Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Fantasia 2000

augustus 17, 2021 236

In 1940 maakte de wereld kennis met Walt Disney’s Fantasia. Walts idee was om vaker films uit te brengen, waarbij muziekstukken samen met animaties tot een film verwerkt zouden worden. Echter door diverse factoren kwam hier niets van terecht, tenminste tot zo’n 60 jaar na de release van Fantasia.


Mede dankzij Roy E. Disney (foto) werden de oorspronkelijke ideeën van Fantasia van Roy’s oom Walt afgestoft en nieuw leven ingeblazen. In de jaren ’90 werd gestart met de productie van Fantasia 2000, welke uiteindelijk rond de millenniumwisseling in de bioscopen vertoond zou gaan worden. Walts idee was dat Fantasia regelmatig opnieuw uitgebracht zou kunnen worden, waarbij bepaalde scènes zouden blijven en een aantal plaats zouden maken voor nieuwe scènes en muziekstukken. Hierdoor zou het vernieuwend blijven. Met dit uitgangspunt werd ook aan de slag gegaan met Fantasia 2000.


In eerste instantie werd er gewerkt naar een film, waarbij ongeveer 50% zou bestaan uit oude scènes en de andere helft zou worden aangevuld met nieuw materiaal. Tijdens een van de screenings vroeg Roy direct aan Eric Goldberg (foto, samen met zijn vrouw waarmee hij samenwerkte aan dit project) of zijn Rhapsody in Blue op tijd klaar kon zijn om nog te worden toegevoegd aan de film. In eerste instantie vond Roy de muziek te modern voor Fantasia 2000, maar bij het zien van de screening bleek de overgang van oud en nieuw materiaal niet te brengen wat verwacht werd. Daardoor werd er gekozen voor meer nieuw materiaal, waaronder Goldbergs Rhapsody in Blue, wat eigenlijk in productie was als een op zichzelf staande short. Uiteindelijk bleef enkel De Tovenaarsleerling met Mickey Mouse over als eerbetoon aan de oorspronkelijke versie van de film. Verder komen er tijdens de intro van de film korte fragmenten uit de originele Fantasia voorbij.


Fantasia 2000 bestaat in totaal uit een achttal scènes, elk vooraf gegaan door een introductie. Daar waar Fantasia Deems Taylor had die alle fragmenten aan elkaar praatte, werd voor Fantasia 2000 gekozen voor wisselende personen. Zo zien we onder meer Steve Martin, Quincy Jones, Angela Lansbury, Bette Midler en James Earl Jones voorbij komen. Voor de muziekfragmenten werd een selectie gemaakt van zowel klassieke stukken, waaronder Beethoven, als van modernere muziekstukken waarbij ook pianomuziek gebruikt werd. De uitvoering van de muziekstukken was door het Chicago Symphony Orchestra onder leiding van James Levine.


Symfonie nr. 5
De film start met de vijfde symfonie van Beethoven, waarschijnlijk één van de meest bekende klassieke muziekstukken ooit gemaakt. Deze bekende muziek werd aangevuld met animaties van diverse kleuren, vormen en licht, waarmee eigenlijk de licht en de duisternis wordt weergegeven. Verder zien we abstracte vlinder en vleermuisachtige vormen in de animaties verwerkt.


Pini di Roma
Van de hand van de Italiaanse componist Ottorino Respighi komt het muziekstuk Pini di Roma. Dit in 1924 gecomponeerde muziekstuk wordt in Fantasia 2000 samengevoegd met animaties van vliegende walvissen. Hierbij komt een jonge walvis vast te zitten in een ijsberg en probeert zijn moeder hem te bevrijden. Deze muziekscène heeft een introductie door Disney Legend Steve Martin en Itzhak Perlman.

Rhapsody in Blue
De derde scène speelt zich af in het New York van de jaren ’30. Eric Goldberg heeft zijn inspiratie gehaald uit de karikatuurstijl van Al Hirschfield, welke hij eerder ook al gebruikte als inspiratie bij het creëren van de Geest uit Aladdin. Quincy Jones verzorgt de introductie van George Gershwins bekendste stuk Rhapsody in Blue. Een muziekcompositie die zowel elementen uit klassieke muziek als jazzmuziek bevat. Goldberg vertelt aan de hand van zijn animaties het verhaal van vier individuen die dromen van een ander bestaan.


Pianoconcert nr. 2, Allegro, Opus 102
In de vierde muziekscène zien we het klassieke verhaal van Het Standvastige Tinnen Soldaatje, geschreven door de Deense sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen. Het verhaal loopt alleen in deze Disney-versie wat vrolijker af dan het origineel. De muziek die de animatie vergezeld is Pianoconcert nr. 2, Allegro, Opus 102 van de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj. De introductie is in handen van Bette Midler, die zich sinds 2019 ook Disney Legend mag noemen.


Carnaval des Animaux
Disney Legend James Earl Jones, onder andere bekend als de stem van Mufasa in De Leeuwenkoning, mocht de introductie verzorgen van de vijfde scène. Deze scène, met de muziek Carnaval des Animaux van componist Camille Saint-Saëns, doet direct denken aan de Urendans uit de eerste Fantasia film. En dat is niet zo gek, beide scènes zijn namelijk bedacht door Joe Grant, die in eerste instantie ook de struisvogels in gedachte had in plaats van de uiteindelijke flamingo’s. Goldberg, die eveneens meewerkte aan deze scène, herinnert zich nog dat Michael Eisner met het idee kwam om flamingo’s te gebruiken in plaats van struisvogels.


De Tovenaarsleerling
Na Carnaval des Animaux gaan we even terug in de tijd. We zien namelijk als eerbetoon aan de originele film opnieuw De Tovenaarsleerling. Aan de smallere beeldverhouding, ten opzichte van de rest van de film, is te zien dat het hier gaat om de oorspronkelijke en waarschijnlijk ook meest bekende scène uit Fantasia. De Tovenaarsleerling is dit keer wel voorzien van een nieuwe introductie, welke dit keer gedaan is door het duo Penn & Teller.


Pomp and Circumstance, mars 1, 2, 3 en 4
Zoals Mickey schitterde in De Tovenaarsleerling is het in Fantasia 2000 de beurt aan Donald Duck om een grote rol te spelen in een muziekscène. Op de tonen van de muziek Pomp and Circumstance, mars 1, 2, 3 en 4 van Sir Edward Elgar, zien we Donald in de rol Noachs eerste stuurman. Het verhaal is gebaseerd op het bekende verhaal van de Ark van Noach. In de introductie van de scène zien we naast dirigent James Levine ook Mickey, Donald en Leopold Stokowski.

Suite uit De Vuurvogel
Fantasia 2000 wordt afgesloten met een muzieksuite uit het Russiche balletstuk De Vuurvogel, waarbij de muziek gecomponeerd werd door Igor Stravinsky. De scène wordt opnieuw door een Disney Legend ingeleid, namelijk Angela Lansbury. Aan de hand van prachtige animaties wordt het verhaal verteld van de wedergeboorte, wanneer een jonge van gedaantewisselende geest een verwoest bos tot leven wekt.


Ook al doet de filmnaam vermoeden dat de film in 2000 in première ging, is dat niet helemaal het geval. De wereldpremière was namelijk op 17 december 1999 in Carnegie Hall in New York. Daarna was er nog een nieuwjaarsgala in het Pasadena Civic Auditorium, waarbij vervolgens de film wereldwijd in alle Imax-bioscopen het nieuwe millennium inluidde op 1 januari 2000, zo ook in Nederland en België. Voor vier maanden lang konden bioscoopbezoekers genieten van het nieuwste muziekspektakel van Disney in Imax. De algemene release in andere bioscopen vond later plaats.


Alhoewel de film voornamelijk gaat om de muziek en daardoor dus weinig gesproken tekst bevat, is er toch voor gekozen om een Nederlands en Vlaams gesproken versie van de film te maken. Daar waar sommige landen er voor kiezen om alle gesproken tekst te vertalen, is er bij de Nederlandse versie slechts voor gekozen om de geanimeerde figuren Nederlands te laten spreken, waaronder Mickey en Donald. De introducties die gedaan worden door echte mensen is gewoon Engelstalig gelaten.

De film Fantasia 2000 verscheen begin 2000 in de Europese bioscopen. Nog datzelfde jaar was het eveneens mogelijk om de film zelf in huis te halen, doormiddel van de uitgaves op zowel videoband als DVD. Met de eerste Blu-Ray uitgave in 2011 verscheen de film opnieuw op DVD, ditmaal als Special Edition. Verder is de film ook via Disney+ te streamen.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Fantasia 2000 op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)