Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

21 Disney Topiaries die de kunstvorm naar een hoger niveau tillen

mei 23, 2024 117
Walt Disney kreeg oorspronkelijk het idee om ‘levende’ vorm snoei te creëren toen hij het traditionele vorm snoei-tuinieren in Europa zag. Walt vroeg vervolgens animators en Disneyland-landschapsteams om hun magie te doen – zoals te zien is op een zeldzame Disneyland Resort-foto uit onze archieven.   In 1963 waren er 24 originele Topiaries in het Disneyland-park, waaronder een walsend nijlpaard, een poedel, een varken, beren, olifanten, zeehonden en giraffen. In 1966 werden ze permanent geplant in ‘it’s a small world’.


Door de jaren heen zijn Topiaries zoals Belle en het Beest in Frankrijk nog adembenemender geworden. Tuinbouwteams werken vaak samen met Walt Disney Animation Studio-artiesten en Imagineers om verschillende soorten vormsnoeiontwerpen en -technieken te gebruiken om opvallende personages en scènes uit planten en plantmateriaal te creëren.  


Zoals we hebben gedeeld, is de Topiaries van prinses Tiana bij The American Adventure bij EPCOT een extra speciale creatie die trouw blijft aan de geest en het landschap van New Orleans – zelfs met magnolia's en bloemen die afkomstig zijn uit het gebied. Imagineer Brittany Smith en castlid Antoinette Valentin bestudeerden elk detail van “The Princess and the Frog” van Disney Animation om een handgetekende animatie om te zetten in een 3D-figuur.


Het is het begin van het vormsnoeiproject waarbij schetsen en 3D-modellen een cruciale rol spelen bij het begeleiden van het planningsproces voordat het wordt doorgegeven aan lassers die het frame maken dat uiteindelijk een personage zal worden zoals Anna of Elsa die in Noorwegen werd gevonden.


Veel van de Disney-vormsnoeien die je zullen tegenhouden, zijn gemaakt met een ontwerp genaamd Sphagnum Topiary, dat een frame gebruikt om de figuur vorm te geven. De Lady and the Tramp-vormsnoeibomen in het Italiaanse paviljoen zijn daar perfecte voorbeelden van – gemaakt met veenmos en andere planten.  Net als bij de prachtige vormsnoeibomen van Simba en zijn vrienden in de buurt van The Land Pavilion, is het proces van het creëren van een ‘levend’ meesterwerk versneld door veenmos (een hoogwaardig materiaal uit Nieuw-Zeeland) te gebruiken als basis voor verschillende soorten planten die bij elkaar passen. Kleding, haar en natuurlijk de vachttextuur van Disney-personages!


Er zijn meer dan 70 vormsnoeien op het Flower & Garden Festival. En bij veel van deze meesterwerken kan het maanden duren voordat ze volledig tot bloei komen en klaar zijn voor een show, zoals de vormsnoei van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen in Duitsland.  


Elk jaar proberen Disney-teams nieuwe magie toe te voegen aan de topiaires en 2024 is daarop geen uitzondering.   Voor het eerst schoot Groot, de Flora Colossi uit de ‘Guardians of the Galaxy’-films, wortel in de buurt van Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind in World Discovery.  

Het ontwerp is geïnspireerd op de vermakelijke korte film ‘I Am Groot’ uit Disney+, getiteld Groot Takes a Bath, waarin het sympathieke personage inventief wordt met zijn vormsnoeikrachten.


En bij de ingang van EPCOT vind je nieuwe vormsnoeien met Asha, Valentino en Star uit de Disney-animatiefilm 'Wish'.

Om deze karakters authentiek weer te geven, heeft het team Asha’s vlechten met de hand geweven en lichteffecten voor Star’s hemelstof verwerkt.


Met vormsnoeien van Lumiere en Cogsworth in Frankrijk, hier zijn de rest van de beste foto's van dit jaar van Topiaries van Disney en waar je ze kunt vinden.  
Vormsnoeien van Bambi en zijn vrienden staan bij de World Showcase in de buurt van Refreshment Port en de favorieten Mickey Mouse, Minnie Mouse, Knabbel en Dale en Pluto zijn te zien bij de brug naar de World Showcase bij EPCOT.

Woody en Bo Peep met haar schapen zijn niet te missen vormsnoeien bij World Nature, between Imagination! en het Landpaviljoen. Een fantastische Captain Hook, met Peter Pan en Tick Tock Croc, staat op de World Showcase tussen Groot-Brittannië en Canada, en de ingewikkelde Pumbaa- en Timon-vormsnoeibomen bevinden zich in de buurt van The Land Pavilion.
De heldere en kleurrijke snoei- en bloementorens van Figment begroeten gasten in de World Celebration-tuinen. Een indrukwekkende draak is gepland in het Japan-paviljoen bij de Torii-poort en natuurlijk is de fascinerende vormsnoei van de trollen te vinden in Noorwegen.   


We hopen dat je genoten hebt van deze unieke terugblik op Disney-vormsnoeien – oud en nieuw!   

Er is nog tijd om de vormsnoeien uit 2024 in het verhaal van vandaag op het Flower & Garden Festival te zien en hier is een lijst met waar je alle prachtige vormsnoeien kunt vinden. Het festival loopt tot en met 27 mei.
Beoordeel dit item
(0 stemmen)