Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Disneyland Resort

maart 25, 2021 1257

Disneyland Resort in Anaheim, Californië, is het allereerste Disney-resort. Het resort herbergt twee themaparken, drie hotels en een winkel- en entertainmentgebied.

Walt Disney kwam op het idee een klein park te bouwen met themagebieden en een boottocht, het park zou eerst Mickey Mouse park heten. Om ideeën op te doen, bezocht Walt verschillende attractieparken in de wereld. Het Deense pretpark Tivoli Gardens zorgde onder andere voor inspiratie. Uiteindelijk bedacht Walt een concept dat veel groter werd, dan zijn oorspronkelijke idee. De volgende stap was het zoeken van een geschikte locatie. Deze werd, zoals we nu weten, gevonden in Anaheim, in de staat Californië. De bouw startte op 16 juli 1954 en kostte 17 miljoen dollar.

{/gallery}

Het originele Disneyland themapark werd geopend op 17 juli 1955, maar het merendeel van het aanliggende land was niet in handen van Disney.
De openingsdag liep niet helemaal zoals Walt had gehoopt. De werkzaamheden waren op het nippertje afgerond voor de opening, echter met hier en daar wat concessies. Hierdoor ontstond er, door de enorme hitte die dag, een tekort aan water. Er was een gaslek in Adventureland en er waren meer mensen in het park dan de bedoeling was. Dit kwam doordat er valse tickets in omloop waren. De dag nadien, 18 juli, opende het park voor het grote publiek en waren er zo'n 50.000 bezoekers die konden genieten van de 20 attracties die het park toen telde.

Deze attracties kon je ontdekken bij de opening van het park: King Arthur Carrousel, Peter Pan’s Flight, Mad Tea Party, Mr. Toad’s Wild Ride, Canal Boats of the World (nu: Storybook Land Canal Boats), Snow White’s Adventures, Autopia, Space Station X-1 (gesloten in 1960), Santa Fe and Disneyland Railroad (sinds 1974 Disneyland Railroad), Circarama (gesloten in 1997), Horse-drawn Streetcars, Fire Wagon, Main Street Cinema, Surreys (vervangen door Main Street Vehicles), Jungle Cruise, Stage Coach (gesloten in 1959), Mule Pack (gesloten in 1973), Mark Twain Riverboat, Penny Arcade en de Golden Horseshoe Revue (in 1986 vervangen voor een nieuwe show).In 1959 bracht de koning van België een bezoek aan het eerste Disney park, je kan meer lezen hierover op deze pagina.

In de jaren '90 kwam Disney met plannen om uit te breiden. In 2001 werd Disneyland meer dan alleen een pretpark met de opening van Downtown Disney in januari en een tweede park, Disney's California Adventure, op 8 februari. Sindsdien wordt de naam Disneyland Resort gebruikt. Het terrein waar Disney's California Adventure gebouwd is, was voorheen de parkeerplaats van Disneyland Park, deze werd vervangen door parkeergarages waardoor er extra plaats vrij kwam. Er werd gekozen om een park naast Disneyland Park te bouwen met als thema het beste van Californië. Het plan en de ideeën waren grotendeels afkomstig van Disney-topman Michael Eisner. Echter, door forse financiële tegenslagen na de opening van Disneyland Paris werd, om een nieuwe domper te voorkomen, het attractiepark zo goedkoop mogelijk gerealiseerd. Hierdoor werden diverse 'standaard' attracties gebouwd zoals een zweefmolen en wildemuis-achtbaan. Dit leverde het park veel negatieve kritiek op. Zo werd er onder andere gezegd dat het park niet Disney-waardig was, door gebrek aan originaliteit en detail die iedereen gewend was. Attracties van het eerste uur waren onder meer: California Screamin', Soarin' Over California en Grizzly River Run. Vanwege de negatieve reacties op het park, heeft het park een groot aantal veranderingen meegemaakt sinds de opening in 2001.

In 2010 was er een kleine naamswijzinging, het park heet tegenwoordig Disney California Adventure. In 2012 opende op een volledig nieuw themagebied onder de naam Cars Land, dat bestaat uit meerdere attracties waaronder de blikvanger Radiator Springs Racers.


Afbeelding
Tevens werd in datzelfde jaar de entree van het park opnieuw uitgewerkt met Buena Vista Street als resultaat. In 2016 werd bekend gemaakt dat The Twilight Zone Tower of Terror gesloten zou worden. Op 2 januari 2017 maakte het de laatste rit om daarna omgebouwd te worden naar de attractie Guardians of the Galaxy - Mission: Breakout!. Pleasure Island werd in 2018 heropend als Pixar Pier en Paradise Gardens Park.

Downtown Disney is een outdoor winkel- en entertainmentcentrum dat de twee themaparken van Disneyland Resort met zijn drie ressorthotels verbindt. Het gebied heeft verschillende restaurants en winkels die gedeeltelijk door Disney worden uitgebaat. De World of Disney winkel, die voor een groot deel onder het Grand California Hotel loopt, is er hier een voorbeeld van. In 2017 waren er plannen om een vierde hotel te bouwen, in de zomer van 2018 werden verschillende locaties gesloten voor de bouw op deze plaats maar door discussies met de stad over de subsidies werd de bouw van het hotel in oktober 2018 geannuleerd. Daarna zijn Earl of Sandwich en Starbucks dan heropend. Na een aantal jaren leegstand kondigde Disney aan dat de voormalige Rainforest Café-locatie de thuisbasis zou worden van de Star Wars Trading Post, een winkel die Star Wars: Galaxy's Edge-merchandise verkoopt. Deze werd op 19 februari 2021 geopend.

In maart 2021 stelt Disney plannen voor een grote uitreding met nieuwe attracties, winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Je kan deze plannen hier bekijken.

Momenteel bestaat Disneyland Resort uit:
• Disneyland, een themapark, geopend op 17 juli 1955
• Disney California Adventure, een themapark, geopend in 2001
Disneyland Hotel
Disney's Grand Californian Hotel & Spa
Disney's Paradise Pier Hotel
• Downtown Disney District, een winkel- en entertainmentgebied

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op woensdag 14 april 2021 08:49