Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

(Portret) Cruella: Een schurk in de schijnwerpers

oktober 15, 2022 505
Ze heeft geen magische krachten. Ze probeert niet de wereld over te nemen. Ze zou gewoon een andere vrouw kunnen zijn. Maar haar buitengewone persoonlijkheid maakt haar een van de meest onvergetelijke, heerlijk schokkende Disney-schurken! Cruella is terug voor het Disney Halloween Festival. En ze is niet van plan om in de schaduw te blijven!

In 1958 schreef Mel Leven, de componist van 101 Dalmatiërs, The Creation of Cruella De Vil - een lied dat tot op de dag van vandaag niet is uitgebracht. Het vertelt het verhaal van negen heksen die zwarte magie doen op een verlaten begraafplaats. Dan verschijnt Cruella, en met een enkele blik laat ze ze allemaal sterven van angst. Er zijn geen magische krachten nodig als je van nature dat soort terreur oproept!

DE DUIVEL DRAAGT DISNEY!
In werkelijkheid is Cruella een ander soort schurk. Voor haar is slecht zijn geen mentaliteit. Het is een echte karaktereigenschap. Kijk hoe ze verschijnt in de Disney Villains Lair. Voor Cruella rijmt "gruwelijk" met "chic", en haar entree komt rechtstreeks uit de catwalk!

Haar cartoonist, de legendarische Marc Davis, liet zich inspireren door de iconische Hollywood-ster Tallulah Bankhead uit de jaren twintig, die beroemd was om haar excentriciteit en extravagante gewoonten. Er was ook iemand uit de modewereld die hij goed kende: een skeletachtige, ultraspraakzame en perfect verfoeilijke muze, wiens identiteit hij goed bewaard geheim hield...

Cruella behield de schaamteloosheid en buitensporige maniertjes van deze historische figuren. Elke keer dat ze opduikt, wordt het gezellige, opgeruimde huis van Roger en Anita steeds chaotischer. En in de Disney Villains Lair is ze een echte "V.I.P." - dat wil zeggen, schurkachtig, ondraaglijk en verderfelijk!


VA-VA-VROOM!
Maar mode gaat niet alleen over kleding of houding. Het gaat er ook om hoe je rolt! In Cruella's verschijning in A night fall with Disney Villains zit ze aan het stuur van haar rood-zwarte "Panther de Ville". Met zijn vooruitstekende motorkap en dreigende koplampen is de auto niet iets dat je mist!


En Cruella is allesbehalve een leerling. Als onderdeel van de Studio Tram Tour- Behind the Magic-attractie voor de opening van Walt Disney Park Studios, toonde ze trots een andere van haar Panthers - dit keer in zwart-wit - die werd gebruikt in de live-actiefilm 102 Dalmatians ( 2000). Ze verscheen ook in een op maat gemaakte auto, met een aantal indrukwekkende vlammen, in Disney's Stars 'n' Cars (2009) en Cruella De Vil Goes Shopping (2021). En haar beeltenis staat stijlvol bovenop de beroemde 1911 Oakland in de Main Street Motors-winkel.

Cruella is zo'n iconische schurk dat er plannen waren voor een terugkeer in de film uit 1977, The Rescuers, vóór de creatie van Madame Medusa. De fashionista zou haar Dalmatiërs in de steek laten en haar lot begeven bij de krokodillen van Devil's Bayou. Zoals we weten is dit nooit gelukt. Maar het maakt niet uit. Of het nu in Londen, de VS of Disneyland Parijs is, Cruella blijft eeuwenlang een schurk - en vanuit elke hoek!

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op zaterdag 15 oktober 2022 19:54

Laagste prijs kalender