Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Walt Disney op bezoek in Nederland

januari 30, 2021 815

Deze zomer is het 70 jaar geleden dat Walt Disney Nederland bezocht. Samen met zijn vrouw Lillian en hun dochters Diane en Sharon Disney kwam hij, op 29 juni 1951, op Schiphol aan vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Walt was in het Verenigd Koninkrijk geweest om de filmstudio’s te bezoeken waar de opnames van zijn eerste volledige live-action film Treasure Island hadden plaatsgevonden. Hier waren ondertussen alweer nieuwe opnames gestart voor een volgende live-action film. Onder grote belangstelling van de pers werd Walt met zijn gezin verwelkomd op Nederlandse bodem door Annie Almekinders, die een bos bloemen aan hem overhandigde. Annie is de Nederlandse stem van Alice in de tekenfilm Alice in Wonderland. Daarnaast waren er diverse medewerkers van de Polygoon-Profilti Studio’s en RKO Radio Films.


Onmiddellijk na zijn aankomst hield Walt een persconferentie in het restaurant van Schiphol. Hier vertelde hij dat hij in Nederland was om samen met zijn vrouw en dochters ‘Holland’ te ontdekken. Daarnaast stond er ook een kort werkbezoek gepland. Walt zou, samen met Sharon, een kijkje nemen bij de Polygoon-Profilti Studio’s, die de opnames verzorgden voor de Nederlandse stemmen voor de Disneyfilms. Op dat moment werd er gewerkt aan de geluidsopnames van Alice in Wonderland, die later dat jaar in de Nederlandse bioscopen vertoond zou worden.


Tijdens zijn bezoek aan de Polygoon-Profilti Studio’s werden Walt en Sharon Disney rondgeleid door de medewerkers die hem uitlegden hoe de Nederlandse geluidsopnames gedaan werden. Onder andere directeur Cees Roem, Otto Krooshof, geluidsingenieur en Wim Sips, chef techniek waren aanwezig om Walt te voorzien van de nodige informatie over de werkwijze. Verder was Louis L. Lioni bij de rondleiding. Hij was destijds directeur bij RKO Radio Films, de distributeur van de Disneyfilms.


Walt kreeg ook al een voorproefje van de Nederlandse werkkopie van Alice in Wonderland, die in productie was onder regie van Cruys Voorbergh. Ook al verstond Walt niets van het Nederlands, toch was hij zeer te spreken over de kwaliteit van de opnames en roemde Cruys Voorbergh en de Polygoon-Profilti Studio’s. De stemmen pasten goed bij de filmpersonages en hun gedragingen. Het kwaliteitsniveau was volgens Disney erg hoog en op hetzelfde niveau van de Amerikaanse geluidsopnames. Hij begreep goed waarom Nederland één van de weinige landen was waar de opnames van de stemmen in eigen land gedaan werden.


Tijdens Walts werkbezoek waren zijn vrouw Lillian en dochter Diane gaan winkelen. Eigenlijk zou het bezoek een half uur duren, maar Walt was zo geïnteresseerd, dat hij wel meer dan een uur rondkeek bij de Polygoon-Profilti Studio’s. Lillian wachtte daarom ongeduldig met haar dochter op haar man en andere dochter. Uiteindelijk riep ze uit de auto “Pap, schiet op, we moeten ook nog naar Delft.”, aldus een verslaggever uit de krant destijds.


Op 3 juli 1951 zette de familie Disney hun reis voort. Per vliegtuig vertrokken ze naar Denemarken. Hun aankomst op het vliegveld van Kopenhagen ging uiteraard ook niet zonder de nodige aandacht voorbij. In Denemarken bezocht Walt onder andere het pretpark Tivoli. Dit pretpark zou hij overigens meerdere malen bezoeken als inspiratie voor zijn eigen Disneyland. Na hun verblijf in Denemarken bezochten de Disneys ook nog Parijs. Walt vloog van daaruit weer terug naar het Verenigd Koninkrijk om aanwezig te zijn bij werkzaamheden in de filmstudio's aldaar.


Voor dit artikel hebben we dankbaar gebruik mogen maken van foto’s van Cinecentrum-Hilversum.nl. Overige bronnen: Nationaal Archief, Leiden.courant.nu, Delpher.nl en Filmcentralen.dk

Beoordeel dit item
(0 stemmen)