Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Chicken Little

september 30, 2021 411

Na het tegenvallende succes van Paniek op de Prairie, werd er gekozen voor de nog redelijk nieuwe computeranimatie. Eerder werd al Dinosaur gemaakt die grotendeels uit computeranimatie bestond, in combinatie met echte filmbeelden, maar Chicken Little werd de eerste volledige met de computer geanimeerde animatiefilm uit de Walt Disney Animation Studios.


De jonge soms onhandige en nerveuze kip Chicken Little veroorzaakt grote paniek wanneer hij denkt dat de hemel naar beneden komt vallen. Hij probeert er alles om te doen om zijn reputatie te herstellen, en net als dit lijkt te lukken valt er een echt stukje hemel naar beneden op zijn hoofd. Samen met Malle Abby probeert hij er alles aan te doen om de wereld te redden van de vallende hemel, zonder opnieuw voor grote paniek te zorgen.


De in 2005 verschenen computeranimatie is gebaseerd op een Europese volksvertelling met de naam Henny Penny, welke in Amerika beter bekend is onder de naam Chicken Little. Het is overigens niet de eerste film die uit de Disney Studio’s komen met dit fabel als basis. Eveneens met de titel Chicken Little produceerde Disney namelijk al een speciale korte animatiefilm, welke op 17 december 1943 voor het eerst te zien was. Tijdens de productie, die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog, was het in eerste instantie de bedoeling om verwijzing in de film te verwerken, zoals een vos die het boek Mein Kampf leest en het gebruik van hakenkruizen. Echter werd besloten om dit niet in de uiteindelijke film te verwerken, zodat de film ook na de oorlogsperiode gedraaid zou kunnen worden.


Zo’n 60 jaar later kwam Disney dus opnieuw met een film rond het verhaal van Chicken Little. Ditmaal werd gekozen voor het gebruik van computeranimatie. De Walt Disney Animation Studios hadden nog niet eerder een volledige film gemaakt met het gebruik van deze animatietechniek. In de eerder verschenen film Dinosaur werd namelijk ook gebruik gemaakt van echte filmbeelden, die in de film verwerkt werden. De eerdere handgetekende animatiefilms waren niet het succes waar Disney op gehoopt had, terwijl de Pixar films een ongekende populariteit kende, zorgde er mogelijk voor dat Disney besloot om af te stappen van de gebruikelijk handgetekende animatiefilms, in ieder geval tot De Prinses en de Kikker. Ondanks dat er niet met de hand getekend werd zoals voorheen, werd de techniek van het gebruik van animatie wel zoveel mogelijk gedaan met de oude manier in het achterhoofd. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de flexibiliteit en beweegbaarheid van cartoonfiguren.


Voor de cast van de film werd een blik met bekende acteurs opengetrokken, waaronder Zach Braff, Joan Cusack, Patrick Stewart en Amy Sedaris. Ook voor de filmmuziek werd hulp ingeroepen van bekende namen. Zo verzorgde John Debney, die eerder al voor Disney Keizer Kuzco van muziek voorzag en daarnaast vele andere bekende films op zijn CV heeft staan, de filmmuziek voor Chicken Little. Daarnaast werden er, ongebruikelijk voor Disney Classics, covers van bekende liedjes van onder andere Elton John, The Beatles, Carole King en The Spice Girls in de film verwerkt.

De film die geregisseerd werd door Mark Dindal, eveneens regisseur van Keizer Kuzco, ging in Amerika op 4 november 2005 draaien in de bioscopen. Het was al uniek dat het de eerste volledig door Disney geproduceerde computeranimatiefilm was, maar daarbij was het ook de eerste film die in Disney Digital 3D verscheen. Deze speciale variant was in Amerika in zo’n 100 bioscopen te zien. Op 9 november 2005 kon de Belgische bioscoopbezoeker de film gaan zien, gevolgd door de Nederlandse bezoekers op 16 november 2005. Uiteraard verscheen de film in beide landen in de eigen taal. Zo hoorden de Vlaamse kijkers Staf Coppens, Natalia, Bart De Pauw en Sofie Van Moll. De Nederlanders daarentegen luisterden naar de stemmen van ondermeer Pepijn Gunneweg, Edwin Rutten, Paul van Gorcum en Jon van Eerd.


Ondanks dat de film een sterrencast had, zowel in de originele Engelse taal als in de Vlaamse en Nederlandse versie en Disney er alles aan gedaan had om de film tot een groot succes te maken, viel de film niet zo in de smaak bij de meeste kijkers. Veel vonden de film maar van matig niveau, zeker in vergelijking met de Pixar films. Desondanks scoorde de film wel hoog in het openingsweekend, waarbij de opbrengst voor het eerst vergelijkbaar was met de eerdere kaskraker De Leeuwenkoning, echter in vergelijking met de in diezelfde periode uitgebrachte computeranimatiefilms was het niet zo hoog als de andere films. Al met al een twijfelachtig succes dus.


Chicken Little verscheen voor het eerst op 22 maart 2006 in de winkels. Aangezien de tijd van de videoband praktisch zo goed als voorbij was, werd de film enkel uitgebracht op DVD en is hiermee de eerste Disney Classic die nooit op VHS is verschenen in Nederland en België. Met de ontwikkeling van de digitale filmdragers kwam kort daarna de introductie van de eerste Disneyfilms op Blu-Ray. Samen met Eight Below, Sky High en The Wild, was Chicken Little één van de eerste Disneyfilms die op 21 maart 2007 te koop was op dit nieuwe schijfje. Hiermee was de film eveneens de eerste Disney Classic die in Nederland en België op Blu-Ray verscheen. Verder is de film natuurlijk ook te streamen via Disney+.


Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)