Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Bungalow Race (09/02 - 18/02) (BENL)

De gelukkigste treinen op aarde - Hoofdstuk 2

mei 04, 2021 176
Na deel 1 over het erfgoed van de Disneyland Railroad gaan we nu dieper in op de vier treinen


Van het ene continent naar het andere
Sinds 1955, toen Disneyland Resort werd gebouwd, zijn stoomtreinen een icoon geworden van Disney Parken over de hele wereld. Ze zijn aan de ene kant te vinden in Main Street, U.S.A. - hun vertrekpunt – en dragen bij aan de nostalgie die Walt zo dierbaar is. Aan de andere kant bieden ze een overzicht van het Park - ze cirkelen erom heen - en definiëren zo de grenzen van de droom.

Het was dan ook vanzelfsprekend dat Disneyland Paris zijn eigen Disneyland Railroad zou hebben.
Om deze te ontwerpen, trad Imagineer Eddie Sotto in de voetsporen van Walt Disney en bezocht het Henry Ford Museum in Dearborn - dat Walt zelf had bezocht tijdens zijn verblijf in Chicago in 1948 - evenals het California State Railroad Museum in Sacramento en het Travel Town Museum in Los Angeles. De vier treinen in Disneyland Paris zijn ontworpen op basis van het oorspronkelijke Disneyland model, de C.K. Holliday. Dankzij de vele referenties en informatie die de Imagineer tijdens deze bezoeken verzamelde, weten we dat de treinen werden verbouwd en aangepast aan de specifieke behoeften en geschiedenis van ons Europese Park.

Elke trein bestaat uit een 4-4-0 ("Amerikaanse") locomotief, een "tender" - een speciale wagon met daarin het water en de brandstof die nodig is om de locomotief te laten rijden - en vijf wagons, die elk plaats bieden aan ongeveer 50 mensen. Voor het interieur van de wagons had Imagineer Tony Baxter het idee om de banken in een U-vorm te plaatsen, met uitzicht op de zijkant van de wagon en niet achter elkaar zoals het geval is in andere Disney Parken. Hierdoor kunnen de passagiers het uitzicht beter waarderen, of het nu de verschillende Disneyland Paris Lands zijn of de Grand Canyon, waar we later op terug zullen komen.


Elke trein heeft zijn eigen persoonlijkheid
In de traditie van de verschillende versies van de Disneyland Railroad en verwijzend naar de geschiedenis van Amerika, heeft elke trein toch zijn eigen identiteit met specifieke ontwerpen en decoratieve elementen.
De eerste trein die werd ontworpen door Eddie Sotto (ook al is het No. 3), eert de eerste president van de Verenigde Staten, de G. Washington.


Een "presidentiële" trein, zorgvuldig versierd met een gebeeldhouwde adelaar, stermotieven op de assen van de wielen en elegante glas-in-loodramen.

Locomotief Nr. 2, de C.K. Holliday, is genoemd naar de eerste stoomlocomotief in Disneyland. Het is ook de naam van kolonel Cyrus Kurtz Holliday (1826-1900), stichter van de Santa Fe Railroad, die Walt goed kende. De kenmerken, en in het bijzonder de kleuren, het glas in lood en de koperen lampen, verwijzen naar de Victoriaanse stijl van Main Street, U.S.A.


Locomotief Nr. 1 werd geïnspireerd door de Lilly Belle. Deze werd gebouwd door Walt voor zijn Holmby Hills huis en vernoemd naar zijn vrouw Lillian; het was de allereerste locomotief en werd op zijn beurt het model voor het prototype trein in het Disneyland Resort. De Disneyland Paris versie heet W.F. Cody, als eerbetoon aan de beroemde Buffalo Bill, wiens echte naam William Frederick Cody was. Natuurlijk vind je hem bij de Legends of the Wild West attractie in Frontierland.


De laatste en nieuwste machine, No. 4, dankt zijn bijnaam "Eureka" ("Ik heb gevonden" in het Grieks) aan de beroemde strijdkreet van de "Forty-Niners" tijdens de goudkoorts, maar ook aan de Griekse wetenschapper Archimedes toen hij het principe, de drijvende kracht, ontdekte dat nu zijn naam draagt. De naam verbindt Frontierland dus op een verbluffend pakkende manier met Discoveryland. Bij de opening van Euro Disneyland in 1992 waren slechts drie treinen in werking, de G. Washington, de C.K. Holliday en de W.F. Cody, en het Park had slechts drie stations: Main Street Station, Frontierland Depot en Fantasyland Station. Door het succes van het Park in het algemeen en de Disneyland Railroad in het bijzonder werd het volgende jaar een vierde station in gebruik genomen, in Discoveryland, evenals een vierde trein waarvan het thema, en de naam Eureka, treffend de geest van ontdekking weerspiegelt die de Amerikaanse pioniers en visionairs gemeen hebben.


Alles is gereed en klaar voor vertrek! Iedereen aan boord!
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op dinsdag 04 mei 2021 09:00