Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Hercules

juli 27, 2021 658

Van knoeier tot kanjer, zo wordt de Disneyheld omschreven die de hoofdrol speelt in de in 1997 verschenen Disney Classic. De zoon van Zeus en Hera, Hercules genaamd, verschijnt in de gelijknamige film, wat alweer Disney klassieker nummer vijfendertig is.


Wanneer Hades, de god van de onderwereld, plannen maakt om Olympus te veroveren en de onderwereld definitief in te ruilen voor wat beters, wordt Hercules geboren. Als zoon van Zeus en Hera staat hij Hades’ plannen in de weg en wordt hij door Hades’ helpers Pijn en Paniek weggehaald en naar de aarde gestuurd, zodat hij daar kan opgroeien. De missie verloopt alleen niet geheel volgens plan, waardoor Hercules wel zijn onsterfelijkheid kwijt raakt, maar niet zijn goddelijke kracht. Hierdoor zal Hades met nieuwe plannen moeten komen om de macht over de berg Olympus te krijgen, de vraag is of dit hem wel gaat lukken.


In het najaar van 1993 ontstond het idee om een film te maken over Hercules. John Musker en Ron Clements waren geïnteresseerd in het mythologische verhaal. Ze besloten daarom samen om het verhaal een eigen filmadaptatie te geven en het idee voor een nieuwe Disney Classic was geboren. In negen maanden tijd werkte het duo samen aan de adaptie van het verhaal en kwamen uiteindelijk tot een eerste script. In het proces werden zij ondersteunt door art director Andy Gaskill, welke verantwoordelijk was voor de visuele ontwikkeling van het project.


In de loop van het project raakte ook Gerald Scarfe betrokken bij de ontwikkeling. Deze Britse artiest en cartoonist had een specifieke tekenstijl. Met zijn krachtige en expressieve lineaire lijnen, had hij een duidelijke hand in het ontwikkelingsproces van de personages. Toen het project in een verder gevorderd stadium was, bleef Scarfe betrokken als adviseur voor de animators van de film.


De film speelt zich af in de typische omgeving van Griekenland. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van het landschap, cultuur en specifieke kenmerken van dit land, werd een fieldtrip georganiseerd. In de zomer van 1994 vertrok een deel van het team dan ook naar Griekenland om daar met eigen ogen de pracht van wat het land te bieden heeft te aanschouwen. Uiteraard werd er zoveel mogelijk vastgelegd als referentie voor de film. Tijdens het bezoek sprak het team ook met diverse experts van de Griekse mythologie, als aanvulling op alle plekken die bezocht werden.


Vanaf 1995 begon het echte productieproces. Na het vele voorwerk werd er dat jaar namelijk gestart met de animaties. Voor de film Hercules werd ook nog een nieuw animatieproces gebruikt, namelijk morphing. Dit speciale morphing-proces maakte gebruik van computertechnologieën om objecten nog beter te laten transformeren in een ander object.


Het team wat uiteindelijk betrokken was bij de gehele productie van de film was ongeveer 700 man groot. Een ander duo bestond uit Alan Menken en David Zippel, welke samen verantwoordelijk waren voor de filmmuziek. Menken, die al meerdere Oscars op zijn naam kon schrijven, werkte de eerdere jaren al vaker aan diverse Disney films. Dit keer werkte hij voor het eerst samen met Zippel, welke de teksten voor de liedjes schreef. Het nummer Go The Distance (in het Nederlands Tot Het Einde) ontving een Oscarnominatie voor Beste originele lied, maar won niet van tegenstander My Heart Will Go On van de kaskraker Titanic.


De film ontving een algemene release in Amerika op 27 juni 1997, echter kon een select gezelschap de film al eerder zien op de wereldpremière in het New Amsterdam Theater in New York. In Nederland werd de film op 18 november 1997 al vertoond, voor de landelijke première. De voorstellingen op die specifieke dag werden gehouden in samenwerking met distributeur Buena Vista, waarbij de opbrengst geschonken werd aan een goed doel. Vanaf donderdag 20 november 1997 was de film in heel Nederland te zien op het witte doek.


Traditiegetrouw verschenen in de jaren ’90 bijna allemaal in het jaar na de bioscooprelease op VHS. Zo ook de film Hercules, welke in 1998 voor de eerste keer te koop was op VHS. Vlak voordat de videoband verdween werd, rond 2003, nog een tweede uitgave van de film op video verkocht. Hercules was één van de Disney Classics die als eerste op DVD verscheen. Op 29 maart 2000 werd de film namelijk al uitgegeven op een DVD, gedistribueerd door Warner Home Video. Drie jaar later in 2003 verscheen een DVD-uitgave van Disney’s eigen distributiemaatschappij, Buena Vista Home Entertainment. Hercules verscheen in 2013, 10 jaar na de laatste DVD release, voor de eerste keer op Blu-Ray. Verder is de film ook beschikbaar in de catalogus van Disney+.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Hercules op DVD is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)