Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Aladdin

juni 29, 2021 208

In 1992 vliegt een straatrat op een vliegend tapijt de bioscopen in. Het kan niet anders dan dat we het hebben over Disney’s Aladdin. Deze animatiefilm kwam in 1992 voor het eerst op het witte doek en was alweer de 31e Disney klassieker. Eentje die een grote schare fans heeft, tot op de dag van vandaag.Ergens ver weg in de mytische stad Agrabah woont Aladdin samen met zijn ondeugende aapje Abu. Zoals hij zelf zegt steelt hij enkel de dingen die hij echt nodig heeft. Als de gemene Jafar op zoek gaat naar iemand die omschreven wordt als een ruwe diamant, komt hij bij Aladdin uit. Hij moet voor Jafar de Grot der Wonderen binnen gaan om de wonderlamp te halen. Niet alles verloopt volgens plan, waardoor Aladdin uiteindelijk de lamp voor zichzelf heeft en probeert Jafar te verslaan en het hart van de knappe Prinses Jasmine te veroveren.


In 1988 kwam Howard Ashman, die samen met Alan Menken op dat moment aan de muziek van De Kleine Zeemeermin werkte, met het idee om van het verhaal van Aladdin een geanimeerde Disney musical te maken. Hij schreef al een eerste idee en werkte met Alan Menken al samen aan liedjes als het met een Oscar genomineerde Friend Like Me, maar ook Arabian Nights, Prince Ali en nog drie andere nummers. Nadat Ashman in 1991 kwam te overlijden werd het muzikale team versterkt door Tim Rice. Hij leverde een bijdrage aan enkele andere nummers, waaronder A Whole New World, welke bekroond werd met een Oscar voor Beste Originele Lied. Menken ontving tevens een Oscar voor Beste Originele Muziek. De vierde en vijfde Oscarnominatie waren voor Beste Geluid en Beste Geluidseffecten.


Niet alleen het muziekduo wat werkte aan De Kleine Zeemeermin keerde terug, ook het regisseursduo John Musker en Ron Clements droegen opnieuw hun steentje bij om van het filmproject een groot succes te maken. En van een succes was zeker te spreken. Alleen in Amerika verdiende de film met de oorspronkelijke bioscooprelease ruim 200 miljoen Dollar en werd hiermee de best scorende animatiefilm op dat moment en ging daarmee ook voorganger Belle en het Beest voorbij. De film bleef records breken, want ook de release van de film op video was een ongekend succes.


Dit succes was mede te danken aan de geweldige tekenkunsten en stemmencast. Een voorbeeld is de altijd populaire Geest, welke getekend werd door Eric Goldberg. Voor de stem werd direct gedacht aan acteur en alleskunner Robin Williams, die uiteindelijk de Geest ook van zijn stem zou voorzien. Om Williams over te halen had Goldberg enkele animaties gemaakt, gecombineerd met geluidsfragmenten afkomstig van Williams’ optredens. Hierdoor was Williams direct overstag. De opnamesessies met hem waren altijd een genot om mee te maken, herinnert onder andere Eric Goldberg. Hij startte uiteraard met het geschreven script, maar begon na een paar takes meer en meer te improviseren, waardoor het regisseursduo soms moeite had om te kiezen, aangezien er zoveel goede grappen waren.


Naast de getekende figuren, werd er in deze film eveneens gebruik gemaakt van computeranimatie. Zo werd bijvoorbeeld het vliegende tapijt Kleedje met de computer geanimeerd, wat door alle details haast ondoenlijk zou worden om met de hand te tekenen. Verder was ook de ingang en de Grot der Wonderen zelf met de computer geanimeerd. Hierbij had het een enorm voordeel dat het heel eenvoudig was om te werken met snel wisselende camerastandpunten, wanneer Aladdin probeert te ontsnappen uit de grot.


Deze recordbrekende film verscheen voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen op 11 november 1992. Ondanks deze grote successen was er ook commentaar. Zo ontving Disney een brief van de Amerikaans-Arabische Anti-discriminatie organisatie. Ze waren niet bepaald te spreken over de typische vooroordelen die in de film verwerkt waren. Daarbij waren ze niet blij met een zin in het lied Arabian Nights waarin gezongen werd: Where they cut off your ears if they don't like your face. In overleg werd deze zin herschreven door Tim Rice en is het nu Where it's flat and immense and the heat is intense. Waarbij de laatste versie verscheen in latere bioscoopreleases en op de VHS-uitgave. Voor de Nederlandse vertaling leverde het geen problemen op, aangezien de opnames nog niet gestart waren, voordat verzocht werd de tekst aan te passen.


Op 19 en 20 november 1993 werd de film, in originele Engelse versie, in Nederland voor het eerst vertoond in twee speciale voorpremières. De opbrengst van deze voorstelling ging namelijk naar Stichting Aidsfonds ter nagedachtenis aan Howard Ashman. In de nacht van 30 november werd eveneens een benefietvoorstelling georganiseerd, gepresenteerd door Paul de Leeuw. De officiële première was op 25 november 1993. Hierbij werd de film ook in het Nederlands vertoond, waarbij onder andere de stemmen van Pierre Bokma, Bart Bosch en Laura Vlasblom te horen zijn, waarbij de vertaling en regie onder leiding van Arnold Gelderman gebeurt was.


De film verscheen op 24 augustus 1994 als koopvideo in de winkelrekken. Hierbij was er de keuze voor de Nederlands gesproken versie of de originele Engelse taal met of zonder ondertiteling. Met de komst van de DVD was deze keuze niet meer nodig, aangezien er uit meerdere talen en ondertitels gekozen kan worden. De film kreeg bij de eerste DVD-uitgave op 20 oktober 2014 direct een Speciale Uitvoering, bestaande uit een schijfje met de film en een tweede gevuld met bonusmateriaal. Tegelijkertijd werd er ook een box uitgebracht met de complete trilogie. Enkele jaren later volgde nog een DVD-uitgave in de Musical Masterpiece-serie, waarbij de liedteksten in een boekje erbij zaten. Op Blu-Ray is de film ook verschenen, de Blu-Ray versie kwam op 18 maart 2013 in de winkels. Tevens is de film te streamen via Disney+.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Aladdin op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)