Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

40 jaar innovatie in EPCOT

september 15, 2022 135
Op 1 oktober 1982 nodigde het Walt Disney World Resort de gasten uit om zich voor te stellen hoe het leven in de 21ste eeuw zou zijn met de opening van EPCOT Center. Dit eerste themapark in zijn soort richtte zich op het tonen van ideeën en technologieën die de wereld nooit eerder had gezien.Moge EPCOT Center vermaken, informeren en inspireren en bovenal een nieuw gevoel van geloof en trots bijbrengen in het vermogen van de mens om een wereld vorm te geven die hoop biedt aan mensen overal." - Officiële inwijding, 24 oktober 1982

Met de bovenstaande woorden zette Disney Voorzitter en CEO Card Walker de erfenis van Walt Disney voort tijdens de officiële inwijding van het park. Een maand durende viering introduceerde de vijf Future World paviljoens van het park en negen World Showcase paviljoens aan gasten van over de hele wereld. Dit duurde drie dagen en de officiële opening vond plaats op 24 oktober 1982.

Nu bekend als EPCOT, inspireert het park nieuwsgierigheid, verbeelding en verwondering door zijn internationale festivals, innovatieve attracties en culturele ervaringen.

Het is de thuisbasis van vier verenigde buurten - World Celebration, World Nature, World Discovery en World Showcase - en het park blijft zich ontwikkelen met de grootste transformatie in zijn geschiedenis die nu gaande is. Zoals Walt Disney ooit zei, EPCOT zal "altijd in een staat van wording zijn," en het park is klaar om zijn volgende 40 jaar in te gaan met geheel nieuwe manieren voor gasten om de magie van mogelijkheden te ervaren.  

Hier is een blik op enkele mijlpalen in de 40-jarige geschiedenis van EPCOT:

1965
15 november – Walt Disney en zijn broer Roy kondigen publiekelijk de plannen voor Walt Disney World Resort aan tijdens een persconferentie in het centrum van Orlando, Fla.

1966
27 oktober – Walt Disney neemt een film op waarin de plannen voor het Florida Project worden geschetst, inclusief details voor Walt Disney World Resort en de Experimental Prototype Community of Tomorrow (EPCOT).

1978
Card Walker, President en CEO van Walt Disney Productions, kondigt de plannen voor EPCOT aan bij de Internationale Kamer van Koophandel en presenteert concepten aan President Jimmy Carter, de hoofdspreker van de ICC.
1979
1 oktober – Na jaren van plannen, begint de constructie van EPCOT.


1982  
24 september – Walt Disney World Cast Members en hun families en vrienden zijn één van de allereerste om het nieuwe themapark te ervaren voordat het opent voor het publiek. Speciale preview dagen geven Cast Members een gevoel van trots en helpen ervoor te zorgen dat het park klaar is voor de gasten die komen.  
1 oktober – EPCOT opent met vijf Future World-paviljoens - Spaceship Earth, Universe of Energy, World of Motion, Journey Into Imagination en The Land - en negen World Showcase-paviljoens die Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vertegenwoordigen.
"Carnival de Lumiere" debuteert als de eerste nachtelijke vuurwerkshow van het pretpark, die in 1983 wordt vervangen door "A New World Fantasy" en in 1984 door "Laserphonic Fantasy".
24 oktober – EPCOT wordt officieel ingewijd door Card Walker, voorzitter en CEO van Walt Disney Productions.
Een nieuwe vier mijl lange uitbreiding van het Walt Disney World Monorail Systeem wordt geopend en strekt zich uit van het Ticket en Transportation Center tot EPCOT.

1983  
1 oktober – Op de eenjarige verjaardag van het park maakt Horizons (nu MISSION: Space) zijn debuut in Future World. Met een uniek attractiesysteem geeft de attractie gasten een kijkje in de toekomst.
5 maart – De attractie Journey into Imagination (nu Journey into Imagination met Figment) gaat open.

1984 
7 september – EPCOT World Showcase breidt uit met de opening van het Marokko Paviljoen.
3 juni – Het Frankrijk paviljoen in World Showcase opent zijn tweede restaurant, Bistro de Paris. 1985
24 september – Lotus Blossom Café opent, het eerste van twee nieuwe restaurants in het China paviljoen.
31 augustus – "Skyleidoscope" debuteert in de lagune van World Showcase. Het dagspektakel bestaat uit 70 vliegende, zwemmende en varende schepen, kleurrijke slingers en vuurwerk overdag.
23 oktober – Het tafelrestaurant Nine Dragons Restaurant van het China paviljoen begint met het bedienen van de gasten.

 
1986  
15 januari – De Living Seas (nu The Seas with Nemo & Friends) gaat open. Middelpunt van het paviljoen is een aquarium van 21,5 miljoen liter - destijds het grootste ter wereld - met meer dan 200 soorten zeedieren.
12 september – De 3D-film "Captain EO" gaat in première in het Magic Eye Theater in het Journey Into Imagination-paviljoen.

1987
Het EPCOT Daredevil Circus Spectacular wordt geopend in Future World. Met de bijnaam "The Greatest Show in Space", bevat het een verscheidenheid aan waaghalzerige circusacts die worden uitgevoerd in en boven het CommuniCore-gebied van het park.

1988
30 januari – "IllumiNations', een nieuw avondspektakel, gaat in première. De nieuwe show bevat voor het eerst de paviljoens van World Showcase met randverlichting en speciale projectie-effecten.
3 juni – World Showcase breidt uit met de opening van het Noorwegen paviljoen dat Maelstrom introduceert, waar gasten aan boord gaan van Vikingboten om de natuurlijke schoonheid, tradities en moderne steden van het land te ontdekken.

1989
19 oktober – Wonders of Life paviljoen opent in Future World. Onder een reusachtige gouden koepel bieden drie humoristische attracties een leuke kijk op gezondheid en fitness. Het paviljoen bevat ook ultramoderne, praktische activiteiten, live comedyshows en een fast-casual restaurant.  

1990
November – De eerste fase van het EPCOT Resort Area opent met het debuut van Disney's Yacht Club Resort (5 november) en Disney's Beach Club Resort (19 november). Het jaar daarop volgen het Walt Disney World Swan Hotel (13 januari) en het Walt Disney World Dolphin Hotel (4 juni). Allemaal op loopafstand van het themapark, breidt de verzameling resorts de verblijfs- en congresmogelijkheden aanzienlijk uit.


1994  
29 april – Het EPCOT International Flower & Garden Festival gaat van start.
1 juli – Het paviljoen Innoventions vervangt Communicore, met interactieve tentoonstellingen en demonstraties van opkomende technologieën.
21 november – "Honey, I Shrunk the Audience", een levendig interactief 3D-avontuur, opent in het Journey Into Imagination-paviljoen ter vervanging van "Captain EO".
25 november – De Candlelight Processional verhuist van Magic Kingdom naar EPCOT, waar deze sinds 1971 werd opgevoerd. Met de verhuizing naar het America Gardens Theater kon de show worden uitgebreid naar meerdere avondvoorstellingen tijdens het vakantieseizoen.

1995  
21 januari – "Circle of Life: An Environmental Fable" debuteert in The Land. De 20 minuten durende 70mm film toont Simba, Timon en Pumba in een verhaal over het belang van respect voor de natuurlijke omgeving.
15 september – Ellen's Energy Adventure verschijnt, met een nieuwe verhaallijn en humor in wat voorheen Universe of Energy was.
 
1996  
28 september – Het eerste jaarlijkse EPCOT International Food & Wine Festival maakt zijn debuut.

1999
17 maart – Test Track opent in Future World. De eerste sensatie-attractie van het park neemt de gasten mee in opwindende bochten in een testvoertuig.
1 oktober – De Millennium Celebration begint in EPCOT. Het 15 maanden durende evenement markeert het debuut van het populaire avondspektakel, "IllumiNations: Reflections of Earth", dat 20 jaar zal duren. Ook nieuw is Millennium Village - dat de culturele prestaties van 25 landen viert - en de Tapestry of Nations parade. De viering brengt ook pin trading op de voorgrond voor Disney verzamelaars overal.


2000
1 oktober – De Art of Disney winkel opent in Future World en verkoopt Disney kunstwerken, prenten en andere verzamelobjecten.

2003 
15 augustus – Missie: SPACE opent in Future World. De attractie neemt gasten mee op een gesimuleerde trainingsruimtevlucht naar Mars.

2004  
16 november – Turtle Talk with Crush opent in The Living Seas. De eerste attractie in zijn soort laat Crush uit Disney-Pixar's "Finding Nemo" met gasten praten, terwijl hij over mensen leert en zijn verhalen over het leven in de oceaan deelt.

2005  
5 mei – Soarin' opent in The Land en neemt gasten mee op een adembenemend luchtavontuur over iconische locaties in Californië.

2006 
1 oktober – "The Year of a Million Dreams" begint. Doorheen EPCOT en de andere Walt Disney World themaparken verrassen Dream Squads duizenden gasten met een scala aan prijzen, van speciale toegang tot attracties en merchandise tot Disney vakanties. 
26 november – Het Living Seas paviljoen wordt omgevormd tot The Seas with Nemo and Friends paviljoen. De officiële inwijding vindt plaats op 24 januari 2007.

2007
6 april – Gran Fiesta Tour Starring The Three Caballeros opent in het Mexico paviljoen. Een re-imagining van de openingsdag van de boottocht El Río del Tiempo (River of Time), de bijgewerkte attractie toont Donald Duck, José Carioca en Panchito Pistoles van Walt Disney's film "Saludos Amigos" uit 1942.
25 april – Het Project Tomorrow: Inventing the Wonders of the Future tentoonstelling opent in Spaceship Earth. De reeks tentoonstellingen toont vooruitgang in geneeskunde, technologie en energiebeheer.


1 oktober – De 25e verjaardag van EPCOT wordt gemarkeerd door een herinwijdingsceremonie en een galerij met memorabilia uit de geschiedenis van het park.
2008 
15 februari – Na uitgebreide renovaties heropent Spaceship Earth met een uitgebreide verhaallijn. Het nieuwe verhaal volgt de geschiedenis van de menselijke innovatie van de prehistorie tot de 21e eeuw.

2009 
28 januari – De interactieve attractie Kim Possible World Showcase Adventure  opent. Gasten transformeren in geheime agenten als onderdeel van Team Possible om de wereld te redden via de Disney Play! App op mobiele apparaten. De speurtochtachtige ervaring heeft interactie met zeven World Showcase paviljoens.

2010 
2 juli – De 3-D film “Captain EO” keert terug naar Future World.

2011
4 april – House of Good Fortune merchandise locatie opent in het China paviljoen. De nieuwe winkel verkoopt authentieke Chinese koopwaar.

2012
23 juni – Phineas & Ferb: Agent P's World Showcase Adventure opent, ter vervanging van Kim Possible World Showcase Adventure. De nieuwe zoektocht neemt gasten mee op avontuur met Agent P om aanwijzingen op te lossen en de kwade plannen van Dr. Doofenshmirtz te dwarsbomen.
6 december – Test Track - Presented by Chevrolet heropent. In deze vernieuwde attractie kunnen gasten hun eigen voertuigen ontwerpen voordat ze een spannende testrit maken.

2013
30 mei – L'Artisan des Glaces Ice Cream winkel opent in het Frankrijk paviljoen. De winkel maakt zijn eigen ijs.

2014
20 januari – Spice Road Table opent in het Marokko paviljoen. Geïnspireerd door de terrasjes in het Middellandse Zeegebied serveert het restaurant kleine gerechten, speciale wijnen en aperitieven uit de regio.

2016
17 juni – Soarin' Around the World debuteert in The Land. De vernieuwde attractie neemt gasten mee op een vlucht hoog boven de vele natuurlijke en door de mens gemaakte wonderen van de wereld.
21 juni – Frozen Ever After opent in het Noorwegen paviljoen, ter vervanging van Maelstrom. De attractie neemt gasten mee op een boottocht door het koninkrijk Arendelle. Samen met de ride-through attractie opent Royal Sommerhus, waar koningin Elsa en prinses Anna gasten ontmoeten in een charmante hut.
Nieuwe eindejaarsdecoraties zijn te vinden in het hele themapark als onderdeel van wat nu het EPCOT International Festival of the Holidays is.2018
12 januari – Het EPCOT International Festival of the Arts gaat van start en breidt het festivalaanbod van het park uit tot alle vier de seizoenen.

2019
25 augustus – De historische meerjarige transformatie van EPCOT wordt aangekondigd op D23 Expo 2019.
1 oktober – Het avondspektakel “EPCOT Forever” maakt zijn debuut in World Showcase Lagoon, en vervangt “Illuminations: Reflections of Earth.”
1 oktober – "Walt Disney Imagineering presents de EPCOT Experience" opent, met een voorproefje van attracties die komen als onderdeel van de meerjarige transformatie van het themapark.
5 juli – Takumi-Tei opent in het Japan paviljoen. Het tafelrestaurant is gespecialiseerd in wagyu rundvlees, sushi en cocktails.

2020
17 januari – Drie nieuwe films debuteren in de World Showcase. "Awesome Planet' debuteert in het Harvest Theater in The Land. De nieuwe film toont de schoonheid en diversiteit van onze planeet. "Beauty and the Beast Sing-Along" gaat in première in Palais du Cinema in het Frankrijk paviljoen. De nieuwe film geeft een nieuwe draai aan de klassieke Disney film. "Canada Far and Wide in Circle-Vision 360" gaat in première in het Canada-paviljoen, met een update van de O Canada! Circle-Vision 360 film.
 19 februari – Regal Eagle Smokehouse: Craft Drafts and Barbecue opent in The American Adventure paviljoen. Het fast-casual restaurant serveert klassieke Amerikaanse backyard barbecue en home-style craft brews.  
22 december – Een transformatie van de hoofdingang wordt voltooid met de onthulling van een nieuwe fontein, geïnspireerd op een fontein die oorspronkelijk bij de opening van het themapark in 1982 werd geplaatst.  

2021
15 september – Creations Shop opent in World Celebration. De nieuwe flagship store beschikt over unieke merchandise gewijd aan EPCOT, evenals andere Walt Disney World collectibles.
20 september – Space 220 opent in het Mission: SPACE paviljoen. Het nieuwe restaurant geeft gasten de kans te genieten van een maaltijd tussen de sterren, na een gesimuleerde vlucht 220 mijl boven het aardoppervlak.
1 oktober – De viering van de 50ste verjaardag van Walt Disney World begint met nieuwe ervaringen in alle vier de themaparken. Ter ere van de viering verandert Spaceship Earth 's avonds in een spectaculaire Beacon of Magic, terwijl het de hemel verlicht met schitterende kleuren. Als onderdeel van de parktransformatie voegen drie nieuwe gebieden - World Celebration, World Discovery en World Nature - zich bij World Showcase als de geografische gebieden die deel uitmaken van EPCOT.
1 oktober – Het uitgebreide Frankrijk paviljoen opent met Remy's Ratatouille Adventure, een nieuwe ride-through 4D ervaring geïnspireerd door Disney-Pixar's "Ratatouille." Een nieuw restaurant, La Crêperie de Paris, biedt gasten een heerlijke voorproefje van de Franse keuken.  


 1 oktober – "Harmonious," een nieuw avondspektakel, debuteert met de viering van de 50ste verjaardag. De show viert de manier waarop Disney-muziek mensen over de hele wereld inspireert en bevat een cultureel diverse soundtrack gecoördineerd met spectaculaire visuals en vuurwerk.

2022
27 april – Connections Café and Eatery opent zijn deuren in World Celebration en biedt gasten een nieuwe selectie van internationaal geïnspireerde gerechten.


 27 mei – Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind opent in het Wonders of Xandar paviljoen. De familie thrill coaster heeft talloze primeurs, waaronder de eerste reverse launch ooit op een Disney coaster en  voertuigen die 360 graden draaien. Het is ook één van 's werelds grootste volledig gesloten achtbanen.
 1 oktober – Walt Disney World Resort viert de 40e verjaardag van EPCOT, terwijl het park zijn meerjarige transformatie voortzet.
Beoordeel dit item
(0 stemmen)