Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Tarzan

augustus 10, 2021 820

Bijna iedereen is wel bekend met het verhaal van Tarzan, de jongen die opgroeide bij gorilla’s diep in de jungle van Afrika. Disney’s versie van dit verhaal slingerde in 1999 voor het eerst de bioscopen binnen.


Wanneer op een dag de gorilla Kala de baby Tarzan vindt, die door een noodlottig ongeval zijn ouders is kwijtgeraakt, neemt ze hem direct op als zijn zoon. Tarzan groeit op binnen de gorillafamilie en vermaakt zich prima met zijn maatjes Tuk en Tantor. Op een dag wordt de rust in de jungle verstoord door een groep avonturiers, onder leiding van de arrogante Clayton. Professor Porter en zijn dochter Jane zijn op avontuur om meer te weten te komen over de jungle en zijn bewoners. Als Tarzan verliefd wordt op Jane heeft hij het gevoel te moeten kiezen tussen twee werelden. Een keuze die bemoeilijkt wordt als Clayton kwade bedoelingen heeft met de gorilla’s.


Het oorspronkelijke verhaal van Tarzan verscheen van de hand van Edgar Rice Burroughs. Hij schreef Tarzan of the Apes in 1912. Sindsdien is het verhaal één van de meest verfilmde verhalen ooit. Disney’s versie van de film uit 1999 is echter de eerste lange animatiefilm van het verhaal in de lange rij met een 47-tal verfilmingen die deze voor gingen. Als auteur zag Burroughs het wel zitten als zijn verhaal zou verschijnen als animatiefilm, zo liet hij het in 1936 al weten. Het duurde echter nog tot 1995 voordat Kevin Lima gevraagd werd om voor Disney de regie in handen te nemen om het verhaal tot leven te brengen als animatiefilm. Iets wat hij uiteindelijk samen deed met Chris Buck.


Glen Keane, Tarzan’s supervising animator, was net als Burroughs overtuigd van de uitgebreidere mogelijkheden van animatie. Tarzan was in alle eerder verschenen films nooit echt de persoon zoals Burroughs hem had beschreven in het oorspronkelijke verhaal. Keane zag Tarzan een beetje als zijn zoon, die van skateboarden en van extreme sporten hield. Tarzan was niet enkel iemand die aan lianen door de jungle slingerde, maar hij leek als het ware ook door de bomen te surfen. In de scène met het lied Son of Man zijn de bewegen van Tarzan bijvoorbeeld gebaseerd op de kunsten van Tony Hawk, een van de meest bekende skateboarders ter wereld. Danton Burroughs, de kleinzoon van de auteur, was dan ook dolenthousiast om eindelijk het personage Tarzan te zien, zoals zijn grootvader hem al beschreven had in de verhalen.


Om Tarzan als het ware door de jungle te laten surfen, was het ook noodzakelijk om snel wisselende achtergronden te krijgen. Hiervoor werd een nieuwe techniek ontwikkeld, namelijk Deep Canvas. Met deze nieuwe techniek werden achtergronden gemaakt met behulp van CGI, maar ze zagen er uit alsof ze handgetekend waren. Op deze manier was het mogelijk om computer gegenereerde achtergronden te gebruiken in combinatie met getekende animaties. Een techniek die later nog gebruikt zou worden in Atlantis: De Verzonken Stad en Piratenplaneet: De Schat van Kapitein Flint. In 2003 werden de ontwikkelaars van de Deep Canvas techniek tevens bekroond met een technische Academy Award voor de ontwikkeling van deze techniek.


Over Academy Awards gesproken, de film zelf ontving ook een Oscar. Of beter gezegd, het lied You’ll Be in My Heart. Dit lied werd in door Phil Collins geschreven op een stuk cadeaupapier tijdens een kerstdiner bij de buren, en wist uiteindelijk de Oscar te winnen voor Beste Originele Lied. Dat Phil Collins de uiteindelijk zeer populaire liedjes van de film schreef, was niet vanzelfsprekend. Het regisseursduo Lima en Buck reisden namelijk, samen met muziekproducer Chris Montan, af naar Zwitserland om Phil Collins er van te overtuigen dat zijn unieke drumkwaliteiten was wat ze zochten voor Tarzan. Collins was namelijk in eerste instantie er totaal niet van overtuigd dat hij de juiste persoon was om verhalende liedjes te schrijven voor een Disneyfilm. Uiteindelijk besloot hij het om toch te proberen, met een succesvolle reeks liedjes als eindresultaat.


Naast de animaties en muziek, zijn er natuurlijk ook stemmen nodig. Tarzan kreeg zijn stem van Tony Goldwyn (foto). Zijn van nature wat zwaardere stem gaf net een beetje meer dat dierlijke gevoel, wat gezocht werd voor de stem van Tarzan. Echter de bekende Tarzankreet is niet van hem afkomstig, maar van Brain Blessed, die Clayton van zijn stem voorziet. Verder behoren Rosie O’Donnell (Tuk), Glenn Close (Kala) en Minnie Driver (Jane) tot de stemmencast.  De film draaide vanaf 18 juni 1999 in de Amerikaanse bioscopen, na een wereldpremière op 12 juni 1999 in het El Capitan Theater in Hollywood.


De Nederlandse première vond plaats op donderdag 18 november 1999. Enkele dagen later op 24 november 1999 maakten de Belgische bioscoopbezoekers kennis met de nieuwste Disney klassieker. De film was voor de gelegenheid wederom in het Nederlands vertaald. In de Nederlandse versie zijn de stemmen van Peter Blok (Tarzan), Katja Schuurman (Jane), Plien van Bennekom (Tuk) en Ernst Daniël Smid (Clayton) te horen. In de Vlaamse versie zijn Pieter Embrechts, Francesca Vanthielen, Els de Schepper en Vic De Wachter te horen in respectievelijk dezelfde rollen. Er werd ook gekozen om de liedjes van Phil Collins te vertalen. Phil Collins zong naast zijn liedjes in het Engels ook de nummers in het Frans, Spaans, Italiaans en Duits. Voor de Nederlandse versie van de liedjes werd gekozen voor Bert Heerink en voor de Vlaamse versie zong Paul Michiels de liedjes.


Tarzan verscheen in 2000 voor het eerst op koopvideo, zoals gebruikelijk was in het jaar na de bioscooprelease. Naast de Engelstalige versie met Nederlandse ondertiteling werd zowel de Nederlands als Vlaams gesproken versie uitgebracht. Het was dit keer voor het eerst dat een Disney Classic tegelijkertijd op DVD verscheen. In 2005 verscheen er een speciale uitvoering van de DVD, waarbij een tweede schijf met extra bonusmateriaal een uitgebreidere kijk op het verhaal en de productie van de film gaf. In 2012 werd de film voor de eerste keer in high definition uitgegeven op Blu-Ray. Daarnaast is de film uiteraard ook te streamen via Disney+.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Tarzan op DVD is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)