Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Terug naar 1959: Koninklijk bezoek in Disneyland

maart 20, 2021 377

Wie al eens in zijn leven een Disney park bezocht heeft, moet haast wel iemand van koninklijke komaf gezien hebben. Er zijn ondertussen zoveel Disney prinsessen, prinsen, koningen en koninginnen, dat je ze haast niet kunt missen. Maar soms kan het zomaar voorkomen dat je een echte royalty tegen het lijf loopt. Zoals de bezoekers van Disneyland op 20 mei 1959.


Niemand minder dan Koning Boudewijn I van België bezocht toen namelijk het Amerikaanse pretpark. De Belgische koning was op reis, onder andere door Californië, waar hij de 19e mei al een bezoek bracht aan de MGM filmstudio’s in Hollywood. Hier ontmoette hij al grote namen zoals Gina Lollobrigida, Frank Sinatra en Gary Cooper. En als je dan toch in de buurt bent, dan ben je natuurlijk gek als je ook niet even Disneyland bezoekt.


Het park was nog vrij nieuw, het bestond toen namelijk bijna vier jaar. Een voordeel voor de bezoekers was natuurlijk dat in de beginjaren Walt Disney zelf ook regelmatig te vinden was in het park. Uiteraard werd hoog bezoek door hemzelf hoogstpersoonlijk ontvangen en rondgeleid. 


Verder maakten Walt en Koning Boudewijn een tochtje per radarboot over de Mississippi River in Frontierland, waarbij hij zelf ook even achter het roer mocht staan. En wie aan Walt denkt, denkt ook aan treinen. Dus een ritje met de stoomtrein kon natuurlijk niet ontbreken tijdens een bezoek aan het pretpark. Walt had voor hem een bijzondere plaats in petto, Koning Boudewijn mocht namelijk meerijden op de stookplaats van de locomotief. Samen bezochten Walt en de koning ook nog een show van komiek Wally Boag, Disneylands Golden Horseshoe Revue, waarbij Wally na de show nog even aan Koning Boudewijn werd voorgesteld.


In 1959 was de film Third Man on the Mountain te zien in de Amerikaanse bioscopen. Tijdens het draaien van de film in Zwitserland was Walt erg gefascineerd door de Matterhorn. Hij haalde daaruit de inspiratie voor een nieuwe attractie, de Matterhorn Bobsleds. Deze atrractie was op het moment van Koning Boudewijns bezoek nog in aanbouw. In de berg waren gaten opengelaten voor de gondels van de Skyway. Volgens een Disney legende vroeg Koning Boudewijn waarom er gaten in de Matterhorn zaten, Walt zou daarop geantwoord hebben: “Because it is a Swiss Mountain!”, hintend op Zwitserse gatenkaas.


Volgens de kranten zou Koning Boudewijn gezegd hebben dat hij het kasteel van Doornroosje veel beter vond dan hetgeen waarin hij woonde in België. Na zich geamuseerd te hebben met Walt en Lillian Disney, zette hij zijn reis verder en vertrok nog diezelfde dag naar San Francisco. Toen zijn reis er uiteindelijk op zat, werd Koning Boudewijn, bij zijn terugkomst in België, onder luid gejuich van de bevolking onthaald.


Van zijn bezoek is ook nog een kleine herinnering te vinden in Disneyland Paris. Indien je ooit eens gedineerd hebt in dit restaurant is de kans groot dat je Koning Boudewijn al eens gepasseerd bent. In de trappenhal naar de bovenverdieping hangen namelijk vele foto's van belangrijke momenten uit het leven van Walt Disney. Daarnaast vind je ook een foto terug in de menukaart, welke diverse foto's met Walt bevat. De foto's van Walt Disney met Koning Boudewijn is natuurlijk een mooie verwijzing tussen Walts leven en de verbinding met België. 


Bronnen: Disney Parks Blog, Delpher.nl en British Pathé

Beoordeel dit item
(0 stemmen)