Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Haardvuur in Disneyland Paris

december 27, 2020 422
Er gaat niets boven een goed haardvuur om je op te warmen, om bij samen te komen en reikhalzend uit te kijken naar de komst van de Kerstman. In Disneyland Parijs is er geen tekort aan open haarden en elk van hen vertelt een verhaal. Laten we een aantal van hen eens van naderbij bekijken...
MAIN STREET, U.S.A.
In deze straat van rond de eeuwwisseling zijn sommige winkels, zoals de Cable Car Bake Shop of de Market House Deli, wat moderner geworden met een houtkachel, andere zijn trouw gebleven aan de goede oude open haard, zoals in Victoria's Home Style Restaurant of Lilly's Boutique. In Walt's - an American Restaurant - verwijst de open haard in de lounge naar Discoveryland en is het de originele creatie van Imagineer Eddie Sotto. Hij werd geïnspireerd door een open haard die ontworpen werd door Alphonse Mucha, een boegbeeld van de Art Nouveau, en die in de juwelierszaak Fouquet stond in het Carnavalet Museum in Parijs. De keuze van de kunstenaar past perfect in het thema van deze aan Jules Verne gewijde kamer. De open haard is gebeeldhouwd in notenhout uit het Amazonegebied in een soort van bolvorm die verwijst naar de roman "From the Earth to the Moon”. Binnen deze bol staat een model van de Nautilus, gemaakt door Tom Sherman, de artistiek directeur van de attractie Les Mystères du Nautilus.
In Mickey's Lounge is de victoriaanse stijl alomtegenwoordig met zijn massieve open haard die hout en marmer combineert, getemperd door bloemmotieven. Een buste is een eerbetoon aan de inspirator van Disneyland Parijs, terwijl de Holmes Stereoscoop, die ernaast staat, een typisch souvenir is van deze tijd. Dit kleine handapparaat voor het bekijken van foto's in 3D werd uitgevonden in de tweede helft van de 19de eeuw, en was zeer populair tot het begin van de 20ste eeuw, ten tijde van Walt's geboorte.


FRONTIERLAND
Winters kunnen hard zijn in het Oude Westen, en de bewoners van Thunder Mesa weten dat. Old Joe, de eenzame goudzoeker uit Big Thunder Mountain en de eigenaars van Thunder Mesa Mercantile verwarmen hun huizen via houtkachels. Dus gaan ze naar Phantom Manor om een open haard te vinden. Hun aanwezigheid kan worden vermoed door de schoorstenen die uit het dak van het landhuis steken.  De massieve, donkere open haard in de balzaal is versierd om de pracht en praal van de kamer te weerspiegelen, een herinnering aan een gouden eeuw die voorbij is gegaan. Ondertussen stralen de vlammen die in de open haard dansen een verontrustende groene gloed uit die geen twijfel laat bestaan over de bovennatuurlijke krachten van de plek. Wat de Boudoir betreft: het flikkerende licht van het vuur onthult vreemde vormen, de mantel, grimmige gezichten en dreigende blikken.
Meer bescheiden zijn de open haarden van het Cowboy Cookout Barbecue en het Fuente del Oro Restaurant. De eerste is een open haard in de echte betekenis van het woord, waar de gasten van Cottonwood Creek Ranch zich omheen verzamelen. Een stenen basis en een golfplaten kanaal stralen warmte uit, misschien met behulp van populierenhout, ook wel bekend als "Cottonwood" dat in de buurt van deze schuur groeit.
In het Fuente del Oro Restaurant is de open haard discreter. Hoewel hij misschien werkte tijdens de goudkoorts, is het vandaag de dag een decoratief element in één van de kamers van het restaurant, herkenbaar aan de gebogen mantel die nog steeds te vinden is in de zuidwestelijke gebieden van de Verenigde Staten, van New Mexico tot in Colorado.

ADVENTURELAND
Ook al is het nooit zo koud in het Caraïbisch gebied, piraten zeggen nooit "nee" tegen een goed klein vreugdevuurtje! Het werd ook bewust toegevoegd door de Imagineers die het Park hebben bedacht om een warm en aangenaam aspect aan de omgeving te geven tijdens het winterseizoen.
In het restaurant van Captain Jack, net nadat de gasten zijn binnengekomen, worden we begroet door de open haard. De ijzeren zeepaardjes herinneren ons eraan dat dit inderdaad een zeemanstent is, terwijl op de schoorsteenmantel een model van een schip uit die tijd wordt tentoongesteld. Niet ver daarvandaan heeft de winkel van Le Coffre du Capitaine ook een open haard en een model van een schip, maar het scherm van de open haard is heel anders: Ver van Captain Jack's vreedzame motieven, heeft deze open haard een indrukwekkende schedel versierd met twee piratenzwaarden. Ongetwijfeld zijn we uitgeweken naar de piraten van Treasure Island, de Disney-film uit 1950 die de inspiratie vormde voor de inrichting van de hele winkel.
Maar misschien is de meest indrukwekkende open haard van Adventureland wel die in Kolonel Hathi's Pizza Outpost, waar ontdekkingsreizigers van over de hele wereld kwamen eten voordat ze op nieuwe avonturen gingen. Gezien de grootte van het restaurant was een grote open haard nodig. Hij staat majestueus tegen één van de "kaartenkamer"-muren, links van de hoofdingang. De open haard is samengesteld uit stenen en de kleur doet denken aan de rotsen rond het gebouw, wat suggereert dat deze dienden voor de bouw ervan. Wat betreft het imposante smeedijzeren rooster, zijn de letters "EC" in het midden aangebracht, wat doet denken aan de naam van het restaurant van vóór 1994, de "Explorers Club". Op de glazen wand is ten slotte een grote wereldkaart gegraveerd, waarrond avonturiers zich kunnen verzamelen om hun herinneringen aan expedities over de hele wereld te delen.

FANTASYLAND
In de meest vreugdevolle van alle koninkrijken is er een overvloed aan open haarden. Alleen al in het Kasteel van Doornroosje is er één in The Castle Gallery, waar de door koning Stephen verboden spinnewielen branden, één in The Castle Shop, geïnspireerd op de beroemde "I dream of it" scène uit de klassieker van 1959, en een meer rustieke in de winkel van Merlin L'Enchanteur, vlak voor de trap naar The Dragon's Lair, met uilen, een collectie vlinders en andere rariteiten die doen denken aan de wereld van de tovenaar.
L'Auberge de Cendrillion heeft twee open haarden. De eerste, in renaissancestijl, staat in de grootste zaal en toont in de schoorsteenmantel een prachtig beeld van de koets van de beroemde prinses. De tweede, met zijn klassieke stijl, heeft de eigenaardigheid open te zijn en geeft licht en warmte aan twee afzonderlijke kamers.
In het Restaurant Toad Hall vind je niet minder dan zeven schoorstenen die trots uit dak met bruine dakpannen steken, geheel volgens de visie van overdaad van de eigenaar, Crapaud Baron Têtard. In de speelzaal hangt er boven de rode bakstenen open haard een schilderij gemaakt in de "polishing"-techniek (zoals het glas-in-loodraam dat uitkijkt op de ingang van het Kasteel van Doornroosje), waardoor het schilderij regelmatig van uitzicht kan veranderen. Hier is onze megalomane baron afgebeeld als de Lachende Ridder door Frans Hals, Van Gogh en zelfs als Mona Lisa! Toch heeft onze joviale egocentrische baron plaats gemaakt voor zijn vrienden: De pilaren zijn versierd met twee beelden, die van de heer Rat en de heer Mol.
En laten we de prachtige open haard van Gepetto in Pinocchio's Fantastic Journey niet vergeten, die in het rieten huisje in de attractie van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, waar de warmte de sokken van onze vrolijke mijnwerkers droogt, en die in La Confiserie des Trois Fées, net tegenover de ingang.  Houd uw ogen open, want daar zitten Flora, Fauna en Merryweather verstopt!

WALT DISNEY STUDIOS PARK
Disneyland Parijs heeft ook open haarden buiten het Disneyland Park. Ze zijn ook te vinden in het Walt Disney Studios Park.
In The Twilight Zone Tower of Terror kan niemand de haard missen die majestueus achterin de Lobby staat en die alleen al het verhaal van deze drukke plek vertelt. De gigantische proporties en het enorme wandtapijt met het logo van het hotel zijn een bewijs van de weelde van de plaats in zijn glorietijd. Wat betreft de geometrische patronen van de open haard die de pijlen en de zon symboliseren, roepen ze onvermijdelijk de Pueblo Deco stijl op, een mengeling van Art Deco en indiaanse kunst die in de jaren twintig van de vorige eeuw erg populair was in Californië. Tot slot is de vervallen muur het voor de hand liggende bewijs dat er iets verschrikkelijks is gebeurd, iets dat de razernij die het hotel ooit bezielde, heeft gestopt. Maar om meer te weten te komen, moet je door de poorten van de Twilight Zone gaan...

DISNEY HOTELS
In een Disney hotel krijg je niet alleen door de glimlach van onze Castmembers een warm onthaal. Ook de decoratie en de manier waarop deze tot leven wordt gebracht, draagt hiertoe bij. Daarom vind je in de lobby's van Disney's Hotel Cheyenne en Disney's Davy Crockett Ranch ook open haarden - gemaakt van steen, net zoals het vroeger bij de Pioniers zou zijn geweest!
Het Disneyland Hotel heeft verschillende open haarden, maar die in de lobby is bijzonder opmerkelijk: Luxueus en weelderig, met edele materialen zoals marmer, en bekroond door een prachtig schilderij bedacht door de Imagineer Frank Armitage (die een portret van zichzelf in kledij van die tijd liet maken, zittend op een bankje op de voorgrond), dit getuigt hoe belangrijk het hotel is voor de geschiedenis en de welvaart van Main Street, U.S.A. De geschiedenis van het Land, Main Street U.S.A., is geïnspireerd op de geschiedenis van Coney Island bij New York City (vermeld in de achtergrondmuziek van het land door middel van het liedje "Goodbye My Coney Island Baby") en Coronado bij San Diego (waar het Hotel Del Coronado diende als inspiratiebron voor het Disneyland Hotel). De komst van de trein als vervoermiddel maakte de ontwikkeling van het toerisme en de lokale economie mogelijk.
We sluiten onze reis af met één van de meest emblematische haarden in Disneyland Parijs, namelijk die in Disney's Sequoia Lodge, geïnspireerd door de beroemde architect Frank Lloyd Wright, de belangrijkste aanhanger van de "Prairie" stijl (Prairie School), met een voorkeur voor traditionele materialen zoals steen en hout in combinatie met eenvoudige geometrische vormen en een eenvoudig, elegant ontwerp. Deze open haard, in het hart van de Redwood Bar en Lounge, doet ook denken aan het Hollyhock House, een prachtig Californisch huis dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en door dezelfde Wright is ontworpen. Deze open haard brengt een warmte en vriendelijkheid die er, na een mooie dag in onze Themaparken, voor zorgt dat het één van de populairste ontmoetingsplaatsen is.

Met al deze haarden zal de Kerstman zeker geen probleem hebben om te kiezen!
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Laatst aangepast op zondag 27 december 2020 13:23