Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Keizer Kuzco

augustus 24, 2021 164

Boom Baby! Met deze kreet swingt Keizer Kuzco de Amerikaanse bioscopen binnen in 2000, onder de Engelstalige titel The Emperor’s New Groove. Na Dinosaur, die eerder datzelfde jaar in de filmtheaters verscheen, is Keizer Kuzco alweer de veertigste Disney Classic die uit de Disney Animation Studio’s komt.


In het verhaal van Keizer Kuzco reizen we af naar een mythisch keizerrijk, wat in stijl en sfeer doet denken aan Zuid-Amerika. Hier heerst de jonge Keizer Kuzco, welke overal zijn zin in krijgt. Op een dag probeert de op macht belust Yzma Kuzco’s macht in handen te krijgen door hem te veranderen in een lama. Wanneer hij terecht komt in de jungle ontmoet hij de vriendelijk boer Pasha, die Kuzco probeert te helpen zoveel hij kan om alle problemen op te lossen. Tijdens de reis die ze maken ontstaat er een goede vriendschap tussen beide, welke Kuzco een andere kijk op het leven geeft. Ondertussen probeert Yzma het nieuw bevriende duo echter tegen te werken, samen met haar hulp Kronk. Wie zal er aan het langste eind trekken?


In 1994 startte de productie voor de film Kingdom of the Sun, de eerste titel van de film. Niet alleen de titel was anders, maar de hele film bevatte een hele andere versie van het verhaal dat we nu kennen. In 1998 wordt het roer omgegooid en wordt het verhaal drastisch aangepast. Dit leidde ertoe dat uiteindelijk slechts twee personages van het oorspronkelijke verhaal bleven en de rest vervangen werd. Daarnaast bleven slechts enkele andere elementen behouden uit het oorspronkelijke verhaal. De film kreeg uiteindelijk ook de titel The Emperor’s New Groove, waarbij de titel in het Nederlands Keizer Kuzco zou worden.


Hoewel veel voorgaande Disney Classics een regisseursduo kende, werd Keizer Kuzco geregisseerd door één persoon, namelijk Mark Dindal. Later zou hij ook nog Chicken Little regisseren. Verder werkte hij al meerder jaren in de Disney Animation Studio’s aan diverse andere klassiekers als animator van visuele effecten. Alhoewel de naam van de regisseur misschien niet direct een belletje doet rinkelen, is dat misschien een ander geval bij de componist van de filmmuziek. John Debney, geen onbekende in de wereld van de filmmuziek, werd namelijk gevraagd om de filmmuziek te maken. Daarnaast schreven Sting alsook David Hartley aan liedjes voor de film. Het lied My Funny Friend and Me ontving zelfs een Oscarnominatie voor Beste Originele Lied.


De karakters in de film ontvingen hun stemmen niet van onbekenden. Zo dankt Pasha zijn stem aan John Goodman, die verder ook te horen is als Sulley (Monsters en Co.), Baloe (Jungle Boek 2) en Eli “Big Papa” La Bouff (De Prinses en de Kikker). Eartha Kitt, die Yzma van een stem voorziet, was onder andere te horen in The Jungle Book: Mowgli’s Story als Bagheera. Kronks stemgeluid is van Patrick Warburton, welke ook te horen is als diverse Disneyfilm personages, maar ook als de verteller in de attractie Soarin’ Over California. Verder verscheen hij ook in Marvels Agents of S.H.I.E.L.D..


Uiteindelijk werd de film afgerond in 2000 en maakte zijn debuut in Amerika op 15 december datzelfde jaar. Zoals gebruikelijk verschijnen Amerikaanse films pas later in Europa, mede doordat er ook extra tijd nodig is om de nasynchronisatie in andere talen te produceren. In dit geval was het de eer aan België om op 28 maart 2001 de film al te mogen draaien in de bioscopen, geruime tijd voor de Nederlandse release. Deze was namelijk pas op 21 juni 2001.


De Vlaamse versie werd ingesproken door ondermeer Dimitri Leue (Keizer Kuzco), Marc Coessens (Pasha), Katrien Devos (Yzma) en Frederik Imbo (Kronk), onder regie van Julien Vrebos. De Nederlandse versie werd, na een onderbreking van enkele jaren, opnieuw gedaan door Arnold Gelderman. Voor de Nederlands gesproken film werd onder andere gebruik gemaakt van de stemmen van Roeland Fernhout, Jack Wouterse, Simone Kleinsma en Erik van Muiswinkel.


Tegen het einde van 2001 verschijnt de film al op Video en DVD. De videoband verschijnt zowel in Vlaams als Nederlands gesproken versie, maar ook de Engelstalige versie met Nederlandse ondertiteling zat in het assortiment. De DVD had uiteraard al deze taalopties in één, uiteraard een groot voordeel van de komst van de DVD. In 2014 verschijnt de film ook op Blu-Ray disc. Disney+ heeft, hoe kan het ook anders, de film opgenomen in haar filmcollectie.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Keizer Kuzco op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)