Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Atlantis: De Verzonken Stad

augustus 31, 2021 707

In Disney’s 41e klassieker doken we de diepte in op zoek naar de het legendarische verdwenen rijk Atlantis. Met Atlantis: De Verzonken Stad wordt een echte avonturen film neergezet door de medewerkers van de Disney Animation Studios.


We schrijven het jaar 1914, wanneer een jonge onervaren museum cartograaf en taalexpert Milo samen op pad gaat met een groep avonturiers. Een excentrieke miljonair heeft een expeditie op touw gezet met een bijzonder doel, het vinden van de verzonken stad Atlantis. Het bijzondere team gaat op pad met een enorme onderzeeër en doen een vondst die hun stoutste dromen deed overtreffen. Echter lijkt commandant Rourke roet in het eten te gooien, als hij zijn zinnen op een bijzonder kristal heeft gezet. Milo zet alles op alles om Atlantis te redden.


Producer Don Hahn, wie onder meer ook De Kleine Zeemeermin en Belle en het Beest produceerde, keerde opnieuw terug als producent van een nieuwe Disney Classic. Na eerder Disney Classics geproduceerd te hebben, die een sprookjesachtige basis hadden, wilde Hahn graag een andere weg inslaan. Eens niet Main Street, U.S.A. rechtdoor naar Fantasyland, maar linksaf naar Adventureland, zoals hij het zelf omschreef. Naast de sprookjeswereld, was de avonturenfilm natuurlijk geen onbekende voor de Disney filmstudio’s, met onder andere Treasure Island en 20.000 Leagues Under the Sea. Tijdens een bezoek aan een Mexicaans restaurant kwam het team, wat op zoek was naar een nieuw idee voor een film, dan ook tot een unaniem besluit. Het werd een avonturenfilm.


Met het idee van de avonturenfilm in het achterhoofd werd gekozen voor een verhaal over Atlantis. Voor research en achtergrondinformatie worden vaak reizen gemaakt naar de regio waar het verhaal zich afspeelt. Maar hoe doe je dat, als een deel van de film zich afspeelt in een legendarische verzonken stad, die niet in de echte wereld te bezoeken valt? Voor het deel wat zich afspeelt in de echte wereld in het begin van de 20e eeuw, werd een bezoek gebracht aan het Smithsonian, waar gekeken werd naar onder andere de voertuigen uit die periode. Ook werd er een bezoek gebracht aan een oorlogsmuseum om spullen uit diezelfde periode te bekijken. Zo werden ideeën opgedaan voor het apparatuur wat gebruikt werd tijdens de expeditie naar Atlantis. Maar dan is er nog geen referentiemateriaal voor de wereld van Atlantis.


Om meer inspiratie op te doen over hoe Atlantis eruit zou moeten zien, werden enkele plekken bezocht met echte natuurwonderen. Één van die plekken was bijvoorbeeld Carlsbad Caverns in New Mexico (foto). Hier traden de teamleden zelf in de schoenen van de expeditieleden en gingen op avontuur. Daarnaast doken ze natuurlijk ook nog in de mythen en verhalen die rond Atlantis door de jaren heen ontstaan zijn. Uiteindelijk hebben ze hun eigen mythe gecreëerd en hun eigen interpretatie gegeven aan het feit hoe Atlantis er mogelijk uitgezien zou kunnen hebben. Zoals Walt Disney het vaak omschreef als het mogelijke onmogelijke.


Een andere belangrijke bijdrage aan de film kwam van Mike Mignola, de maker van de Hellboy strips. Don Hahn was op zoek naar een bijzondere stijl voor de animatie, die zou kunnen passen bij het verhaal. Mignola werd aangesteld als productie designer en kwam met vele ideeën, waaronder de vissen waar de Atlantianen op reden, de staffen, maar ook de lichtbundels die uit de ogen van de Atlantianen kwam.


Verder spreken de Atlantianen natuurlijk hun eigen taal. Voor deze taal werd de hulp ingeroepen van een echte taaldeskundige, namelijk Marc Okrand. Het was niet de eerste keer dat Okrand de taak kreeg om een hele nieuwe taal te ontwikkelen, hij deed dit namelijk al eerder voor Star Trek. De keuze om een deskundige op het gebied van taal een nieuwe taal te laten ontwikkelen had een reden, de filmmakers wilden namelijk een taal hebben die echt en authentiek leek, niet eentje die verzonnen en onecht klonk. De basis van de taal die de Atlantianen spreken is te vinden in het IJslands, een taal die dicht bij de taal van de Vikingen ligt. Uiteraard hoort er bij een eigen taal ook een echt alfabet. Dat werd bedacht door John Emerson.


Atlantis: De Verzonken Stad kreeg een wereldpremière in het bekende El Capitan Theater in Hollywood op 3 juni 2001. De film kwam 8 juni 2001 uit in de bioscopen van New York en Los Angeles en een week later volgden de andere Amerikaanse bioscopen. De Nederlands gesproken versie verscheen, evenals de originele ondertitelde versie, op 15 november 2001 officieel in de bioscopen. Een goede twee weken later verscheen de film ook in de Belgische filmtheaters.


Zoals bij voorgaande Disney Classics werd ook Atlantis: De Verzonken Stad vertaald in onder andere het Nederlands en Vlaams. Milo Thatch, die zijn Engelse stem dankte aan Michael J. Fox, kreeg zijn Nederlandse stem van Hans Somers en de Vlaamse van Michael Pas. Voor de Nederlandse versie kwamen verder nog een rijtje bekende Nederlandse opdraven om hun stem te verlenen aan de personages, waaronder Katja Schuurman, Inge Ipenburg, Frits Lambrechts en Erik van Muiswinkel. De Vlaamse stemmencast bestond onder meer uit Vicky Florus, Alex Wilequet, Vic De Wachter en Ann Ceurvels.


Na de bioscooprelease in 2001, was het in 2002 de tijd om de film ook in de huiskamers te kunnen afspelen. Buena Vista Home Entertainment bracht de film daarom uit op zowel videoband als DVD. Daarbij werd de videoband in de gebruikelijke drie talen uitgegeven en waren deze ook allemaal te vinden op DVD. De Blu-Ray uitgave liet nog wat jaren op zich wachten, deze verscheen namelijk pas in 2014. Verder kunnen abonnees van Disney+ de film direct streamen via Disney’s eigen streamingsdienst.Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Atlantid De Verzonken Stad op DVD is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)