Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Leeuwenkoning

juli 06, 2021 182

Nants ingonyama bagithi baba een iconische zin, welke vertaald uit het Zulu Hier komt een leeuw, papa betekend. Dit was zeker het geval in 1994, toen De Leeuwenkoning voor het eerst op het witte doek verscheen. Disney nam de bioscoopbezoekers mee naar Afrika om ons meer te leren over de kringloop van het leven.Het verhaal begint wanneer de pasgeboren leeuwenwelp Simba aan de dieren van de savanne getoond wordt. We zien hem opgroeien, waarbij zijn vader Mufasa hem verteld dat hij later koning zal worden. Echter aast er nog iemand op deze titel, namelijk Simba’s gemene oom Scar. Als Mufasa om het leven komt, zorgt Scar ervoor dat Simba vlucht met het idee dat de dood van zijn vader zijn schuld is. Wanneer Simba twee nieuwe vrienden leert kennen, het eigenaardige duo Timon en Pumbaa, groeit hij op met het motto Hakuna Matata. Plots staat jeugdvriendin Nala voor Simba’s neus om hem te overtuigen terug te keren naar de Koningsrots en zijn rechtmatige positie als koning in te nemen.


King of the Jungle, zoals de film nog heette in het begin van het productieproces, werd geregisseerd door Roger Allers en Rob Minkoff. Beide sinds de jaren ’80 al werkzaam voor Disney, maakten met deze film hun debuut als regisseurs van een grote Disney animatiefilm. In de beginperiode van de productie reisden een klein team af naar Afrika om hier een indruk te krijgen over hoe de Afrikaanse sfeer en omgeving het beste overgebracht kon worden naar de film. In de tekenstudio’s kregen de tekenaars verder bezoek van echte beesten, waaronder leeuwen, als referentie voor het tekenen van de tekenfilmfiguren.


Tim Rice keerde dit keer terug voor de liedjes, na zijn werk aan Aladdin. Dit keer werkte hij samen met Elton John. Samen schreven zij onder andere drie met een Oscar genomineerde liedjes, namelijk Circle of Life, Hakuna Matata en het met een Oscar bekroonde nummer Can You Feel The Love Tonight. Hans Zimmer, verantwoordelijk voor de achtergrondmuziek voor de film, ontving een Oscar voor Beste Originele Muziek. Wat zorgde voor in totaal vier Oscarnominaties, waarvan er twee gewonnen werden.


Na het succesvol toepassen van computertechnologieën in films als Belle en het Beest en Aladdin, was het niet zo gek dat in De Leeuwenkoning eveneens gebruik werd gemaakt van deze technieken. Het is immers ideaal voor scènes met veel actie en detail, welke haast onmogelijk zijn om met de hand te tekenen. In De Leeuwenkoning gaat het dan om de scène in de kloof, waarbij een enorme kudde wilde gnoes voorbij gedenderd komen.


Sceptici die hadden verwacht dat de film, doordat er geen mensen in voorkwamen, niet geliefd zou worden bij het grote publiek, kregen op 15 juni 1994 hun ongelijk bewezen toen de film in première ging in een aantal filmzalen in New York en Los Angeles. Toen de film vanaf 24 juni 1994 overal in Amerika ging draaien werd helemaal duidelijk dat deze film wederom een kaskraker was. Uiteindelijk werd De Leeuwenkoning de meest winstgevende animatiefilm op dat moment.


Naast de originele Engelse versie werd de film ook nog naar 26 andere talen vertaald, waaronder natuurlijk het Nederlands. Ondertussen was Arnold Gelderman al een beetje de vaste regisseur van de Nederlandse nasynchronisaties van Disney klassiekers sinds De Kleine Zeemeermin. Zelf is hij ook te horen als Scar. Verder horen we enkele bekende stemmen van onder andere Gerda Havertong, Coen Flink, David Verbeeck en Door van Boeckel. De laatste twee spreken de stemmen in van Timon en Pumbaa. Aangezien deze twee op een andere plek wonen, om daar extra de nadruk op te leggen koos Gelderman voor Vlaamse stemmen.


Alhoewel de officiële Nederlandse filmpremière pas was op 24 november 1994, werd de film al eerder vertoond in een speciale première met een koninklijk tintje. Hierbij ging de opbrengst van de voorstelling naar Stichting BIO-kinderrevalidatie. Deze speciale filmvoorstelling trok een volle zaal met ruim 1600 bezoekers, waaronder diverse bekende Nederlanders. Er was ook hoog bezoek, want zelfs kroonprins Willem-Alexander bezocht deze speciale voorpremière, die gehouden werd op 15 november 1994 in het Tuschinski Theater in Amsterdam.


In 1995 verscheen de film op VHS, opvallend is hierbij dat de titel geschreven werd als De Leeuwekoning, zonder tussen-N. Dit was destijds de correcte spelling. Vlak voordat de videoband uit beeld verdween, kreeg in 2003 de film nog een heruitgave op VHS. Voor deze Speciale Uitvoering werd gekozen om de Engelstalige titel The Lion King te gebruiken, iets wat doorgezet werd bij latere filmuitgaves. Verder is deze heruitgave bijzonder door de toevoeging van een nieuwe muzikale scène. Het lied Het Nieuws van de Dag, wat oorspronkelijk geschreven was voor de theaterversie van het verhaal, werd voor het eerst geanimeerd en toegevoegd aan de film.


Op 15 oktober 2003 ontving de film ook zijn eerste DVD-uitgave. Deze dubbeldisc uitvoering bevatte tevens het extra toegevoegde lied. In de laatste maand van 2011 keert de film opnieuw terug in de winkelrekken, dit keer als Diamond Edition. Alhoewel dit doet vermoeden dat het een uitgebreide uitgave met vele extra’s is, helaas is het aantal extra’s zeer beperkt, zeker in vergelijking met zijn voorganger uit 2003. In 2014 kwam de meest recente uitgave op DVD uit. Daarnaast verscheen er in 2004 en 2012 nog een Trilogie-box uit met de originele film en zijn twee vervolgdelen.


Op Blu-Ray verscheen de film in twee varianten in 2011. Hierbij was de keuze tussen een Blu-Ray met tevens de film op DVD of een combinatie van een 3D Blu-Ray met een gewone Blu-Ray erbij. Deze Diamond Edition uitgaves werden in 2014 vervangen door een standaarduitgave. Hierbij verdween de extra DVD-versie bij de Blu-Ray uitgave, de 3D-versie behield echter wel de film op een gewone Blu-Ray. In 2012 werd de film ook op Blu-Ray uitgebracht, samen met de twee vervolgdelen in een Trilogie-box. Abonnees van Disney+ hebben de mogelijkheid om de film te streamen via deze streamingsdienst.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. De Leeuwenkoning op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)