Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dinosaur

augustus 17, 2021 410
Disney nam ons al eens vaker terug de tijd in met Disney Classics, soms enkele tientallen jaren, af en toe wat langer. Maar nog nooit eerder gingen we 65 miljoen jaar terug in de tijd. Dit Disney avontuur speelt zich namelijk af in de tijd van de dinosauriërs. De filmtitel Dinosaur maakt dat natuurlijk al direct duidelijk.

In Dinosaur maken we kennis met een Iguanodon genaamd Aladar. Deze plantenetende dinosauriër, die gescheiden is van zijn familie, groeit op bij een groep lemuren. Wanneer een meteorietenregen neerdaalt op de aarde, gaat Aladar met zijn lemurenfamilie op de vlucht naar een veiligere plek. Uiteraard zijn zij niet de enige die op zoek zijn naar een veilig onderkomen. Onderweg leert Aladar nieuwe dinosauriërs kennen. Samen moeten zij de bare omstandigheden, waaronder een te kort aan voedsel en water, zien te doorstaan.


Met de film Dinosaur wordt een nieuw tijdperk wat betreft Disneyfilms gestart. Computeranimatie was weliswaar al eerder gedaan. Pixar had namelijk al in samenwerking met de Disney Studio’s Toy Story, Toy Story 2 en Een Luizenleven geproduceerd. Echter was dit de eerste keer dat de Disney Animation Studio’s voor het eerst een computeranimatiefilm volledig in eigen beheer hadden geproduceerd. Wat de film verder nog uniek maakte was dat het een combinatie was van computeranimaties en echte achtergrondbeelden, welke met de computer bewerkt werden.


De regie van de film was in handen van Ralph Zondag en Eric Leighton. Beiden werkten al eerder mee aan diverse projecten binnen de animatieafdeling van Disney, echter was dit voor beide hun debuut als regisseur voor een Disneyfilm. Voor de filmmuziek werd een beroep gedaan op James Newton Howard. Voor de stemmen van de filmpersonages werden onder andere de stemmen gebruikt van Joan Plowright als Baylene, Samuel E. Wright als Kron, Alfre Woodard als Plio en D.B. Sweeney als Aladar.


Uiteindelijk werkten er 48 animators aan de film. Deze maakten gebruik van zo’n 250 speciale computerprocessors en daarnaast nog eens 300 desktopprocessors. Dit alles was nodig om uiteindelijk deze gigantische reptielen met de computer te kunnen genereren en naar het witte doek over te brengen. Uiteindelijk werd de film uitgebracht in de Amerikaanse bioscopen op 19 mei 2000.


Het Nederlandse en Belgische publiek moest nog tot november 2000 wachten op de film. De film draaide vanaf dan namelijk in zowel de Engelstalige als Nederlandstalige versie (in Nederland) en Vlaamstalige versie (in België) in de bioscopen. Voor de Nederlands gesproken versie werden de stemmen van onder andere Tony Neef, Edmond Classen, Ingeborg Wieten en Nelly Frijda ingezet.


In 2001 verscheen de film voor het eerst op VHS en DVD. In 2007 verscheen de film ook op Blu-Ray. Hiermee was de film één van de eerste Disney animatiefilms die verscheen op Blu-Ray, enkel Chicken Little en The Wild gingen Dinosaur voor. De film is ook terug te vinden in de catalogus van Disney+.Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Dinosaur op DVD is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl
Beoordeel dit item
(0 stemmen)