Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Pocahontas

juli 13, 2021 788

In 1995 neemt Disney zijn bioscoopbezoekers mee terug de tijd in wanneer zij het verhaal vertellen van Pocahontas. Deze 33e Disney Classic is misschien niet de meest populaire uit de jaren ’90, maar werd wel bekroond met een tweetal Academy Awards.Met deze animatiefilm gebruikt Disney voor het eerst een origineel historisch verhaal als basis. De film vertelt het verhaal over Pocahontas, de dochter van het opperhoofd van de Powhatan indianen, die veelal vergezeld wordt door de altijd hongerige wasbeer Meeko en het vliegensvlugge kolibri Flit. Op een dag meert er een groep Engelsmannen aan in Jamestown en zet hun kamp op om het land te verkennen. De Engelse kapitein genaamd John Smith komt dan oog in oog te staan met Pocahontas. Hij staat open om een goede band op te bouwen met het inheemse volk, in tegenstelling tot Gouverneur Ratcliffe, die enkel denkt dat de indianen waardvolle voorwerpen, zoals goud, voor hem verborgen willen houden. De liefde die opbloeit tussen Pocahontas en John Smith maakt alles alleen maar complexer.


De filmmakers brachten tijdens de productie van de film diverse bezoeken aan het echte Jamestown in Virginia. Hier haalden ze hun inspiratie voor het uiterlijk en de stijl van de film. De dennenbossen van Virginia, als ook de uitgestrekte landschappen, resulteerde erin dat er sterke horizontale en verticale lijnen werden gebruikt in het ontwerp van de film. Naast de bezoeken aan Virginia werd er, voor meer inspiratie, uitgebreid onderzoek gedaan naar de koloniale periode waarin het verhaal zich afspeelt.


Tijdens verschillende stadia van de filmproductie werd er ook raad gevraagd aan specialisten op het gebied van de inheemse Amerikaanse cultuur en geschiedenis. Hierbij werd zowel de expertise van geleerden als verhalenvertellers geraadpleegd. Op deze manier probeerden ze zo goed mogelijk authentieke aspecten van de Powhatan-cultuur in de film op te nemen. Pocahontas en de Powhatans waren immers geen sprookjesfiguren, maar hebben echt bestaan. Dit maakte de film uniek, aangezien voorgaande Disney klassiekers op sprookjes of andere fictieve verhalen gebaseerd waren.


Op de regisseursstoel, of eigenlijk stoelen, zaten Eric Goldberg, animator van onder andere de Geest uit Aladdin, en Mike Gabriel. Voor de muziek vielen ze wederom terug op muzikaal genie Alan Menken die ook dit keer weer een Oscar wist te winnen voor Beste Muziek. De liedjes schreef hij samen met Stephen Schwartz, wat nog een tweede Oscar voor de film opleverde. Het lied Colors of the Wind won namelijk de Oscar voor Beste Lied.


De film kreeg een zeer bijzondere première op 10 juni 1995. In plaats van de gebruikelijke bioscoopzaal, was dit keer New Yorks Central Park het toneel van de filmpremière. Disney had voor de gelegenheid vier gigantische filmschermen van zo’n 28 meter breed en 15 meter hoog laten installeren, waardoor er 100.000 gratis toegangskaartjes wegegeven konden worden. Vanaf 23 juni 1995 konden filmfans de film in heel Amerika zien, dit keer weer gewoon in de overdekte bioscoopzalen.


Ter promotie van de film werd een zogenaamde Mall Tour gedaan. Een team toerde heel Europa door om mensen alvast warm te laten lopen voor het filmavontuur wat enige tijd later in première zou gaan in het desbetreffende land. In Nederland streek het promotieteam neer tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Onder de noemer Pocahontas Animatie Avontuur konden gasten op 8, 9 en 10 september 1995 enkele tekenaars van de films ontmoeten, die vertelden over het productieproces, werden enkele scènes van de film vertoond, inclusief het lied Colors of the Wind en konden bezoekers zelf aan de slag met het inspreken van een stem of het inkleuren van de film.


De Nederlandse première vond plaats op woensdag 8 november 1995 in het Tuschinski Theater in Amsterdam. Naast de stemacteurs, waaronder Pia Douwes, Ernst Daniel Smid en John Jones, was er koninklijk bezoek van prinses Margriet en meester Pieter van Vollenhoven. Uiteraard ontbraken Pocahontas en John Smith zelf niet op deze bijzondere avond. Deze feestelijke première was tevens gelegenheid om geld op te halen voor een goed doel, waarbij de opbrengst van 50.000 Gulden ging naar Stichting Kinderrevalidatie. De algemene Europese première in alle bioscopen vond plaats op 23 november 1995.


In het jaar naar de bioscooprelease verscheen zoals gebruikelijk de eerste uitgave op koopvideo. Zo verscheen Pocahontas voor de eerste keer in 1996 op VHS. Waarbij een tweede heruitgave verscheen in 2000. Een jaar later verscheen de eerste DVD-uitgave van de film. Het duurde tot 2010, voordat er een tweede DVD uitkwam, dit keer onder de noemer Musical Masterpiece Edition. De film is sinds 2012 ook verkrijgbaar in High Definition met de komst van de eerste Blu-Ray, tevens is de film te streamen op Disney+.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Pocahontas op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)