Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De gelukkigste treinen op aarde - Hoofdstuk 3

mei 10, 2021 226
Nadat je alles over de Disneyland Railroad-treinen hebt geleerd, is het tijd om aan boord te klimmen en samen door het Disneyland Park te reizen naar Main Street Station, Grand Canyon Diorama en Frontierland Depot.

Laten we vertrekken!
Het vertrekpunt van onze reis is Main Street Station. Het is meer dan een station, het is een echte poort tussen wat echt en wat denkbeeldig is.


In werkelijkheid past de Victoriaanse bouwstijl bij de elegantie van Main Street, U.S.A. en met name van het Plaza Gardens Restaurant dat aan het andere eind van de straat ligt. Zijn geschiedenis is nauw verbonden met de ontwikkeling van de spoorweg. Er zijn zelfs metalen trappen die rechtstreeks geïnspireerd zijn op de verhoogde, eind 19e-eeuwse treinrails van New York.


Wat de denkbeeldige kant betreft, deze leent gemakkelijk dingen van andere Disney Parken terwijl het de specifieke geschiedenis van Disneyland Paris versterkt. De structuur van het station, dat de trein aan weerszijden omringt, heeft veel te danken aan de attractie "It's a small world" van Disneyland Resort, waar de Disneyland Railroad tussen de klokkentoren en het hoofdgebouw doorgaat, een detail dat ook in Disneyland Paris te vinden is. Het is ook geïnspireerd op het monorailstation in Disney's Contemporary Resort in Walt Disney World Resort in Florida.


Hier is Main Street Station een koninklijke weg voor het ontdekken van de verschillende bestemmingen in het Disneyland Park. Affiches en glas-in-loodramen met de verschillende landen zijn uitnodigingen om te reizen, een voorproefje van de ervaringen die de ontdekkingsreizigers te wachten staan. Deze werden ontworpen door Eddie Sotto, die zelf geïnspireerd werd door de opvallende schilderijen in het restaurant Le Train Bleu op Gare de Lyon, die de verschillende etappes van de reis voorstellen die de passagiers te wachten stond op het Parijs-Lyon-Marseille treintraject tijdens de Belle Epoque.


Op het spoor van de pioniers
Even later betreden we de tunnel waarin het Grand Canyon Diorama is ondergebracht en maken we de overgang tussen Main Street, U.S.A. en Frontierland. Dit enorme panorama, bijna 80 meter lang, toont verschillende aspecten van het spectaculaire UNESCO werelderfgoed. We ontdekken wilde dieren (meer dan 40 dieren), flora en oude indiaanse Troglodytische woningen, terwijl de geluids- en lichteffecten - zoals een storm en een regenboog - het realisme van elk detail vervolledigen.

Het Grand Canyon Diorama is geïnspireerd op zowel de Oscarwinnende Disney kortfilm Grand Canyon uit 1958 als op het diorama dat in hetzelfde jaar in Disneyland Resort werd gebouwd. De Imagineers die verantwoordelijk waren voor het project voor Disneyland Paris, onder leiding van Jeff Burke, bezochten de backstage toen ze daar de originele plannen van het Amerikaanse model gingen bekijken. Om het diorama te creëren, gebruikten ze ook de muziek die zowel in de film als in de attractie voorkomt, de Grand Canyon Suite van de Amerikaanse componist Ferde Grofé (1892-1972). Meer specifiek werd het segment "On the Trail" gebruikt, uitgevoerd door het Graunke Symphony Orchestra - nu bekend als het Münchner Symphonie Orchester - dat ook de muziek had opgenomen voor het segment "Peter en de Wolf" van The Music Box (1946).


Volle kracht vooruit!
Na onze rit langs de adembenemende landschappen van Rivers of the Far West, pauzeren we bij Frontierland Depot. Zoals de naam doet vermoeden, is de halte Frontierland niet per se een treinstation. Het is een depot waar treinen kunnen stoppen om bij te tanken en water te tanken - dankzij de watertoren met een capaciteit van meer dan 7.000 liter - genoeg om drie rondjes rond het park van stoom te voorzien!


Frontierland Depot is gunstig gelegen aan de rand van Cottonwood Creek Ranch. Ten tijde van de bouw in 1865 vergemakkelijkte de locatie het vervoer van vee van de schuur naar de veewagens. Tegenwoordig vervoert de Disneyland Railroad alleen passagiers, maar de oude Critter Corral en het schuurvormige Cowboy Cookout Barbecue restaurant die achter het station te zien zijn, herinneren aan de oorspronkelijke functie.

Dankzij de samenwerking van architect Ahmad Jafari en ontwerper Pat Burke is Frontierland Depot bijna een exacte replica van het allereerste Frontierland Station in Disneyland Resort in Californië. Het is een manier om deze historische plek, die in 1966 werd omgebouwd voor de opening van New Orleans Square, weer tot leven te brengen. Net als in zijn Californische tegenhanger hoor je bij het passeren van het bureau van de controleur nog steeds in morsecode de eerste woorden die Walt Disney sprak tijdens zijn inaugurele rede voor de opening van Disneyland op 17 juli 1955: "Aan allen die naar deze gelukkige plaats komen, welkom!" Nogal een symbool!

Beoordeel dit item
(0 stemmen)