Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

(Portret) The Evil Queen: een zeer giftige schurk

oktober 22, 2022 174
Meestal houdt ze zich onopvallend achter het gordijn van het raam boven de attractie Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Maar het Disney Halloween Festival is een kans voor haar om haar stem te vinden en in de schijnwerpers te komen, eindelijk, voor de grote dag!


EEN KONINKLIJKE GESTALTE
De gratie en grootsheid van haar outfit in Disney Villains Lair zijn opvallend. Haar jurk met wijde mouwen, bedekt met een zwarte cape, verkoelt de botten. Het geeft haar een koninklijke gestalte, even elegant als indrukwekkend. Zoals de historicus Robin Allan benadrukt, komt de inspiratie voor het kostuum van de koningin van een echte prinses, Ute de Ballenstedt, wiens standbeeld in de kathedraal van Naumburg in Duitsland staat. Deze dertiende-eeuwse figuur is afgebeeld met een hoofddoek, bekroond door haar kroon, zodat slechts één kant van haar gezicht zichtbaar is. Haar jurk is bedekt met een dikke jas met een imposante gouden broche op de borst. Doet dat je ergens aan denken?


WIE IS BANG VOOR DE KWADE KONINGIN
De weelde van haar kleding wordt afgezet tegen haar koude, ineengeklemde gezicht en ijzige uitdrukking. Walt Disney wilde dat de schurk van zijn eerste klassieke animatiefilm (1937) een femme fatale zou zijn - iets tussen Lady Macbeth en de Grote Boze Wolf! Bij het verbeelden van deze giftige schoonheid wees hij zijn kunstenaars op verschillende Amerikaanse actrices van de dag. Ook keek hij naar het werk van de Poolse kunstenaar W.T. Benda, die destijds bekend stond om zijn vrouwelijke theatrale maskers met hun mysterieuze, verontrustende allure. Voor de make-up en donkere oogleden gebruikte hij technieken uit de stomme film om haar blik nog expressiever en haar aanwezigheid nog meer intimiderend te maken - en dat allemaal zonder een woord te zeggen!

MAGISCHE KETEL...
Of het nu in Disney Villains Lair is of A night fall with Disney Villains, de koningin is nooit zonder haar beroemde magische spiegel - de eminence grise die haar wisselende verschijning met kalmte en afstand overziet, maar er nooit bij betrokken raakt.

De transformatie van de koningin, zoals te zien is in A night fall with Disney Villains, is een puur Halloween-moment. Om het te ontwerpen, dompelden de Disney-artiesten zich onder in de grote horrorfilms van die tijd, te beginnen met de beroemde Dr Jekyll & Mr. Hyde (1931), evenals The Cabinet of Doctor Caligari (1920), Murnau's Nosferatu (1922), Frankenstein (1931) of zelfs The Devil-Doll (1936). Een boeiende metamorfose, hypnotiserende enscenering, verbluffende speciale effecten - de elementen zijn allemaal aanwezig om ons onder te dompelen in een wereld van slechtheid, zwarte magie en kwaadaardige wezens!


Pas wel op dat je niet flauwvalt!
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op zondag 23 oktober 2022 09:48

Laagste prijs kalender