Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lilo & Stitch

september 07, 2021 359

In 2002 liet Disney haar fans kennismaken met het Hawaïaanse meisje Lilo en haar buitenaardse puppy Stitch. Via hen leerden we de ware betekenis van Ohana, wat de rode draad vormde in de film Lilo & Stitch. Opnieuw een Disney klassieker die een grote schare fans wist aan te spreken.


Op Hawaï woont een klein en eenzaam meisje Lilo. Om haar wat gezelschap te geven, mag ze van haar grote zus Nani een puppy uitzoeken in het asiel. De puppy die Lilo kiest blijkt echter geen normale puppy te zijn, maar een wezen uit de ruimte. Om precies te zijn gaat het over Experiment 626, welke is ontsnapt uit de handen van de lichtelijk gestoorde professor Jumba en op planeet Aarde is terechtgekomen. Terwijl Lilo haar best doet om Stitch goede manieren bij te brengen en de ware betekenis van Ohana aan te leren, is Jumba, samen met de zogenaamde aarde-expert Pleakley, naarstig op zoek naar hem. De Verenigde Galactische Federatie wil namelijk zo snel mogelijk Stitch, oftewel Experiment 626, opsluiten en iedereen beschermen tegen de mogelijke gevaren.


Chris Sanders en Dean DeBlois vormden zowel het schrijvers- als regisseursduo van de film. Samen brachten ze, nog voor dat de productie überhaupt op gang was gekomen, al een bezoek aan Hawaï. Al snel waren ze het er over eens dat de prachtige en unieke omgevingen, beplanting en landschappen die Hawaï rijk is, het beste konden worden weergegeven met het gebruik van aquarelachtige kleurgebruik. Een techniek die niet onbekend was binnen de animatiestudio’s, echter was het al zo’n zestig jaar geleden sinds de laatste keer dat het toegepast werd. Een vergelijkbare techniek voor de achtergronden was namelijk voor het laatst gebruikt bij Dombo, waarbij simpelheid, ronde vormen in combinatie met een prachtig verhaal de belangrijkste onderdelen van de film vormden. Echter was deze techniek wel intensief en tijdrovend.


Ondanks het meer tijdrovende proces zorgde het, voor beide films, tot een prachtig resultaat. Dean DeBlois schreef ooit: De zachte en ronde ontwerpen van de personages en het gebruik van organische aquarelkleuren geven een relaxed beeld en een aangename atmosfeer, welke Lilo’s oneindige zomer en haar eigen kijk op de wereld weerspiegelen. Het regisseursduo koos er voor om vergelijkbare technieken in te zetten, die ook voor Dombo gebruikt werden. Daarom kozen ze er voor om in de film ook een kleine verwijzing naar deze film te maken, als eerbetoon aan de film die hen inspireerde. Op Lilo’s kamer is namelijk een knuffel van Dombo te zien, om precies te zijn op haar schildersezel.


Tijdens hun bezoek aan Hawaï brachten ze onder andere tijd door in Hanalei en Hanapepe, tijdens hun reis naar Kaua’i. Deze schitterende en rustige plaatsjes waren de ideale inspiratie voor Lilo’s woonplaats. Een plek waar Lilo eenvoudig overal naartoe kon via kleine wegjes en paadjes. Voor de productie werd helaas het bijzondere Hawaï ingeruild worden voor de tekenstudio’s van de Disney. Het grootste gedeelte van de film werd geproduceerd in de animatiefaciliteiten in Walt Disney World.


De film Lilo & Stitch ontving een Oscarnominatie voor Beste Animatiefilm. Met ook Piratenplaneet: De Schat van Kapitein Flint als één van de genomineerde had Disney dubbele kansen. Echter ging de film Spirited Away er met de Oscar vandoor. Uiteindelijk bracht Disney, als distributeur, deze film op de Engelstalige markt uit, waarbij nog een link te vinden is met Lilo & Stitch. Daveigh Chase, de originele stem van Lilo, sprak namelijk ook de stem het personage Chihiro in, in de film Spirited Away. Ze was echter niet de enige die haar stem verleende aan beide films. Ook David Odgen Stiers was in beide films te horen. Stiers was overigens een bekende naam binnen de Disneyfilms, naast Jumba sprak hij ook tal van andere personages in, waaronder Pendule in Belle en het Beest en Radcliffe in Pocahontas. Daarnaast was hij ook te zien in diverse speelfilms uit de Disney filmstudio’s.


De overige acteurs die de stemmencast van Lilo & Stitch aanvulden waren onder andere Tia Carrere als Nani, Jason Scott Lee als David, Kevin McDonald als Pleakley en Kevin Michael Richardson als Kapitein Gantu. Ving Rhames was verder nog te horen als Cobra Bubbles. Deze acteur verscheen verder nog in actiefilms van Disney’s filmlabel Touchstone, waaronder Con Air. Voor de filmmuziek werd een beroep gedaan op Alan Silvestri, die de film voorzag van de nodige muziek. Daarnaast zijn ook diverse fragmenten van liedjes van Stitch’s favoriete artiest van planeet Aarde te horen, namelijk Elvis Presley! Om die reden brengen Lilo en Stitch, samen met David en Nani, dan ook een bezoek aan Elvis' landgoed Graceland, zoals op de foto tijdens de aftiteling te zien is.


Met de zomerse sferen waarin de film zich afspeelt, is het niet gek dat de première in Amerika aan het begin van de zomer viel. De film verscheen daar voor zijn algemene release op 21 juni 2002 in de bioscopen en werd direct een hit. Voor de Nederlandse en Vlaamse markt werd besloten om ook deze film in het Nederlands en Vlaams te vertalen, net zoals in nog vele andere talen. Voor de Nederlandse versie werd een beroep gedaan op de ervaring van Arnold Gelderman voor de regie. De stemmen waren afkomstig van onder meer Vivian van Huiden (Lilo), Huib Broos (Jumba), Bram Bart (Pleakley), John Jones (David) en Hero Muller (Kapitein Gantu). Valerie Lybeert zorgde ervoor dat Lilo een Vlaamse stem kreeg en verder werden de stemmen van Ron Cornet (Jumba), Adriaan van den Hoof (Pleakley) en Luk De Koninck (Kapitein Gantu) gebruikt, onder regie van Hans Herbots. Bob van der Houven voorzag Stitch van zijn bijzondere stemgeluid en is in zowel de Nederlandse als Vlaamse versie te horen.


De Nederlandse en Vlaamse premières waren in het geval van Lilo & Stitch al snel na de Amerikaanse release van de film. De Belgen konden net een dagje eerder dan de Nederlanders de film bewonderen. De film ging namelijk op woensdag 26 juni 2002 in België in première en in Nederland op 27 juni 2002. In 2003 volgde de eerste release op videoband en DVD. Hierbij verscheen de videoband in originele taal met Nederlandse ondertiteling en voor Nederland met de Nederlands gesproken versie en voor België uiteraard met de Vlaamstalige versie. Een dubbeldisc uitvoering van de DVD, met extra bonusmateriaal kwam in 2005 op de markt, ter gelegenheid van het verschijnen van het vervolgdeel Lilo & Stitch 2: Stitch heeft een tic. In 2014 konden fans van de film voor het eerst een Blu-Ray disc met de film in huis halen. En met de komst van Disney+ is het eveneens mogelijk om de film te streamen.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Lilo en Stitch op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)