Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dombo

december 22, 2020 2641
De vierde klassieker in de rij is natuurlijk Dombo. Het verhaal over een pasgeboren olifantje wat gepest wordt voor zijn veel te grote oren. Uiteindelijk leert hij de verborgen kracht van zijn oren kennen door zijn beste vriend Timmie. Hierdoor vindt Dombo zijn zelfvertrouwen helemaal terug.

In de voorafgaande jaren leverde Disney Fantasia en Pinokkio op. Beide waren films waarbij de productiekosten hoog waren opgelopen. Vanwege de beperkte inkomsten van de Europese en Aziatische markt, koos Walt voor het verhaal van Dombo. Het was een helder verhaal met duidelijk gevormde personages. Hierdoor was het scenario vlug gemaakt en vlotte ook het animatieproces erg goed. Daarbij was de film met een speelduur van 64 minuten ook een stukje korter dan eerdere films. Het totaal aan productiekosten was 'slechts' 812.000 Dollar. Op deze manier won Disney extra inkomsten die gespendeerd werden aan de ontwikkeling van de latere films.


Ondanks dat Dombo, die op 23 oktober 1941 in de bioscoopzalen te zien was, in alle opzichten een tussendoortje leek, werd de film goed ontvangen. De vele liedjes bleven ook niet onopgemerkt. Zo sleepte Dombo namelijk een Academy Award binnen voor Best Score en werd het liedje Baby Mine genomineerd voor een award. Toen Walt in 1955 de film vertoonde in zijn Disneyland tv-show, vertelde hij dat dit zijn eigen favoriete film was die hij had geproduceerd.


Het is de eind juli 1951 wanneer Dombo neerstrijkt in de Nederlandse bioscopen. In België had de première van de film al eerder plaatsgevonden te Brussel in 1948. Bioscoopbezoekers werden naast Dombo, ook getrakteerd op een tweede film getiteld Walt Disney's Geheim (The Reluctant Dragon). In 1949 werd begonnen aan de Nederlandse nasynchronisatie van Dombo. Zoals gewoonlijk was Cruys Voorbergh verantwoordelijk voor de vertaling en regie, maar hij sprak zelf ook de stem van de ooievaar en een kraai in. Normaliter staat Disney er bekend om, om met enige regelmaat de originele Nederlandse geluidsband te vernieuwen. Dombo heeft echter nog steeds zijn oorspronkelijke Nederlandse nasynchronisatie. Dit is dan ook één van de weinige klassiekers die dit nog heeft.


In de jaren '80 vloog Dombo de woonkamers van Nederland binnen met de eerste VHS te huur in de videotheek. De eerste koopvideo liet nog op zich wachten tot 1991. Gelijk met de eerste DVD-release verscheen tevens een heruitgave op VHS. Dit gebeurde opnieuw in 2001 toen de film voor de laatste keer opnieuw werd uitgebracht op VHS.


Vlak voor het nieuwe millennium brengt Warner Home Video de eerste DVD-uitgave. Het betreft een release van de film zonder bonusmateriaal. Twee jaar later brengt Disney zelf de DVD opnieuw uit, hierbij is het beeld opgepoetst en is er bonusmateriaal toegevoegd. In 2007 volgt een Special Edition uitgave van de DVD met een vernieuwde cover, echter blijft de inhoud van het schijfje exact gelijk aan de voorgaande uitgave. Na een nieuwe restauratie van de film volgt een andere Special Edition uitgave met nieuw bonusmateriaal in 2010.


In hetzelfde jaar als de meest recente DVD-uitgave, 2010, bracht Disney ook de film Dombo voor het eerst uit in High Definition. Verder is het ook mogelijk om de film te streamen via Disney+.


Verzamel je Disney films op DVD of Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Dumbo op DVD of Blu-ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, Disneyinfo.nl, Allesoverfilm.nl, Jeugdsentimentportaal.wordpress.com en Delpher.nl
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Laagste prijs kalender