Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Serie: Kerst in Disneyland Parijs, een reis vol herinneringen (1)

december 15, 2020 1083
In deze serie delen we kerstherinneringen van en met Imagineers en Castmembers.

Als eerste aan bod: Yves Ben Yeta, Creative Director bij Walt Disney Imagineering.

Wanneer was uw eerste kerst in Disneyland Parijs?
Mijn allereerste kerst in Disneyland Parijs was in 1992. We waren nog maar net bijgekomen van het bouwen en openen van het Park en voor we het wisten werden we meegezogen in de dromerige feeststemming! Wat een zalige herinnering.
Ik herinner mij echter de volgende kerst het allerbest, wij werden gevraagd om een grotere en meer aanwezige boom te creëren.
De metalen constructie was in Florida gemaakt en toen hij was gearriveerd was ik erg onder de indruk van de kolossale dimensies.
Om zeker te zijn en met oog naar de toekomst, zoals altijd gedaan wordt in Disney, maakte de betrokken Imagineer het gigantisch. Vandaag de dag wordt diezelfde basis nog altijd gebruikt.

Ik was verantwoordelijk voor het lichtontwerp van de kerstboom in Parijs.
Dit ontwerp was heel anders als die we nu hebben en schitterde op dezelfde manier als het Sleeping Beauty Castle deed in dit tijd. Er waren weinig kleuren, vooral wit zoals de ster aan de top van de boom. Er was ook geen programmeur te vinden om de lampen te bedienen, er waren er zo veel! Daarom moesten wij oplossingen zoeken om de zaken anders te doen.

Ik ben begonnen met de lichtslingers zoals we allemaal thuis hebben: ze zijn allemaal hetzelfde behalve degene met een klein apparaatje die je toelaat om de lampjes te laten knipperen.
Dat gaf mij het idee om enkel van dit soort lampjes in onze boom te gebruiken, dan hadden we ook geen programmeur nodig. Elk lampje knipperde zelfstandig en op zijn eigen tempo, het zicht hiervan was prachtig!
De ervaring heeft een blijvende indruk op mij gemaakt, je werkt niet elke dag aan een boom van die grootte!
Deze eerste Kerstmissen in Disneyland Parijs waren erg emotioneel voor mij. Alles, of toch bijna alles, wat we deden was nieuw. Als voorbeeld: de versieringen op Main Street U.S.A.
Toen we naar de fabrikant gingen geloofden ze ons amper toen we zeiden hoeveel materiaal we nodig hadden. Ik herinner mij dat het aantal slingers voor enkel het Park gelijk stond aan een retour van Parijs naar Disneyland!

Zoom in (real dimensions: 1203 x 800)De lichtgevende bogen van Main Street U.S.A zijn nog altijd één van de mooiste versieringen in de geschiedenis van Disneyland Parijs. Kan je er nog iets meer over vertellen?
Deze kerstbogen waren geinspireerd op de Italiaanse traditie "Luminari" en hier in Frankrijk gemaakt. Het motief is gelijk aan die van de kerstboom, in het bijzonder het patroon van de sneeuwvlokjes.
De boom werd eerst aangestoken, het ging vervolgens verder via de bogen naar Central Plaza en raakte het Kasteel aan. Zo zorgden de beide kanten van Main Street U.S.A voor 1 magnifieke show.

Nog een leuk project was ''It's a Small World" Celebration.
We noemden het "viering" omdat we merkte dat in deze periode overal ter wereld licht wordt gevierd. In de winter worden de dagen korter, maar tijdens Kerst wordt dit omgedraaid.
Men maakt vreugdevuurtjes of steekt kaarsen aan om zichzelf gerustgesteld te voelen.
In India heet dit ''Diwali'', in Israel is dat "Hannukah". Er is een band in de hele mensheid, of we dit nu leuk vinden of niet. Er is zoveel verdeeldheid, maar wij wilden ons focussen op dat wat ons samenbrengt. Om geen fouten te maken hebben we de culturele vertegenwoordigers benaderd van de betrokken ambassades. Met de verzamelde authentieke informatie heeft de kostuumafdeling een geweldig werk verzet in het maken van alle outfits voor de poppen geinspireerd op hun lokale tradities.
Zoom in (real dimensions: 1200 x 800)
U heeft in vele parken gewerkt, waaronder Tokyo Disneyland. Hoe wordt kerst daar gevierd?
Hoewel het niet hun traditie is wordt Kerst er op een uitzonderlijke manier gevierd. Net zoals in Tokyo stad kun je in Tokyo Disneyland spectactulaire lichtshows bijwonen.
De Japanse bevolking staat dagen in de rij om er zeker van te zijn om de festiviteiten bij te wonen! In Amerika is het ook geweldig. Ik heb een keer kerst in Californië gevierd.
Het meest aparte was het verschil in temperatuur, zo warme kerst was zeker een andere ervaring. De Amerikaanse parken hebben uit dingen die hier zijn gemaakt inspiratie gehaald.
Onze eerste kerst van IJs, blauw en wit, heeft Disneyland Resort geïnspireerd!

Wat raakt je het meest tijdens Kerst in een van de Disney Parken?
Tijdens deze periode ga ik graag vroeg het park in. De zonsopgang is absoluut waanzinnig! De lucht is prachtig en de zon geeft de meest prachtige silhouetten van de gebouwen.
Deze magische momenten leg ik maar al te graag vast.

Er is ook de nostalgische kant. Zoals je weet loop ik soms door het park voor werk, kijkend naar de omgeving en lichten. Als ik tijdens kerst kom, met mijn familie, is de show niet langer de lichtjes en het decor maar het gezicht van mijn kleindochter. Haar twinkelende oogjes en de lichtjes die haar gezicht verlichten... Dat is zo ontroerend en ik zie dan mijn dochter toen ik haar 30 jaar geleden meenam.
Zij beleeft het nu opnieuw, via haar eigen dochter. Het moment van verwondering en nostalgie, en dat is een groot onderdeel van Kerst in Disneyland Parijs.

Wat is het geheim van deze kerstmagie, uniek aan Disneyland Parijs?
Ik zal je een persoonlijke anekdote vertellen.
Enkele jaren geleden toen mijn zoon nog een kleine jongen was stond ik met hem in de rij voor een foto met de kerstman in een winkelcentrum. Hij was erg enthousiast, beetje bij beetje gingen we vooruit. Toen we bijna aan de beurt waren, al meer als een half uur in de rij, zei hij plots: "laten we gaan". Ik wilde blijven, we waren er nu toch al bijna, maar hij bleef aandringen: "Dit is niet de kerstman! Kijk zijn schoenen"
Het kostuum was er maar mijn zoontje had door dat de schoenen er niet bij paste. Dus voor hem was het niet de échte kerstman.
Dit verhaal verklaart mijn aandacht voor detail in het creëren van magie in Disneyland Parijs. Magie is in alle kleine details die alles betekenen. We hebben het geluk om een Park te hebben vol met licht, specifiek in Main Street U.S.A. Zowel de grote lichtslingers als de kleine lichtjes langs de rand van de gebouwen.De lampjes aan het dak zijn discreet maar maken het grote verschil. Zoals ook de schoorstenen en open haarden.
Met het ontwerpen van alle open haarden in de winkels en restaurants wilde de ontwerper een warme en gezellige sfeer creëren. Tijdens de winter, als we bij iemand op bezoek komen en het is koud wordt onze jas aangenomen, warmen we ons op aan de open haard en krijgen we een warme chocomelk aangeboden. Het is een klein detail maar brengt wel de magie van Kerst tot leven.

Wat is uw kerstwens?
Het is voor mij duidelijk, goede gezondheid en deze crisis zo snel mogelijk beëindigen. Terug naar het normale leven en genieten van de kleine dingen. Het zien van je kinderen, vrienden, het knuffelen van je dierbaren en het lopen in het Park. Deze crisis heeft ons geleerd dat we veel dingen voor lief namen. Dingen die voor ons normaal leken maar eigenlijk niet voor lief genomen mogen worden.
We moeten ons concentreren op dat wat écht belangrijk is, te beginnen met.....
Vrolijk Kerstfeest!
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op zaterdag 26 december 2020 10:40

Laagste prijs kalender