Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Belle en het Beest

juni 22, 2021 221

Belle en het Beest is de dertigste Disney klassieker en verscheen in 1991 voor het eerst op het grote doek. Bijna iedereen kent het verhaal wel van de knappe jonge vrouw die verliefd werd op een beest.


Het verhaal begint wanneer een oude vrouw aanklopt bij een knappe jonge prins, hij wijst haar de deur. Uiteindelijk blijkt de oude vrouw eigenlijk een toverfee te zijn, die de egoïstische prins een les wil leren en hem veranderd in een beest. Wanneer hij niet de ware liefde heeft gevonden voordat het laatste bloemblaadje van de betoverde roos is gevallen, zal hij, en zijn personeel, voor altijd betoverd blijven. Op een dag komt de knappe Belle aan bij het kasteel van het Beest, in een zoektocht naar haar vermiste vader. Ze wordt gevangen genomen door het Beest, maar langzaam aan lijkt de liefde te overwinnen. Maar dan komt Gaston, die smoorverliefd is op Belle, om de hoek kijken en lijkt roet in het eten te gooien.


Disney bracht dit prachtige verhaal tot leven tijdens een productieproces van ruim drie jaar. Hierbij bestond het productieteam uit zo’n 600 medewerkers, waarvan een deel werkzaam waren in de Satellite facility van de toenmalige Disney-MGM Studios in Florida (tegenwoordig staat het park bekend als Disney’s Hollywood Studios). Aangezien de film zich in Frankrijk afspeelt, reisden enkele teamleden af naar het Franse Loiredal voor inspiratie en studies van de omgeving. Niet zo gek overigens dat de film zich in Frankrijk afspeelt, aangezien het oorspronkelijke verhaal, waar de film in grote lijnen op gebaseerd is, afkomstig is van de 18e-eeuwse Franse schrijfster Jeanne Marie Leprince de Beaumont.


Een groot verschil met het oorspronkelijke verhaal is het personeel van de prins. In Disney’s versie van het verhaal veranderen zij namelijk allemaal in, normaal gesproken, levenloze objecten. Zo is er Lumière de kandelaar, Pendule de klok, de theepot Mevr. Tuit en haar zoontje Barstje, het theekopje met een barst. Het idee hiervoor was afkomstig van Howard Ashman, die samen met Alan Menken verantwoordelijk was voor de muziek van de film.


Het duo Ashman en Menken werkten al eerder samen aan de muziek van De Kleine Zeemeermin en keerden dit keer terug om, wat later bleek de laatste keer, samen muziek te schrijven voor een Disney animatiefilm. In deze tijd leverde Ashman namelijk een zware strijd tegen Aids, die hij helaas verloor enkele maanden voor het afronden van de film. Hij werd 40 jaar oud. De film werd daarom ook aan hem opgedragen met de prachtige woorden: To our friend Howard, who gave a mermaid her voice and a beast his soul, we will be forever grateful.


In zekere zin zijn invloeden van Ashmans persoonlijke leven terug te zien in de film, zoals het Beest die er ook alles aan doet om zijn menselijk bestaan te redden, maar het steeds verder ziet wegglijden. Vanwege zijn verslechterende gezondheid bleef Ashman in de buurt van zijn dokters en werd een deel van het team overgevlogen naar Fishkill, New York. Hier werkten ze aan de muziek voor de film in een conferentieruimte van de Residence Inn waar een gehuurde piano was neergezet. Paige O’Hara, de stem van Belle, werd uiteindelijk gevraagd om het lied Beauty and the Beast te zingen tijdens promoties van de film. Angela Lansbury, die in de film het lied zingt, deed dit liever niet. Toen Alan Menken O’Hara het nummer leerde zingen, belden ze Ashman op. Hij had namelijk nooit iemand anders het nummer horen zingen. Na enkele lovende woorden eindigde het gesprek. Wat zowel Menken als O’Hara een raar gevoel gaf, het bleek uiteindelijk de laatste keer geweest te zijn dat ze met Ashman gesproken had, herinnerde Paige O’Hara zich.


Het lied Beauty and the Beast is een prachtig nummer wat helemaal tot zijn recht komt in de scène waar Belle samen met het Beest danst in de grote balzaal. Één van de meest memorabele scènes uit de film, waarin muziek, handgetekende animatie en computertechnologieën samenkomen. De CGI-afdeling gebruikte CAPS (Computer Animation Production System) voor deze scène, waarin ze de gehele balzaal digitaal konden opbouwen. Doordat het digitaal was, waren de camerabewegingen vrijwel onbeperkt. Hierdoor krijgt deze scène een hele bijzondere sfeer. Belle en het Beest werden beide getekend, zoals de rest van de film. Deze tekeningen werden gedigitaliseerd en samengevoegd. Dit duurde per frame zo’n vier tot zes uur, wat zorgde voor de nodige stress. Indien dit proces te lang zou duren, was er nog een plan B, waarbij Belle en het Beest in een spotlight zouden dansen, waarbij de rest om hen heen donker zou zijn. Gelukkig kennen we het eindresultaat en was alles op tijd klaar, zodat het originele idee in de film belandde.


Doordat de productie verliep zoals gehoopt, kon de film ook op tijd in de bioscopen verschijnen. De Amerikaanse première was op 13 november 1991 in New York en vanaf 22 november 1991 verscheen de film in heel Amerika in de bioscopen. Tijdens het 64e Academy Awards gala ontving Belle en het Beest maar liefst zes Oscarnominaties. Zo ontving de film een nominatie voor Beste Film, de eerste keer ooit dat een animatiefilm genomineerd werd in deze categorie. Alan Menken ontving niet alleen een nominatie, maar won de Oscar voor Beste Originele Muziek. In de categorie Beste Lied ontving de film zelfs drie nominaties voor Belle, Be Our Guest en Beauty and the Beast, waarvan de laatste de prijs kreeg. De zesde nominatie was in de categorie Beste Geluid.


De Nederlandse versie van de film, met stemmen van onder andere Joke de Kruijf (Belle), Rob Fruithof (Beest), Arnold Gelderman (Lumière) en Luc Lutz (Pendule), verscheen in de Nederlandse bioscopen op 26 november 1992. De originele Engelse versie werd vanaf 10 december datzelfde jaar vertoond in enkele bioscopen in de grotere steden van Nederland.

In 1993 verscheen de film voor het eerst op videoband en was het mogelijk om de film thuis keer op keer weer af te spelen. De film kreeg een tweede uitgave in 2002 op videoband. Deze werd uitgebracht als Speciale Uitvoering, waarbij een extra muziekfragment was toegevoegd. Een mens weer te zijn was een lied wat de originele versie van de film nooit gehaald had. Disney heeft deze scène alsnog geanimeerd en zo verscheen het lied uiteindelijk toch in de film.


Deze Speciale Uitvoering van de film was tevens de versie die op de eerste DVD-uitgave verscheen, eveneens in 2002. Daarnaast verscheen een 2-Disc Deluxe DVD met extra bonusmateriaal. Er werd zelfs een pakket met zowel de VHS als DVD (1-Disc uitgave) uitgegeven. Wanneer liefhebbers nog niet over een DVD-speler beschikten konden ze op dat moment de VHS nog afspelen, maar waren ze voorbereid op de komst van de DVD-speler, aangezien de film weer in de Disneykluis zou verdwijnen tot en met 2013. Toch hoefden de fans niet zolang te wachten, want in 2010 besloot Disney de film voor de tweede keer op DVD uit te brengen. Deze 2-Disc uitgave werd in 2014 opnieuw vervangen voor een DVD-uitgave met slechts één schijfje. Naast deze solo-uitgaves is de film ook verschenen in diverse boxsets in combinatie met andere Disneyfilms, waaronder de Belle en het Beest: Een Betoverend Kerstfeest en Belle en het Beest: Belle’s Wonderlijke Verhalen.


In 2010 verscheen de film ook voor het eerst in High Definition met een uitgave op Blu-Ray. Deze Diamond Edition-uitgave bevatte naast de Blu-Ray ook de film op DVD. Een jaar later in 2011 werd een 3D-versie van de film uitgebracht op 3D-Blu-Ray, in combinatie met de film op een standaard Blu-Ray. Zowel de standaard Blu-Ray als de 3D-Blu-Ray uitgave zijn opnieuw uitgebracht in 2014, echter niet meer als Diamond Edition. De film is verder te vinden op Disney+.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Belle en het Beest op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)