Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Reddertjes in Kangoeroeland

juni 15, 2021 198

De 29e Disney Classic is een bijzondere, niet vanwege het verhaal of de film op zichzelf, maar vanwege dat dit de eerste keer was dat er een vervolg op een Disney Classic verscheen. Daarbij kreeg de film een bioscooprelease en werd opgenomen in de lijst met Disney Klassiekers, we hebben het over De Reddertjes in Kangoeroeland.


In De Reddertjes in Kangoeroeland zien we Bernard en Bianca terug voor een heel nieuw avontuur. Het grote publiek leerde dit muizenduo kennen in de in 1977 verschenen animatiefilm De Reddertjes. In het vervolgdeel worden Bernard en Bianca opnieuw opgeroepen om in actie te komen, maar dit keer ver van huis, ze reizen namelijk naar Australië. Hier is de jongen Cody gevangen genomen tijdens een poging om Marahute, een kolossale steenarend, uit de handen van stroper McBiets te redden. De dappere muizen krijgen bij hun reddingsactie hulp van een aantal nieuwe vrienden, waaronder Jake, een Australische springmuis.


Voor de productie van de film, die dus de eerste officiële vervolgfilm binnen de Disney Classics werd, vertrokken vijf leden van het productieteam naar de andere kant van de wereld. Ze wilden hier met eigen ogen de schoonheid van Australië ontdekken. Hier legden ze eigenhandig hun observaties vast en keerden zo met veel foto- en videomateriaal en vele vol geschetste schetsboeken terug naar de thuisbasis, waar ruim 400 andere teamleden klaar stonden voor de filmproductie. Dankzij al dit materiaal van onder andere Ayers Rock en Kakadu National Park, kon de prachtige natuur van Australië overgebracht worden naar de animatiefilm.


Tijdens het productieproces werd nog gebruik gemaakt van handgemaakte tekeningen, maar kreeg het gecomputeriseerde proces ook een steeds groter aandeel in de filmproductie. Zo werd het langzaam verouderde Xerox-proces, waarbij de filmcellen eenvoudig gekopieerd worden, en het met de hand schilderen van de tekeningen vervangen door de computertechnologie. De zogenaamde filmcels werden daarom vanaf De Reddertjes in Kangoeroeland niet meer gebruikt. In de promotie van de film werd destijds hier niets over gezegd, zodat de film beoordeeld zou worden op de film zelf en niet zou vergeleken worden met de eerdere klassiekers waarbij deze filmcels nog wel gebruikt werden.


Bob Newhart en Eva Gabor keerden ook dit keer terug als de stemmen van Bernard en Bianca. Echter doordat de film vele jaren na het eerste deel verscheen, was enkele jaren voordat de film verscheen Jim Jordan, de stem van Orville, overleden. Roy E. Disney kwam daarom met het idee om in deze nieuwe film  Orville’s broer Wilbur te introduceren. Beide namen verwijzen natuurlijk naar de gebroeders Wright, welke bekende pioniers zijn in de ontwikkeling van het vliegtuig. Wilbur werd door John Candy van een stem voorzien.


Als eerste Disney klassieker van de jaren ’90 verscheen, onder de Engelse titel The Rescuers Down Under, in de Amerikaanse bioscopen op 16 november 1990. Het Nederlandse publiek kon in 1990 eveneens genieten van de avonturen van Bernard en Bianca, maar dan met de oorspronkelijke film De Reddertjes, welke in april dat jaar opnieuw in roulatie kwam. Het nieuwste avontuur was een verlaat Sinterklaascadeautje in 1991. De officiële Nederlandse filmpremière was namelijk op zaterdag 7 december 1991. In het voorprogramma verscheen Mickey Mouse sinds lange tijd met een nieuw avontuur, getiteld De Prins en de Bedelknaap. En met de naderende opening van het toenmalige Euro Disney Resort in Frankrijk, werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om dit feit tevens te promoten.


De film werd van Nederlandse stemmen voorzien, direct bij de eerste landelijke release in 1991. De stemmenregie was onder leiding van Arnold Gelderman, met dialogen van de hand van Jan Derk Beck. Alhoewel de originele Engelse stemmen terugkeerde voor de tweede film, was dit niet het geval. Zo werd Aart Staartjes vervangen door Jules Royaards als Bernard en verving Corry van der Linden de stem van Trudy Libason als Bianca. Verder werd de Nederlandse cast aangevuld met stemmen van onder andere Frits Lambrechts, Coen van Vrijberghe de Coningh en Jan Anne Drenth.


In 1992, het jaar na de bioscooprelease, verscheen de film op koopvideo. Daarna werden er nog twee heruitgaves gedaan van de film. De tweede VHS verscheen in 1997, het jaar waarin eveneens deel 1 opnieuw op video verscheen. De derde uitgave verscheen in het nieuwe millennium, wat ook de laatste uitgave was voor het verdwijnen van de videoband.


Met het langzaam aan verdwijnen van de VHS-uitgaves verscheen de eerste DVD van de film in 2002. De DVD-uitgave ontving verder nooit een update. Voor de Blu-Ray fans onder ons is er ook slechts één versie verschenen en wel in 2012, tien jaar na de verschijning van de DVD. Met de komst van Disney+ is het ook mogelijk om de film daar te streamen. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat op het moment van plaatsen van dit artikel de Nederlandse ondertiteling als de Nederlandse nasynchronisatie niet beschikbaar zijn op Disney+.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. De Reddertjes in Kangoeroeland op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)