Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Countdown to the Magic: Een kasteel op rondreis door Europa

maart 10, 2021 2810

Tegenwoordig hebben we de luxe van het internet, wanneer je iets aan een breed publiek bekend wil maken is dat nu heel eenvoudig. Maar hoe doe je dat als je een nieuw attractiepark wilt promoten zonder internet? Simpel, je neemt gewoon het meest iconische deel op tournee door Europa!


Euro Disney moest dé toeristische attractie van Europa worden in 1992. Hiervoor was het uitermate belangrijk dat er een goede reclamecampagne ingezet werd om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te overtuigen dat ze hun vakantie het beste konden spenderen met een bezoekje aan het dan nog te openen Euro Disney Resort. Enkele miljoenen euro's trok Disney daarvoor uit. Een belangrijk onderdeel was de reclametour met de naam En Route pour la Magie. In Nederland werd de campagne gebracht onder de Engelse titel Countdown to the Magic.


Disney Marketing kwam, onder leiding van Tom Elrod, met het idee voor een verplaatsbaar kasteel. Disney Imagineer Tom K. Morris, aan wie we ons prachtige kasteel te danken hebben, was aan de zijlijn betrokken bij dit reclameproject. Met dit verplaatsbare kasteel zouden diverse belangrijke Europese steden worden aangedaan, zodat heel Europa alvast een glimp kon opvangen van de nieuwe magische wereld vlakbij Parijs, die geopend zou worden op 12 april 1992. Daarnaast gaf het tevens aandacht voor de zoektocht naar nieuwe Cast Members, welke via diverse krantenberichten op de hoogte werden gebracht van de sollicitatiemogelijkheden.

Twee berichtjes uit de Nederlandse dagbladen.
In een periode van meerdere maanden voor de opening van het Franse Disney resort was een team van ruim veertig mensen onderweg door Europa met een heus kasteel. En niet zomaar eentje, het was een echte replica van het kasteel uit het nieuwste Disneyland Park. De replica was, met zijn net iets meer dan 20 meter, grofweg de helft kleiner dan het werkelijke kasteel en bestond uit een metalen constructie met een kunststof buitenkant. Het 50-ton wegende kasteel werd in zo’n drie maanden tijd geproduceerd door het Engelse bedrijf Kimpton Walker, wat gespecialiseerd was in decorstukken. Op 9 januari kwam Mickey zelf even naar Londen om het eindresultaat te komen bewonderen.

Mickey is blij met het eindresultaat en is klaar om te beginnen aan de rondreis.
Het piramidevormig metalen frame werd bekleed met een zeventigtal kunststof onderdelen, waarmee het zijn herkenbare vorm kreeg. Alle onderdelen werden vervoerd met een hele karavaan aan trailers. Met behulp van een kraan kon het kasteel vrij eenvoudig opgebouwd of afgebroken worden. Op de onderstaande foto wordt nog hard gewerkt aan de opbouw van het kasteel op het Museumplein in Amsterdam. Hier is het metalen frame aan de binnenzijde nog goed te zien.

Het kasteel in opbouw op het Museumplein te Amsterdam.
Het prachtige bouwwerk was niet gemaakt om enkel als showmodel te dienen, je kon het kasteel ook werkelijk betreden. Binnenin was een filmruimte. Een promotiefilm van bijna een kwartier werd doorlopend vertoond op de 75 videoschermen die waren opgehangen in groepjes van 15 schermen. In de filmruimte, wat in feite een tent was die in het kasteel stond, was plek voor 50 personen. De bezoekers konden uiteraard ook hun favoriete Disney-vrienden zoals Mickey, Minnie en Donald ontmoeten. Aan de buitenzijde van het kasteel was verder een klok bevestigd, die ieder uur luidde. Dat was ook het moment waarop een Disney-personage, al zwaaiend naar de bezoekers, verscheen. Tijdens het verblijf op Expo '92 wordt ook nog gesproken over een aanwezige souvenirwinkel.

De binnenzijde van het kasteel had een filmruimte.
De maandenlange tour trok langs zestien verschillende Europese steden. Toegangstickets werden vaak via de hoofdsponsor Renault of via andere televisie- en radioprogramma's verloot. In januari 1992 vertrokken de trailers vol met onderdelen samen met het hele promotieteam. Als eerste werd het kasteel opgebouwd in het Duitse Leipzig. Na meerdere dagen daar op de Markt te hebben gestaan, werd alles weer ingepakt om verder te reizen. Volgende halte: Amsterdam!

Het kasteel op de Markt in Leipzig.
Het kasteel herrees op 23 januari 1992 op het Museumplein van Amsterdam. Vier dagen lang konden zowel de kleine als grote bezoekers genieten van de feestelijkheden verzorgd door Mickey en zijn vrienden. Tevens toerde ook Euro Disney ambassadrice Sabine Marcon mee. Het kasteel werd op 24 januari 1992 geopend om 12.00 uur voor alle bezoekers. Echter verschenen er in de ochtend al 150 gegadigden voor een baan als Cast Member van het nieuw te openen pretpark. Wie zich in de ochtend meldde voor een sollicitatie in het nabijgelegen Hilton Hotel, kreeg diezelfde middag al te horen of hij was aangenomen. De promotietour werd afgesloten met een vuurwerkshow, voordat de volgende dag alles weer werd ingeladen om verder te reizen.

Het kasteel, hier op het Museumplein, had ook nog enkele tenten naast zich staan.
Het exacte tourprogramma is lastig te herleiden, aangezien niet van iedere plaats (online) nieuwsberichten te vinden zijn. Wel weten we dat na Amsterdam het kasteel enkele steden bij de oosterburen bezocht. In Duitsland bezocht de tour München, Düsseldorf, Keulen, Hamburg, Frankfurt en Berlijn. 

Het kasteel op bezoek in Berlijn.
Op 21 februari is het kasteel van Doornroosje te vinden in Hamburg, op de Deichtorplatz. Het verblijf in deze Duitse Hanzestad werd afgesloten met een korte vuurwerkshow. De honderden toeschouwers konden het 5-minuten durende spektakel van vuurwerk en muziek zeker waarderen, evenals het bezoek dat Mickey aan hun stad had gebracht. De lokale krant plaatste twee berichten, beide met een foto. Op één van deze foto's is de achterkant te zien, waarbij duidelijk is dat het niet een plat decorstuk was, maar er van alle kanten prachtig uitzag. De andere foto die de krant plaatste was van de afsluiting met vuurwerk.

De achterzijde van het kasteel tijdens zijn dagen in Hamburg.
Met een korte vuurwerkshow werd de tour in Hamburg afgesloten.
Na een aantal Duitse steden bezocht te hebben, volgde vermoedelijk Brussel, waarna de tourkaravaan op Brits grondgebied terecht kwam. Het kasteel werd namelijk opgebouwd in Londen, in het Battersea Park om precies te zijn. De opening van de vierdaagse promotieronde in het Verenigd Koninkrijk vond plaats op donderdag 19 maart 1992. Om 12.00 uur mocht Cilla Black, een Britse zangeres en televisiepresentatrice met de grote gouden sleutel het kasteel openen. Cilla Black was één van de actieve voorstanders van de Birthright organisatie. Deze organisatie zet zich in om vrouwen met zwangerschapsproblemen een kans te geven op een gezond kind. Via een wedstrijd maakten vrouwen die een kind kregen met behulp van deze organisatie, een kans om Mickey en het kasteel te bezoeken en ontvingen ze nog een leuk cadeautje. Op vrijdagavond, om kwart voor zeven, lichtte de lucht op boven het kasteel door een prachtige vuurwerkshow. Het kasteel kreeg ook nog koninklijk bezoek. Zaterdags brachten de jonge prinsesjes Beatrice en Eugenie, samen met hun oppas, een bezoekje aan Mickey, Minnie, Goofy en Donald.

Cilla Black mocht, in het bijzijn van Mickey Mouse, het kasteel openen in Londen.
Nadat het kasteel Londen verliet, trok het verder noordwaarts richting Birmingham. Het promotieteam zette zijn kamp op in Birmingham. Van 26 maart tot en met 29 maart 1992 was het kasteel namelijk te gast in Birmingham op Centenary Square voor een vierdaags verblijf. In samenwerking met Kodak, een officiële sponsor van Euro Disney, organiseerde de Evening Mail een fotowedstrijd. Wie het beste de Disney magie wist vast te leggen op een Kodak Gold foto tijdens zijn bezoek aan het kasteel, maakte kans op de hoofdprijs: een 3-daags bezoek aan Euro Disney met een verblijf in Newport Bay Club en vier Kodak Fun camera’s. Daarnaast werden nog 25 andere deelnemers blij gemaakt met eveneens een Kodak Fun camera.

Twee foto's, van niet de beste kwaliteit, van het kasteel in Birmingham.
De derde en laatste stop in het Verenigd Koninkrijk was Manchester. Hier konden bezoekers Mickey een hand komen schudden van 2 tot en met 5 april 1992.

De tour deed op het Europese vasteland ook nog Zürich, Wenen en Milaan aan, voordat op zaterdag 16 mei 1992 de promotietour in Madrid neerstreek. Hier werd het kasteel opgezet in Casa de Campo. Het verblijf in de Spaanse hoofdstad werd mede mogelijk gemaakt door de reisorganisatie El Corte Inglés. Samen met ambassadrice Sabine Marcon openden Mickey, Donald en Goofy het kasteel om twaalf uur ’s middags met honderden kleurrijke ballonnen. Tijdens hun vierdaagse verblijf tot en met dinsdag 19 mei 1992 mocht een vuurwerkspektakel uiteraard niet ontbreken.

Ook in Madrid werd het kasteel druk bezocht.
Nadat de tour vele Europese steden had aangedaan voor een kort bezoek, was er nog één laatste stop, de wereldtentoonstelling in Sevilla. Deze was al gaande sinds 20 april 1992. Het kasteel van Doornroosje was daarom ook de laatste toevoeging aan Expo ’92, zoals de wereldtentoonstelling werd genoemd. Het kasteel werd voor de tour een laatste keer opgebouwd in de tuin van Guadalquivir.

Mickey en Minnie verwelkomen de bezoekers van Expo '92.
Op maandag 25 mei 1992 stond de officiële opening op de planning. Om zes uur in de namiddag kreeg Curro, de mascotte van Expo ’92, de gouden sleutel van het kasteel overhandigd door Mickey, met Sabine Marcon aan zijn zijde. Het verblijf van Euro Disney’s kasteel zou volgens een artikel in het Spaanse dagblad ABCer duren tot 13 september. Uit andere krantenberichten blijkt echter dat het kasteel ook na die datum nog op de wereldtentoonstelling te zien was. Op 21 september staat namelijk het kasteel nog vernoemd op de agenda, na die datum wordt het kasteel niet meer genoemd. Voor het lange verblijf werden nog extra sollicitaties gehouden op 21 mei, Disney zocht namelijk nog extra gastvrouwen, zowel Spaans- als Engelssprekend, voor vertegenwoordiging van Euro Disney op Expo ’92.

Curro ontvangt de gouden sleutel uit handen van Mickey.
Het verblijf op de wereldtentoonstelling verliep overigens niet geheel zonder problemen. Disney moest voor hun verblijf natuurlijk het nodige papierwerk aanleveren aan zowel de organisatie van Expo ’92 als de betrokken Spaanse overheidsinstanties. Op de deadline van 12 juni 1992 waren de papieren niet in orde. Enkele dagen daarna werd besloten dat het kasteel en de souvenirwinkel niet meer open mochten, totdat de papieren in orde waren.

De torenspitsen staken een flink eind boven de boomtoppen uit.
Volgens Dimitri Triadafillidis, verantwoordelijke bij Euro Disney voor de contacten met de Europese pers, zat het probleem bij de Duitstalige certificeringspapieren. Disney had namelijk gekozen om voor de technische certificaten een beroep te doen de Duitse kwaliteitstechnici. Het boekwerk dat afgeleverd werd door de Duitse technici was, uiteraard, in het Duits. Dit had eerder nog niet voor problemen gezorgd bij de bezoeken aan de andere steden, maar in Sevilla kwam de Spaanse bureaucratie om de hoek kijken. Nadat Disney de papieren van het Duits naar het Spaans had laten vertalen, werd na goedkeuring door de Spaanse instanties, het sein gegeven dat het kasteel weer mocht heropenen. Uiteindelijk bleven de kasteeldeuren gesloten van 18 juni tot en met 24 juni 1992, wat vele droevige kindergezichtjes als gevolg had.

Het kasteel kreeg ook bezoek van Disney Imagineers Tim Delaney en Eddie Sotto.
Bronnen: Delpher.nl, ANP.nl, BritishNewspaperArchive.co.uk, IrishMirror.ie, Abendblatt.de, MagicalJourneys.de, ABC.es, LegadoExpoSevilla.org en @TomKMorris, @87DisneyDreamer en @SevillaInsolita op Twitter.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laagste prijs kalender