gemaakt door een nieuwe generatie tekenaars. De film kwam uit in 1981 en was een enorm succes.


Een weesvosje Frey, die groot gebracht werd door Grootje, raakt op een dag bevriend met Frank, een hond. Er ontstaat een goede vriendschap tussen de twee. Maar wanneer Frank een jachthond blijkt te zijn, komt hij later opnieuw oog-in-oog te staan met Frey, die dit keer de prooi is. Ineens zijn ze geen vrienden meer maar vijanden. Of zal hun ooit zo hechte vriendschap sterk genoeg zijn? Het verhaal van de film is gebaseerd op een in 1967 uitgegeven boek van Daniel P. Mannix, getiteld The Fox and the Hound, tevens de originele Engelse titel van de film.


Het idee om van dit boek een verfilming te maken kwam van Woolie Reitherman, één van de Nine Old Men. Walts Nine Old Men waren negen van zijn beste medewerkers van zijn filmstudio’s en werkten jarenlang samen aan de meest succesvolle producties. Langzaam aan gingen zij met pensioen. Uiteraard droegen zij hun kennis en kunde over aan een nieuwe generatie tekenaars en filmmakers. Frank en Frey was de eerste Disney Classic die hoofdzakelijk werd geproduceerd door deze nieuwe generatie, waarbij enkele oudgedienden zoals Frank Thomas en Ollie Johnston (foto) aan de zijlijn nog wat betrokken geweest zijn tijdens de productie.


In het voorjaar van 1977 werd gestart met het productieproces. Don Bluth, Gary Goldman en John Pomeroy werkten onder andere aan het project, echter waren zij niet tevreden over de manier waarop gewerkt moest worden. Zij vonden dat de standaarden van de oorspronkelijke klassiekers niet behaald werden en dat was wel het niveau waarop zij hun werk wilden leveren. Ze besloten daarom ook om in 1979 een nieuwe animatiestudio op te richten onder de naam Don Bluth Productions, waarbij ze een groep aan Disney tekenaars meenamen naar het nieuwe bedrijf. In 1982 leverde Bluth met zijn team zijn eerste lange animatiefilm onder de titel Het Geheim van NIMH af. Doordat het geen groot succes werd in de bioscoop, in tegenstelling tot de latere releases op VHS en uitzendingen op TV. Inkomsten waren onvoldoende om het bedrijf draaiende te houden en dat betekende ook al direct het einde van Don Bluth Productions.


Door het vertrek van de groep tekenaars, onder leiding van Don Bluth, werd de film Frank en Frey pas afgerond in 1981. In vier jaar tijd werd er door zo’n 180 mensen aan de film gewerkt en werden er ruim 360.000 tekeningen gemaakt. De muziek kon uiteraard ook niet ontbreken, want dit biedt grote ondersteuning aan het verhaal en versterkt de emoties. Er werden diverse nummers geschreven voor de film. Richard O. Johnston, zoon van Disney-veteraan Ollie Johnston, schreef samen met Stan Fidel het nummer Best of Friends. Buddy Baker was verantwoordelijk voor de algehele muzikale ondersteuning voor de film.


Bij de eerste bioscooprelease, met de première op 10 juli 1981, behaalde de film een enorm succes en was zeer populair bij het Amerikaanse publiek. De Nederlandse release was bijna traditiegetrouw met de kerstperiode. Op 16 december 1985 werd alvast in het TV-programma Cinevisie van de NOS een klein voorproefje van de film gegeven. De film had zijn première op 24 december 1981 in de Nederlandse bioscopen. De vertaling en regie van de Nederlandse nasynchronisatie werd gedaan door Harrie Geelen.


In 1995 werd de film Frank en Frey voor het eerst uitgebracht op koopvideo. Een tweede en door de opkomst van de DVD ook de laatste VHS-uitgave verscheen in 2002.


Met de DVD-release uit 2002 was het de eerste keer dat de film beschikbaar kwam op het populaire plastic schijfje. Naast de animatiefilm was er ook een aantal extra’s beschikbaar op de DVD. Vijf jaar later verscheen er een Special Edition DVD van de Frank en Frey.


Voor de fans van High Definition was het nog wachten tot 2012, het jaar waarin de film zijn debuut maakte op de Blu-Ray, de opvolger van de DVD. De film is ook op Disney+, Disney’s eigen streamingsplatform beschikbaar.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Frank en Frey op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl


Beoordeel dit item
(1 Stem)